Thursday, January 5, 2012

Bersila Lar Kita

I have 1 habit, yang semestinya tak dapat diubah mahupun diubati. I have 2 simple reason dan tak masuk akal untuk dijadikan alasan kenapa aku suka sangat bersila.

Bersila memang tebiat ke or ia adalah budaya masyarakat timur. "Apa yang ada pada bersila yang kau nak kecoh kan Cik LIz Oiii" 
"Orang lain pun bersila jugak"

Tapi tebiat bersila aku nie boleh dikatakan agak kronik, dan tah pah pe. Kalau takat duduk kat meja office nak dok bersila tue memang tak heran lar, dok kat rumah apatah lagi. Tapi kadang - kadang ia terbawa - bawa sampai ke kedai makan. Kalau takat kedai mamak tak kisah jugak, tapi sampaikan ke Undangan makan dekat Hotel Semperna Annual Dinner pun aku boleh taram dok bersila juga.

Ada aku kisah kalau dok lepak kat Garden dengan Ajib n Kak Sue, sambil dok bersila atas kusi. Tak kisah lar aku pakai skrit ke, seluar pendek ke, baju kurung ke, boleh jer aku dok bersila.

Kalau dapat jemputan kenduri, aku dengan bukan main ayu, mungkin pakai kebaya, baju kurung, or kurung modern yang ketat itu, mungkin nampak agak ayu, dan sila lar ushar bagaimana aku duduk yang disorak oleh meja. BERSILA ok. Sapa nak nampak? Orang nampak atas jer. Tapi kalau tiba - tiba nak bangun mengejut mau lar terhegeh - hegeh keluarkan kaki dan betul kan baju yang ternaik tinggi tue.

Aku jugak tak heran kalau tiba - tiba aku tak larat, dan boleh jer duduk bersila di kaki lima, semata - mata melepaskan leleh.

And now time taip this n3 i was sitting sambil bersila di Starbuck. Paling tak selera, bila ada sorang apek, looks like bussinessman look at me, dengan pandangan tak puas hati sebab aku dok bersila depan dia, sedangkan dia siap bersilang kaki berlagak orang kaya. Ye mungkin dia kaya, coz talk about business in ICT , dan mula mengumpan CEO itu, dan CEO itu, oleh itu penampilan harus di jaga.

Of coz u wanna know why i love to sit like this, of coz lar sebab aku tak suka kaki aku berada dalam keadaan tergantung dan paling penting, kalalu dok bersila aku akan terasa kaki aku panas, kerana aku sering mengalami masalah sejuk kaki. Owh sungguh orang tua.


if u tell me that's so selekeh. I will said "Itu untuk keselesaan aku, apa aku kisah" 
Bukan tak pernah kene tegur.
Kene tegur dengan Boss sendiri pun dah pernah aih, becauce this habit. 

7 comments:

bannie said...

that's it!
be ur self kan:)

Lizzie Yasmin said...

Ye betul ^.^

Akulah Pak Lan said...

dia pandang lama ka sekejap?

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

bersila mmg best kan hehe

Cik Pulau said...

yup...

PCB stands for pantai cahaya bulan..^^,

Nurul ain said...

ain pun suka bersila bila duduk atas kerusi... PEDULIKAN ORG LAIN :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

i got a friend yg suka bersila like you. sgt sempoi ok:)