Tuesday, July 3, 2012

Jiran, do u care?

Semalam dapat tau rumah, exhousemate aku kene rompak. Waktu dorang pi honeymoon dekat Krabi. Padahal kawen bulan Nov last year, sama dengan cousin aku. Honeymoon baru sekarang. Best betul perancang. Tak payah gopoh, mampu merancang perbelanjaan.

Dorang pi hari Isnin last week, balik jer dari Krabi terus balik pi Temerloh kot, balik umah husband dia, lepas tue, pi balik plak kampung bini dia dekat N9. Ahad baru balik umah.

Balik tengok pintu umah tenganga. Barang tak der lar bersepah sangat. 2 biji laptop hilang, entah apa lagi tah yang hilang tak sure. Yang pasti barang kemas bini dia tak terusik. Sorok celah mana aku malas nak tanya. Hebat jugak tempat persembunyian tue. Langsung tak dapat dikesan.

Tapi, yang tak best nya, keta laki dia lesap. Padahal dorang dok umah Apartment kot. Rumah kene rompak keta pun hilang. Cerdik jugak perompak nie.

Ko rompak rumah orang, jumpa kunci spare, main -main alarm, keta mana bunyi, terus sapu skali.

********
Rompak, sah sah dah settle. Wat report polis, report inssurance maka settle lar. Tapi yang tak syoknya.

Pintu rumah ternganga bapa hari tak tau. Bila soal siasat jiran, dorang cakap since Tuesday dah melohong pintu tue. Tak sapa pun peduli nak wat report ke hapa.

Biasa lar dok KL, mana peduli jiran sebelah menyebelah. Jumpa pun sebulan sekali kot. Tu pun bertembung depat lift, tak pun, aku nak masuk ko nak keluar. Nak main angkat - angkat pala pun tak kose.

Sama macam aku, yang aku tau. Sebelah rumah aku melayu laki bini tak der anak kot. Tue pun main teka sendiri. Kalau suruh kawat cam jiran aku, sah aku tak kenal. Depan umah cina ada sekor angjing chomel. Tue boleh lar aku cam. Sebab main balas senyum. Sebelah lagi 1, anak dara orang kelantan. Pun tak cam muka. Yang tau dia orang Kelantan, sebab asal cuti sekolah jer, bingit sampai umah aku. Family dia datang. Nak main tegur - tegur memang tak lar. Masing - masing hal sendiri.

Tapi yang peliknya, dah nampak rumah tue ternganga pintu berhari - hari. Tak kan tak syak apa - apa. Aku syak jiran member aku memang tak der no tel dia. Macam aku cakap tadi jiran skang mampu main mata gitu jer.

Tapi  paling bangsat tindakan yang boleh dia ambil adalah report dekat pak guard. Pak guard boleh lar report polis and terus boleh pagar rumah dulu sementara tunggu owner dia balik.

Dari dah kene pecah sekali terus berkali - kali, sapa tau. Sumpah aku rasa jiran dia penting diri nak mampus. Rasa macam nak sumpah rumah dia plak kene bala macam tue.

Aku yang sombong nie pun, last time pintu rumah depan rupa kene gegar pun dah kalut jenguk celah pintu. Takut jugak kan. Memang kita tak kenal depa, tapi kita kenal sapa Pak Guard. Dibuatnya perompak buat kenduri berantai. Baru senonoh namanya. 








11 comments:

onie said...

rasa tak patut jiran tu,huhu....

Rai said...

pada saya tak patut jugak jiran tu.. tapi nak kata tak patut pun tak patut jugak..

jangan kita salahkan jiran kita je kalau kita pun takat berbalas senyum je dengan jiran.. kalau dia tak mula apa salahnya kalau kita mula bertegur sapa dulu.. sbb benda ni two way communication..

so lepas ni..rajin2 la bertegur sapa dengan jiran..

Lizzie Yasmin said...

Memang kene two way. Tapi mcm persekitaran aku nie. Nak nampak bayang pun tak. Mcm mana nak menegur.

ziana said...

aku pun tak kenal jiran sebelah rumah ni sape..rasa dah 2 tahun dia pindah situ..tak penah lagi selisih bahu..yela dia kuar awal pagi balik lewat malam..walau anak dah 3..

aku pulak opis dekat..lagi 1/2 jam nak masuk baru kuar umah..laki aku keje sendiri..balik sah2 la awal gak..selalunya masa jiran aku balik aku dah lepak bilik ready nak tdo je..

jiran2 yang jauh sikit dari umah aku kenal la gak..tu pun sape2 yg parking kete dekat area kete aku..takpon makcik kepoci yg selalu buat mesyuarat tingkap kat bwh umah..tu je la pun yg kenal..

kalau nak rapat dgn jiran kena rajin la jemaah kat surau/masjid kat area umah bg laki la..kalau kenal kariah situ insyaallah diorg akan gitau kalau jadi apa2 kat umah tu..tak pon join gotong-royong yg jawatankuasa penduduk buat..pastu join la persatuan penduduk jugak..sakit pening ke jadi apa2 ramai je nak tolong nanti..

***sbb aku pompuan aku malas nak join sgt mls nak mesra alam sgt dgn org..pompuan kan kdg2 jenis dengki takleh org lebih sikit..kan tak pasal je aku jadi topik ahli mesyuarat tingkap =P OK TAK ALASAN MANUSIA ANTI SOSIAL NI...............=)

nur anis said...

susah jugak bila tak ada semangat kejiranan ni ye...

Tukang Karut said...

naisb baik aku bertegur sapa dengnan jiran...

Lizzie Yasmin said...

Ziana: aku suka cadangan ko tue. Alasan anti social pun aku suka. Alasan antisocial aku plak. Wei, kami nie, dok membujang, lagu mana nak bersocial. Balik keje pi keja, dok umah dah membongkang. Pintu depan tepi semua jenis katup. Dapat plak rata - rata kaum tong tong chiang. memang payah lar.

IntaNBerliaN said...

bahaya jugak yer.. duk apartment pun blh jd gak.. padahal ada gak..

kata kila said...

takutnya aku. aku pun jenis senyum2 jiran ja. tegur2 takda dah. haha

Rafi Nilhan said...

ada rakan cop tak? hehe

laskar pelangi said...

jiran oh jiran.senyum la jugak bila jumpa jiran,tapi takdelah nak sembang lelama. Ehehehe~

hey si katak pink!Hihihi