Friday, December 14, 2012

Sudah tukar lar

Finally , blog saya telah berjaya ditukarkan dari BLOGSPOT ke DOT.MY. Semua ini adalah hasil dari pemberian Innanie yang pernah di warwarkan beberapa entry lepas. Kalau ada yang berminat sila pergi ke belog dia, kerana masa belum terlambat. tak silap hingga 25hb nie dan terhad untuk 1500 orang sahaja.

Yuran pendaftaran adalah percuma sama sekali, manakala yuran tahun adalah RM20 hinggat sampai bila - bila.

MY is stand for Malaysia.

Segala langkah telah di tutorialkan. Tak susah pun, aku yang buta IT nie pun mampu buat sendiri. Kalau tak reti tanya, Tapi, rasanya so far tutorial adalah sangat lengkap. Ikut je, step pasti berjaya.

Tapi yang paling tak best sekarang adalah, bloglist aku semua lesap. Dah sekarang aku kene buat bloglist baru. Kalau nak tau, rentak aku bw adalah cuma berdasarkan bloglist sahaja. Jarang sangat lar nak blogwalking pakai dashboard.  Kalau adapun memalam time bosan. Dan bila bloglist tiada yang update.

Kalau korang rasa blog korang cukup hebat, mampu menenangkan kepala otak aku, kurang rembasan emosi, penuh ilmiah, ada isi , silalar tinggalkan link nanti lepas proses tilikan. Adalah lar nama blog korang di bloglist aku tue.

Sekian

Thursday, December 13, 2012

Lupa

Aku rasa sekarang, tahap lupa aku adalah berada ditahan boleh tahan kritikal. Kalau lupa nama kawan waktu sekolah rendah tue, mungkin sebab faktor lama dan memori tue berada dalam almari paling usang di benak kepala.

Lupa isi kandungan buku baca semalam mungkin sebab aku baca sekali lalu. Lupa kerja semalam sebab aku malas nak pikir dan benda tue tak penting. Lupa tarikh - tarikah penting, sebab aku malas nak ingat. Lupa arah, sebab kadang - kadang aku berangan dalam perjalanan.

Kalau kes, selasa lepas aku pi office bukan sebab aku lupa. Tapi memang aku tak amik tau. Patutlar jalan lengang, office gelap. Sekali memang tengah Public Holiday untuk negeri Selangor. Masuk office, tung tang tung tang terus cabut balik. Bosan - bosan terus merayap KL sorang sorang, macam orang waras.

Tapi kalau lupa makan bagi aku is memang parah. Penyakit nie salu menyerang di kala weekday or lebih dikenali sebagai "hari - hari berkerja". Berlaku antara pukul 11 dan 2 setengah petang. Bila sedar jam 3. Ternyata sudah lewat untuk keluar. Ini sebab nya jangan kerja dengan teman sekerja yang sedikit, dan boss yang suka hati masuk pukul berapa pun.

Jam paling faveret dia masuk adalam diantara waktu tersebut. Di sebabkan bz melayan itu - ini kerenah bos, maka kau akan lupa bila waktu ko harus makan.

Dah lar, aku memang ada penyakit tak rasa lapar. Dalam sesetengah situasi, aku memang tak dapat kesan rasa lapar dan dahaga dalam diri aku. Itu namanya gastrik paksa diet.

Maka terbongkar lar lagi, rahsia kerempeng aku.



Monday, November 19, 2012

Boikot boikot boikot..

Perang di Gaza meletus lagi. Bising lar balik laman social dalam bab Boikot - memboikot nie. Adat lar kan. Benda  tengah panas.

2 3 minggu lepas ko makan BigMac siap pos dekat FB, Instag, Twitter sambil berkata. My Fav meal, Best In The World. Makan honey star Nestle siap celup dalam susu kemain sedapnya. Shampoo mau layan Loreal jer, kononnya shampoo lain tak kene dengan rambut. Gugur lar jadah lar.

Bermula minggu lepas, kejadian pengebomman di Palestin malam Maal Hijrah hari tue. Ko pos plak Boikot , wei boikot. Boikot MCD. Makan mcd di serupa makan daging saudara islam kita di gaza. Boikot, Loreal, Boikot Nestle, Boikot Starbuck, Boikot Bla Bla bla...

Kalau nak boikot, FACEBOOK pun tersenarai milik ISRAEL jugak. Tapi hari - hari, setiap jam kau bukak.

Mana satu ko sokong nie. Kalau nak boikot, kasi betul skit istilah boikot tue. Bukan hangat - hangat taik ayam. Perang kat Palestin tue memang tak pernah pun berakhir. Dorang masin belum aman. Anak - anak kecik, bangun pagi masih mengigil ketakutan lagi. Masih ada nyawa terkorban, masih tersimpan bom simpanan oleh pihak Israel. Masih ada lagi muslihat barat kaburkan mata kita dengan janji itu ini.

Minggu nie up cerita Pelestin ko mula status boikot. Minggu depan berita di TV senyap. Ko start buat gathering support MCD. Apa cer beb.


*****************
I do, setiap pagi. nampak orang pos gambar perang kat Gaza. Buat aku tak lalu nak makan. Mata pedih serupa ada habuk. Gigi rasa ngilu nampak luka. Hati rasa berdebar. Tak tahu bagaimana kita orang biasa dapat membantu. 

Kalau boleh, nak hantar diri sendiri. Berjuang sama. Bukan jihat yang di cari. Tapi kemanusiaan. 



AMAN PALESTIN BERHAD
Bank Islam 12029010047880
MayBank 562263010787 
Bank Muamalat 12070005133717


Jangan hanya membatu, dan kasihan. Jika tak mampu dari segi wang ringgit, doakan pun dah cukup. 
Tak payah nak propa sangat BOIKOT sana sini. Tapi do nothing for help. 



Wednesday, November 14, 2012

Sleep Talker

Pagi - pagi kepala dah berat. Berdegung tak der. Tapi bergegar tue ada lar. Mata kerja nak tutup, air mata asyik keluar sebab kerja menguap. Rupa mata tak payah tanya, rabak serupa kena gigit tebuan. Semua gara - gara ada orang sleep talking.

Kalau talk - talk sorang - sorang lantak lar. Mungkin ko bermimpi terpacut dialog dari alam mimpi ke reality. Nie tidak, aku rasa ala - ala mengingau kot. Call aku dan cakap bukan - bukan tanpa sedar. 

Mula-mula aku ok jer kot, ingat berdialog seperti biasa. Memang ada conversation di situ. Sekali dah jadi luar biasa. Siap terjerit aku dalam talifon mengamuk punya pasal. Tak pasal rumah sebelah terjaga dengarkan lolongan aku, di pagi hening yang sunyi. Rasanya Along pun ada keluar bilik dengarkan jeritan aku tue. 

Bengkak juga lar mata menangis. Siap up status sedih dekat FB. Nasib baik tak call BFF minta tenangkan hati. Dalam hati ada jugak nak buat solat istiqarah and hajat bagai pepagi buta tue. Tapi otak dah serupa tak waras, better abaikan dulu. Amik wuduk, baca 2 3 surah dalam Note terus tido walaupun hati tak tenang. 

Pagi - pagi talipon bunyi lagi. Nak angkat, tak nak angkat dah sama banyak. Sekali tangan berat, jawab jugak talipon tue. Bila tanya, apa yang awak cakap semalam. Sekali tuan badan tak mengaku. Terdapat percanggahan di situ. 

Terkena lagi, huh dia memang sleep talker. Kenapa asyik aku jer dia call. Cuba lar call dan bikin onar dengan orang lain. 

Huh scary betul dengan Sleep Talker nie. Membazir air mata aku jer semalam. Akibatnya, bukan kau yang terima. Kepala aku sakit, mata aku bengkak dan ngantuk nie sapa nak jawap? 


Terganggu n3 Deepavali aku, kasi keluar nie dulu. 
Sapa ada pengalaman dengan Sleep Talker nie,, Jom share. 




Wednesday, October 31, 2012

Memberi pada sumber yang betul.

Entry Melekat. Sila scroll down untuk bacaan terbaru

INI ADALAH SATU KEMPEN SILA HABISKAN BACAAN ANDA:

Sekarang kecoh pasal pengemis yang menipu. Meng-explotasi kanak - kanak, wanita, orang kurang upaya untuk meminta sedekah. Dan paling panas baran bila, menggunakan agama untuk dapatkan belas kasihan.

PLS READ MORE


Monday, September 24, 2012

Gas Beracun dari barangan rumah

Don't try this at home

Semalam aku nak cuci bilik air rumah aku. (bukan nak kecoh sebab rajin cuci bilik air, baca kasi habis dulu baru judge ok). Spesis aku,. suka cuci toilet pakai clorox sebab memancar skit, tak gaduh nak tonyoh lebih - lebih.

Clorox tue kalau tuang dalam mangkuk jamban, tunggu 10 - 20 min, flush terus putih bersih jamban ko.

Toilet bowl settle, tapi yang sakit bila nak tonyoh lantai dan dinding. Nak bagi kilat kot, bukan nak bagi hilang kotoran jer.

Selalunya aku akan campurkan clorox dengan sabun cuci jamban dalam baldi air dan terus ke sesi memberus. Entah apa royan tah , semalam aku pi campur soflan sekali dalam sabun tue. Konon nak bagi wangi lar kan, plus malas nak amik Ajax dekat bilik air Along. 

Clorox + Jenama X (pencuci bilik air) + Soflan (quantity setamak habis) 

Tingkap memang aku tak bukak luas - luas pun takot orang atas skodeng, kang ada plak 3gp awek tengah cuci jamban. Pintu bilik air pun aku tutup , sebab nak mandi terus konon nya.

Tiba - tiba aku bau gas menusuk, nafas aku serupa dah huru hara. Aku yang memang batuk, lagi terbatuk - batuk serupa nak gila. Siap rasa nak vomit lagi. Cepat - cepat aku keluar  konon nak amik angin kejap. Masuk balik, sambil pakai mask orang selsema tue, macam boleh selamat jer. Nak continue memberus lar tue.

Bukak jer pintu bilik air tue, aku rasa nak pitam. Tapi degil jugak. Ada lar berus secalit dua. Lepas tue terus dah tak tahan. Capai towel, lari pi hall.

Along terus tanya, sebab tengok keadaan aku teruk bebeno dengan nafas tak cukup dan batuk - batuknya.. "Hang cuci toilet ke?, campur apa? macam bau gas...bau sampai luaq"

Laju - laju bukak semua tingkap, kuatkan kipas. Bagi ada ventilation.

Masuk bilik air balik sambil tekup muka pakai towel, bukak air shower laju - laju.

Lama jugak lar nak hilang, sampai aku kene tumpang mandi bilik air Along, sebab tak tahan.

Dah mandi pun, tekak aku serupa ada lagi bau gas tue. Cari air manis untuk minum konon boleh hilangkan rasa kat tekak. Tapi haremmmm.

Nak tido dalam bilik pun aku tak sanggup, terpaksa tido depan hall.

Nak tido pun rasa seksa, sebab bau tue bermain - main dalam kelapa, dan organ aku.

"Yes, i have to find something to kill that smell." nak cari coffee tak der plak stock dalam rumah. Habis segala rempah aku pi cium, amik bau. Dari kulit kayu manis sampai ke jintan konon nak cari bau paling kuat boleh matikan bau dalam rongga aku nie. Last - last jumpa halia dalam peti ais, kepak terus jadikan teman tido.

Agak - agak tekak aku sakit jer, melilau raba halia ke mana menghilang.

Pagi nie, aku rasa kepala aku berat plak. Macam ada lagi sisa - sisa gas tue.



******

Aku rasa, kalau aku degil lagi seminit berus toilet tue, mau hari nie keluar berita muka depan Metro.

"Gadis cantik mati terhidu gas beracun ketika mencuci tandas, sambil berBobo"


Tuesday, August 14, 2012

Rumah Anak Yatim dan Asnaf As Solihin

Alhamdulillah syukur, itu adalah word yang simple untuk kita menghargai rahmat yang telah diberikan pada kita.

Bersyukur sebab dapat tidur di tilam, beralas bantai empuk. Makan pakai cukup, kadang - kadang berlebih dalam almari yang tak terpakai. Bersyukur ada mak abah yang boleh dipeluk bila bersedih. Bersyukur ada tempat berlindung, bersyukur ada duit untuk membeli barang keperluan. Bersyukur di bukakan mata melihat kesuhan orang lain. Bersyukur .. dan bersyukur.

Alhamdulillah, aku bersyukur kerana diberi peluang untuk melawat adik - adik di Rumah Anak Yatim Dan Asnaf As Solihin dekat Banting semalam. Ternyata satu lagi petak fikiran aku terbuka bila berada di sini.

Mungkin ramai antara kita dan termasuk aku. Bila fikirkan bantuan ke rumah anak yatim adalah berbentuk makanan, baju - baju dan buku - buku.

Tapi pernahkan kita terfikir, Keperluan lain?

******
Rumah Anak Yatim dan Asnaf As Solihin terletak di Kanchong Darat, Banting. Merupakan salah satu rumah anak yatim yang paling memerlukan bantuan. Di huni oleh seramai 55 orang anak yatim dan asnaf. 23 perempuan 33 lelaki, kalau tak silap aku lar.

Disebabkan kehadiaran kali nie, hanya terdiri dari kalangan wanita dan gadis - gadis. Makanya , attention hanya tertumpu pada adik - adik perempuan kebanyakkannya.

Ala lawatan kecil - kecilan. Nak bagi sumbangan dan kain untuk uniform raya jer pun. Bukan lawatan koperat pun. Sendiri - sendiri jer.

*******
Aku sampai elok - elok waktu zohor. Azan Zohor dilaungkan oleh seorang adik lelaki. Aku dengan mak su terus mintak kebenaran untuk solat berjemaah dengan dengan yang lain.

Ummi, adalah salah sorang penjaga di sini. Ummi, iring dan bawak kitaorong ke satu bilik, dan dalam bilik tue ada bilik mandi untuk berwuduk. Terdapat 2 almari dengan baju bersepah dalamnya. Ada longgokan baju di lantai, boleh kata bertimbun jugak lar. Rata - rata warna putih and coklat. May be uniform. Tapi, macam tak der nama pun dekat baju tue. Mungkin bercampur jer semua. Tak tau sapa - sapa punya.

Tiba- tiba terkeluar pertanyaan dekat ummi "Adik - adik perempuan mana?"

"Dorang kat rumah belakang, nie rumah lelaki"

"Habis tue adik - adik laki tido mana? Ada bilik ke lagi ?"

"Tak lar, dorang tido kat depan nie lar, tarik tilam bila malam. Bila siang dijadikan tempat solat dan activity"

"Owwwwhhhh." Pap, tersedih...

Lepas berwuduk, keluar nampak ada yang dah solat berjemaah. Bacaan imam, kemain kuatnya, dari suara aku rasa budak nie kecik jer lagi. Skali solat sunat yang dijemaahkan.

Terus parking sebelah mak su, untuk solat fardu, imam bertukar tangan. Alas sembahyang kami adalah selembar kain putih cotton diatas lantai tiles putih.

Waktu tengah sembahyang, rasa ada pergerakan dekat belakang aku. Rasa jemaah belakang makin ramai. Ingatkan tukang masak perempuan or penjaga perempuan lain berjemaah sekali. Bila bagi salam, nampak  muka - muka budak jer. Fine, adik - adik perempuan pun berjemaah bersama.

Ada 2 baris saf  untuk perempuan. 1 saf aku, dan 1 saf belakang. Saf belakang tiada alas untuk sembahyang.   Lantai biasa jer.

Waktu doa. Tiba - tiba meleleh kejap air mata nie. "Eh, kenapa nie?" Habuk masuk mata kot.

**
Selesai solat fardu, terus sambung solat sunat. Di imamkan semula by si kecik suara nyaring tue. Macam chomel jer suara dia.

Menurut ummi, memang dilatih dari kecik untuk mengimamkan solat. Mula - mula bagi solat sunat dulu.

"Owh ho cute sungguh kamu Daniel". Nie baru betul imam muda.

********

Selesai semua, keluar. Along, Kak na, mak su rancak jer borak dengan ummi. Aku merayap jap dalam rumah induk cum rumah adik lelaki. Owh bukan nak usha apa pun. Nak tengok keadaan rumah jer pun. Memang ada bilik, tapi tak kan nak bukak bilik depa kot. Di buatnya tengah salin baju ke hapa. "Tak ke malu i nanti"

Salah satu bilik dalam rumah induk. 
Entah bila masa Along amik pic nie pun tak tahu. 


Dekat dapur, nampak beras menggunung, dalam kepala mungkin dari hasil orang sedekah - sedekah. Barang kering lain pun ada.

Keluar terus ajak Along ke rumah adik perempuan. Bagi salam terus masuk. Rak buka yang sambut ko masuk. Tersusun macam dinding dekat sini. Disebaliki nampak susunan katil bagi salam lagi sekali.

"Owh, rumah adik perempan ada katil almari semua". Nampak complete skit.

Rumah gegirl 

Pakat berebut salam. Alahai, kecik - kecik jer semua. Adalar 2 3 orang yang besar. Yang lain semua macam sekolah rendah jer. Rata - rata umur antara 7 hingga 16 tahun.Yang besar, nampak sebuk lipat baju , susun baju - baju adik adik yang lain. Ada yang tido, ada yang dok berborak dan ada yang tengah bersiap nak keluar shopping.

Katanya, yang keluar shopping kali nie, untuk mereka - mereka yang terlibat dalam event sebelumnya. Baru aku tau, kadang - kadang tak semua dorang ikut pi event koperat nie.

Borak jer dengan mana yang ada. Kak Na and Cicia amik satu port. Aku, Along, Mak Su amik satu port. Tanya lar, sekolah, nama, semua. Mulut harus jaga, pertanyaan biar berhemah. Jangan ada yang terasa.

Ada kemain happy nak balik kampung raya nie ada yang tak. Tiba - tiba teringat iklan Bernas yang sedih tue. Si Cicia lar jadi artis hari tue. Maklum lar, budak kecik datang melawat, kemain happy lar dia. Semua melayan kerenah dia. Ada jugak yang tanya, "akak tido sini ke?"  
"Owh next time lar sayang, this time akak datang melawat tapak dulu k. " 

U feel like family in there. Mungkin sebab dorang dah biasa dengan kehadiran orang luar. So, memang tak kekok lar berada dekat situ. Serious aku tiba- tiba teringat adik aku kat kampung plak.

******

Lebih kurang sejam jugak borak - borak kat situ. Sebelum dapat hint untuk pulang. Dekat luar nampak rombongan untuk pick up budak - budak yang terlibat dengan event dah pun menanti.

*******
Kalau sebelum nie sebut rumah anak yatim. Dalam kepala mesti aku fikirkan beras, gula, barang kering, baju, buku, dan duit ringgit untuk didermakan. Itu perspectif dasar dalam dikiran kita.

Tapi pernahkan kita terfikir, mereka adalah manusia macam kita. Setiap benda basic adalah keperluan mereka jugak. Pandang diri sekarang, apa yang kita pakai. Bukan sekadar baju dan seluar saja. pakaian dalam pun termasuk dalam keperluan juga.

Kalau perempuan, setiap bulan mesti perlukan pad bila datang bulan. Cotton bud, deadorant, spender, baju dalam, getah rambut, hanger, sabun basuh baju pun diperlukan jugak.

Teringat cerita sorang adik nie. Bila ditanya bila datang bulan macam mana? "Kalau tak der terpaksa lar mintak dekat ummi"

Habis tue spender semua ada nama ke hapa? "tak kak, kadang - kadang kene curik. ko pakai aku, aku pakai ko, Kadang - kadang tue tak pakai pun." 

HAAAAA? 

Mungkin kita boleh cakap ala, penjaga dia boleh beli. Tapi kalau umi dan abi berdua jer yang menjaga. Sapa plak yang nak bawak depa pi shopping benda gitu kan?

Betul kita lupa benda macam tue kan.

*******

Untuk pengetahuan, Rumah anak yatim nie adalah suggestion dari panjaga rumah anak yatim yang lain.

Katanya kalau nak bantu, bantu lar rumah anak yatim yang kurang mendapat perhatian. Mereka lebih memerlukan.

Jangan kita fikir rumah anak yatim selalunya dapat bantuan, Perhatian banyak diberikan pada rumah anak yatim di kawasan bandar. Bukan pendalaman seperti ini.



********


Disini aku boleh simpulkan apa yang diperlukan oleh adik - adik nie untuk memudahkan korang memberi bantuan.

- dana berupa wang untuk asrama putera, katil, dan almari mereka
- sejadah, tikar untuk solat, telekung
- sabun basuh baju. (mana - mana rumah anak yatim pun benda nie sangat penting)
- bantal, cadar, selimut, tuala
- barang keperluan peribadi harian. sabun, shampoo, berus gigi, ubat gigi, bedak,
- tuala wanita,
- peralatan tulis
- alat permainan untuk beriadah
- buku rujukan.
- komputer baru atau terpakai
- perabut baru atau terpakai
- makanan.
- langsir
- hanger
- selipar
dan apa saja yang dirasakan perlu.

******
Insyallah, after raya akan ada lagi kunjungan ke sana lagi. Kalau sapa - sapa nak join boleh jer. Nanti kita roger - roger.

Boleh jer beli barang dari sekarang. Nanti bila nak pergi melawat. tak terasa sangat lar nak membeli. Barang dah beli sikit - sikit. Asalkan kan niat kita ikhlas bukan untuk meriak.

Thursday, July 12, 2012

10 perkara student akan buat di Ikea.

1. Makan meatball or karipap

2. Simpan cup ikea, next time datang bawak cup tersebut. Sebab air free refill.

3. Jalan - jalan sampai lenguh kaki. Sebab ikea hanya ada 2 jalan keluar. Samaada nak patah balik or teruskan hingga penghujung.

4. Try, test, baring, duduk pada semua sample yang ada.

5. Veragan future house, dan buat ayat lomantik pada boifriend. "Yang, nanti rumah kita i nak macam nie tau" 

6. Beli frame gambar berharga RM5.90 cap Ikea. 

7. Tarik nafas dalam - dalam, konon bau gudang Ikea tue best. .

8.   Ambil gambar dan post di FB

9. (Isi tempat kosong apa yang anda buat di Ikea) aku dah tak der idea. 

10. Kutip souvenir

Tuesday, July 3, 2012

Jiran, do u care?

Semalam dapat tau rumah, exhousemate aku kene rompak. Waktu dorang pi honeymoon dekat Krabi. Padahal kawen bulan Nov last year, sama dengan cousin aku. Honeymoon baru sekarang. Best betul perancang. Tak payah gopoh, mampu merancang perbelanjaan.

Dorang pi hari Isnin last week, balik jer dari Krabi terus balik pi Temerloh kot, balik umah husband dia, lepas tue, pi balik plak kampung bini dia dekat N9. Ahad baru balik umah.

Balik tengok pintu umah tenganga. Barang tak der lar bersepah sangat. 2 biji laptop hilang, entah apa lagi tah yang hilang tak sure. Yang pasti barang kemas bini dia tak terusik. Sorok celah mana aku malas nak tanya. Hebat jugak tempat persembunyian tue. Langsung tak dapat dikesan.

Tapi, yang tak best nya, keta laki dia lesap. Padahal dorang dok umah Apartment kot. Rumah kene rompak keta pun hilang. Cerdik jugak perompak nie.

Ko rompak rumah orang, jumpa kunci spare, main -main alarm, keta mana bunyi, terus sapu skali.

********
Rompak, sah sah dah settle. Wat report polis, report inssurance maka settle lar. Tapi yang tak syoknya.

Pintu rumah ternganga bapa hari tak tau. Bila soal siasat jiran, dorang cakap since Tuesday dah melohong pintu tue. Tak sapa pun peduli nak wat report ke hapa.

Biasa lar dok KL, mana peduli jiran sebelah menyebelah. Jumpa pun sebulan sekali kot. Tu pun bertembung depat lift, tak pun, aku nak masuk ko nak keluar. Nak main angkat - angkat pala pun tak kose.

Sama macam aku, yang aku tau. Sebelah rumah aku melayu laki bini tak der anak kot. Tue pun main teka sendiri. Kalau suruh kawat cam jiran aku, sah aku tak kenal. Depan umah cina ada sekor angjing chomel. Tue boleh lar aku cam. Sebab main balas senyum. Sebelah lagi 1, anak dara orang kelantan. Pun tak cam muka. Yang tau dia orang Kelantan, sebab asal cuti sekolah jer, bingit sampai umah aku. Family dia datang. Nak main tegur - tegur memang tak lar. Masing - masing hal sendiri.

Tapi yang peliknya, dah nampak rumah tue ternganga pintu berhari - hari. Tak kan tak syak apa - apa. Aku syak jiran member aku memang tak der no tel dia. Macam aku cakap tadi jiran skang mampu main mata gitu jer.

Tapi  paling bangsat tindakan yang boleh dia ambil adalah report dekat pak guard. Pak guard boleh lar report polis and terus boleh pagar rumah dulu sementara tunggu owner dia balik.

Dari dah kene pecah sekali terus berkali - kali, sapa tau. Sumpah aku rasa jiran dia penting diri nak mampus. Rasa macam nak sumpah rumah dia plak kene bala macam tue.

Aku yang sombong nie pun, last time pintu rumah depan rupa kene gegar pun dah kalut jenguk celah pintu. Takut jugak kan. Memang kita tak kenal depa, tapi kita kenal sapa Pak Guard. Dibuatnya perompak buat kenduri berantai. Baru senonoh namanya. 








Friday, June 1, 2012

Turn me OFF

Jangan ingat laki jer suka tengok perempuan lawa. Perempuan pun suka tengok laki kacak, "er bukan kacak, kemas kot, er bukan kemas, bergaya kot, er.. bukan - bukan". Tapi bergantung pada mata nak catch sapa jer yang lalu di mata.

Reason dia sama seperti lelaki  bukan nak ngorat nak buat Boifreind or Scandal pun, tapi sekadar cuci mata. Kalau handsome terus cuit kawan sebelah dan muncungkan mulut arah berkenaan. Kalau tak handsome bukan nak jadi bahan kutuk pun, diam sudah..

Tapi masalahnya akan berlaku bila terpandang benda yang tak kene pada masa dan ketikanya.

Contoh 1: 

Semalam dalam kereta, waktu tue tengah nak cari parking dekat area Shop Lot Damansara Perdana sebab nak singgah office Kak Mazni, nak ambil lauk dia masak nak bagi pada adik - adiknya yang kebuluran nak makan Kari Ikan yang sedap homemade. Sweet kan Kakak itu.

Back to the story:
Tiba - tiba mata tercatch sorang mamat dari belakang. Boleh kata ketagori handsome lar, kalau ranking boleh bagi 8 dari 10. Belum lagi nak cuit Along cekat sebelah tiba - tiba nampak mamat tue tengah rentap sesuatu dari hidung dia, di tengah - tengah jalan. "Ops, ok u turn me off lar." terus rasa tak handsome dimata aku.

Kalau yer pun bulu dok cucuk lubang hudung, tunggu masuk kereta lar, baru nak rentap ke hapa.

Contoh 2: 

Port paling best kalau nak usha salunya mesti kedai makan. Entah sapa lar suka - suka cakap kalau nak ushar mamat or minah cun kene gi tempat highclass.

Aku paling tak setuju, dah tentu - tentu kalau tempat highclass nie percent nak ushar yang single kurang. Apapun bergantung pada niat. Aku memang salu niat nak makan jer, kalau dapat cuci mata tue tak kira bonus pun. Kira pandang jer lar.

Yer kalau muka handsome kita akan espect dia elok dari segalanya. Tapi kalau muka handsome makan berkecap kecip. Maaf awak tak handsome bagi saya.

Sebab tak kira laki ke perempuan bagi aku, sila jangan makan berbunyi. Sebab ia terlalu huduh dan mengelikan bagi aku. Pantang sungguh aku bab nie, boleh tinggal makan terus. 

Contoh 3: 

Nie aku tak tahu ada orang sokong or tak. Tapi bagi aku ia sangat penting dalam bab penampilan.

Trend sekarang ramai lelaki suka keluar pakai kasut. Mungkin ak nampak smart dan apa - apa jer lar.

Memang nampak smart pun.  Tapi aku cukup tak berkenan kalau pakai kasut tapi tak pakai sock.

Hygiene kot. Dah tentu - tentu kalau tak pakai sock kaki akan berkepuk peluh dan bau. Kene plak jenis kulit sensetif dan kasut yang tak sesuai, bila bukak mula kaki bau ikan masin.

Tak suka ok.

Kalau rasa - rasa nak isi borang dengan aku, blaja - blaja lar pakai stoking. Kalau tak awal - awal lagi kene reject. 

Errgg: tiba-  tiba teringat kes 2 tahun lepas kaki Project Manager aku bau ikan masin. Sebab dia baru balik site waktu tengah hujan. Masuk site office bukak kasut, sapa pun tak berani nak tegur sebab bau melampau. 





Friday, March 23, 2012

Lari

Dah 2 kes dalam minggu nie melibatkan, remaja belasan umur lari dari rumah. Dua - dua kes nie jugak digembar - gumburkan sebagai kes culik.

Kesian mak bapak , menangis meratap, pi balai polis buat report, upah orang buatkan poster, dah tue terpaksa amik cuti pi tampal poster sana, sini, dengan tak makan risaukan anak, kehulu ke hilir tak tentu arah cari anaknya. Itu belum kira lagi, berapa banyak air mata mengalir. Bapak yang selama nie ego dengan perasaan, pun boleh meleleh air mata tau kalau benda buruk jadi kat anak.

Tiba - tiba anak dengan sedapnya pi dating, lari pi rumah boyfriend kononnya laki tue boleh tolong settlekan masalah. Padahal mak bapak yang membanting tulang dari siang ke malam besarkan ko, bagi ko makan, cebuk berak ko dari kecik, belikan mainan, hantaq pi sekolah, beli baju baji  (rekaan sendiri) ko pakai,  last - last boifriend jugak ko cari. ?


Apa lar jantan tue bagi kat ko.? nak kata bagi kasih sayang, mak bapak bagi lebih dari tue. Depa sanggup tukar nyawa lagi dengan hang, kalau itu yang dipinta.

Serious, aku tak paham, mana letaknya otak dan fikiran bila sanggup buat semua nie. Umur baru 15 tahun, tinggal plak zaman millenuim nie. Bukan zaman batu, or zaman tok kadok yang semuanya boleh cari dalam hutan.


Belajar tak habis, lari sehelai sepinggang, kalau ada duit pun agaknya cukup - cukup untuk 2 hari ja. Itu pun kalau ko tak menjoli. Duit tue plak , rembat dari wallet mak. Kononnya nak lari hidup dengan boifriend, nak bina hidup baru. Biar padan muka mak pak yang asyik membebel marah ko itu ini dan semua tak boleh.

Hello, umo ko baru 15 kot, memang dah cukup besar untuk beranak kalau boleh, memang dah ada kuderat nak kerja, dah cukup besar untuk hidup sendiri dengan boifriend yang bukan Engineer pun dan bukan jugak Pegawai Kerajaan yang ada income bulan - bulan. Tapi pekerja kilang, makan takat cukup lalu tekak ja, itu pun untuk diri sendiri, hujung bulan mintak mak dia jugak tong kan duit minyak moto.

Di kaburkan dengan perasaan cinta memang ko kata BOLEH. Nanti ko cari lar KERJA. Ok. kerja apa yang boleh buat? Kalau takat umur 15 tahun, kerja kedai makan ja orang berani amik, dengan bayaran sejam RM3.00. Berapa jam ko boleh kerja?, sedangkan makan kat rumah pun, masih mak ynag cucikan pinggang, nie kan plak nak bersih table, kaup sisa makanan orang, bersih semua, sapu lantai, mop kedai, kerja berdiri paling lama ko boleh tahan 6 jam ja. Itu belum tambah lagi kalau order lambat or salah, orang maki segala. Dorang maki bukan macam mak ko marah pada anaknya. Tapi maki macam ko tue sampah jer.

Sanggup ke? 

Berapa lama jantan tue boleh tanggung ko, silap haribulan dia dulu lari balik umah mak bapak dia sebab tak sanggup bela ko, dan ko plak tinggal macam tu ja.

Cinta bukan boleh bagi ko makan, cinta juga tak ajar ko apa yang di ajar kat sekolah, cinta tak boleh buat duit, cinta jugak tak kejar cita - cita, cinta jadikan ko orang kaya, cinta tak jadikan ko pegawai, cinta bukan segalnya.

Cinta yang mengusahkan itu, adalah Cinta Monyet.



Note: Kalau tak puas hati dengan mak bapak, Sit and Talk, baru cara orang besar. Bukan lari. Kalau lari memang tak selesai apa pun, tapi tambah lagi ada lar. 






Thursday, January 5, 2012

Bersila Lar Kita

I have 1 habit, yang semestinya tak dapat diubah mahupun diubati. I have 2 simple reason dan tak masuk akal untuk dijadikan alasan kenapa aku suka sangat bersila.

Bersila memang tebiat ke or ia adalah budaya masyarakat timur. "Apa yang ada pada bersila yang kau nak kecoh kan Cik LIz Oiii" 
"Orang lain pun bersila jugak"

Tapi tebiat bersila aku nie boleh dikatakan agak kronik, dan tah pah pe. Kalau takat duduk kat meja office nak dok bersila tue memang tak heran lar, dok kat rumah apatah lagi. Tapi kadang - kadang ia terbawa - bawa sampai ke kedai makan. Kalau takat kedai mamak tak kisah jugak, tapi sampaikan ke Undangan makan dekat Hotel Semperna Annual Dinner pun aku boleh taram dok bersila juga.

Ada aku kisah kalau dok lepak kat Garden dengan Ajib n Kak Sue, sambil dok bersila atas kusi. Tak kisah lar aku pakai skrit ke, seluar pendek ke, baju kurung ke, boleh jer aku dok bersila.

Kalau dapat jemputan kenduri, aku dengan bukan main ayu, mungkin pakai kebaya, baju kurung, or kurung modern yang ketat itu, mungkin nampak agak ayu, dan sila lar ushar bagaimana aku duduk yang disorak oleh meja. BERSILA ok. Sapa nak nampak? Orang nampak atas jer. Tapi kalau tiba - tiba nak bangun mengejut mau lar terhegeh - hegeh keluarkan kaki dan betul kan baju yang ternaik tinggi tue.

Aku jugak tak heran kalau tiba - tiba aku tak larat, dan boleh jer duduk bersila di kaki lima, semata - mata melepaskan leleh.

And now time taip this n3 i was sitting sambil bersila di Starbuck. Paling tak selera, bila ada sorang apek, looks like bussinessman look at me, dengan pandangan tak puas hati sebab aku dok bersila depan dia, sedangkan dia siap bersilang kaki berlagak orang kaya. Ye mungkin dia kaya, coz talk about business in ICT , dan mula mengumpan CEO itu, dan CEO itu, oleh itu penampilan harus di jaga.

Of coz u wanna know why i love to sit like this, of coz lar sebab aku tak suka kaki aku berada dalam keadaan tergantung dan paling penting, kalalu dok bersila aku akan terasa kaki aku panas, kerana aku sering mengalami masalah sejuk kaki. Owh sungguh orang tua.


if u tell me that's so selekeh. I will said "Itu untuk keselesaan aku, apa aku kisah" 
Bukan tak pernah kene tegur.
Kene tegur dengan Boss sendiri pun dah pernah aih, becauce this habit.