Wednesday, March 9, 2011

Cara Berkenal, Yang Penting Mengorat Dengan Tepat

Aku bukan jenis kaki reject orang, paling penting aku memang tak pandai menyatakan tidak dan secara tidak langsung melukakan hati sesapa. Tak kira lar laki ke ppuan ke, selalunya aku akan layan sama rata. Terutama mereka - mereka yang bergelar kawan aku.

Tapi aku paling tak suke bila orang yang aku tak kenal nak cuba propose or buat ayat geli - geli kat aku. Sebab aku jenis straight to the point, malas nak tunggu mukadimah pepanjang, walaupun aku dah dapat point dia dari awal lagi.

Aku pulak paling tak suke jenis kuat berdalih, kalu nak ajak date, sila cakap " Awak, nak ajak awak date boleh" Tak payah buat ayat, "saya bosan kat rumah, dok sorang - sorang, tak tahu nak wat pe... kawan sume kuar dating.." Nak suruh aku plak ajak dia kuar... Kekonon dia lar hot stuff tue.. padahal.. ko yang tengah nak ayat aku... Choiii... mak tak layan lagu tue ok...

Dalam satu hubungan antara kawan dan kekasih aku akan utamakan kawan ok. ko jangan harap, sekali dua aku kuar ngan ko aku akan cakap ko balak aku .. ko masih pegang tittle kawan baru. Dah namanya kawan sila berkelakuan seperti kawan, boleh share cerita ngengarut, seperti lawak bodoh, cerita family, kawan2 dan kisah zaman kecik2 pun boleh masuk jugak.. Dari sini proses perkenalan mungkin jadi semakin rapat.

Aku menyampah jugak, kalu itu ini ko nak cover, cerita ko dengar macam dalam Drama Koperat, Kekonan semua elok jer, tak pernah susah, kentut depan kawan tak pernah, minum air tersembur tak pernah,  main lecah tak pernah, tak suke main hujan takot demam, tak itu ini.. Ternyata ko palsu. Ko nak berlakon baik jer depan aku.

Serious, aku tak pernah kisah pasal duit, aku pun bukan jenis nak berkira kalu nak belanja orang, tapi aku paling tak boleh blah bila 1st date takat minum air jer, ko mintak bayar asing... Walaupun pun belum pernah alami situasi macam nie, tapi ternyata - nyata aku paling bengang.

Dan aku jugak bukan kaki kikis, aku pun pandai lar pikir, dan ada maruah... kalu ko belanja makan kenapa tak aku bayarkan ticket movie. Kalu ko belanja makan kat Chillis, aku akan pastikan next time ku belanja ko makan dekat Garden or apa apa lar bagi sama level.. Dah nama pun kawan, mesti lar bagi fare... Sedangkan BF aku pun aku layan macam tue.

Ko bukan laki aku, tuk tabur duit merata kat aku, dan aku bukan kaki kikis, i got my own money, coz a got carier... sama lar macam ko... Bukan sebab, terhutang budi tergadai body, tapi tue memang sifat aku.. (gurls, sila jgn rambang dengan duit lelaki.. apa2 jer dorang boleh cakap belakang kita... )

Tuk step seterusnya, ko tak segan tuk kenal kan aku dekat kawan - kawan ko, dan selesa bila hang out dengan kawan - kawan aku. Di situ, mungkin boleh tau, ko nie jenis macam mana. Selalunya, depan kawan - kawan.. sifat hipokrit tak akan wujud.. sebab kawan2 telah kenal siapa kita. Boleh lar kenal kepala ko sebenar nya macam mana...

Selesai, kau masih bukan kekasih aku, kerana masih kawan aku, kawan lebih rapat dari sebelum nya...Dan proses berkenalan dan menggila bersama.. masih berterusan.

Sebenarnya aku lebih selesa berkawan, kerana aku tak perlu berselindung or jadi hipokrit.. ALL OUT

16 comments:

Heidi Shafiq said...

good.. aku sokong ko.. :)

Zuwairi Aiman said...

wah... entry yg dasyat.. nice penulisan...

HEROICzero said...

gud post.

jujur saja, senang cerita. =)

cik nur said...

hehehe betol..
lagi sempoi jgak kalo lelaki tuh suka kita tapi dia rileks dan mulakan dengan berkawan tak payh nk bajet yang diri tuh sempurna yang penting kita selesa ^___^

✿ etiey erywan ✿ said...

betul.. org hipokrit harus dijauhkan

NICK IRFAN said...

sokoong pendapat awk! :)

Anonymous said...

cerite nk best je..
muke cam ko ade llaki nk ngorat ke??
piidaaaa,nyampah kot bace post p'puan cam ko..

tomato said...

wee~betul3! ceq sokong..tpi ade laki pulak ske jenis asek mintak belanje..perghh tak tahan..jgn harap r beb..huhu

Cik Ezy said...

betol betol..
=)

bd said...

waaa... hebatla.. stret to da point!! gud2

alinac lover said...

yeah~ sangat best entri ni..sokong jugak!!

TunAqilah said...

hehehe
respect u sys..
mmg totally betol
:)

eqbalzack said...

mengorat dengan tepat tapi sampai sekarang tak lekat2...tolong cik sri..hehe

Lizzie Yasmin said...

Uik, Cik Anom: Bukan main ko komen aku yer.. kenapa ko laki yang salu kene ngan ppuan ke??? Cian ko tak pernah jmpa ppuan cam aku... Meh dating aku blaja ko makan kt TGI jom...
Eh. laki ke ko?? or ppuan.. msti jenis kaki kikis habis kot...

Enchaoz said...

huhuu komen anon neh potong stim tul la...

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

hahha...terbaik la...ngeeeeeee