Monday, September 24, 2012

Gas Beracun dari barangan rumah

Don't try this at home

Semalam aku nak cuci bilik air rumah aku. (bukan nak kecoh sebab rajin cuci bilik air, baca kasi habis dulu baru judge ok). Spesis aku,. suka cuci toilet pakai clorox sebab memancar skit, tak gaduh nak tonyoh lebih - lebih.

Clorox tue kalau tuang dalam mangkuk jamban, tunggu 10 - 20 min, flush terus putih bersih jamban ko.

Toilet bowl settle, tapi yang sakit bila nak tonyoh lantai dan dinding. Nak bagi kilat kot, bukan nak bagi hilang kotoran jer.

Selalunya aku akan campurkan clorox dengan sabun cuci jamban dalam baldi air dan terus ke sesi memberus. Entah apa royan tah , semalam aku pi campur soflan sekali dalam sabun tue. Konon nak bagi wangi lar kan, plus malas nak amik Ajax dekat bilik air Along. 

Clorox + Jenama X (pencuci bilik air) + Soflan (quantity setamak habis) 

Tingkap memang aku tak bukak luas - luas pun takot orang atas skodeng, kang ada plak 3gp awek tengah cuci jamban. Pintu bilik air pun aku tutup , sebab nak mandi terus konon nya.

Tiba - tiba aku bau gas menusuk, nafas aku serupa dah huru hara. Aku yang memang batuk, lagi terbatuk - batuk serupa nak gila. Siap rasa nak vomit lagi. Cepat - cepat aku keluar  konon nak amik angin kejap. Masuk balik, sambil pakai mask orang selsema tue, macam boleh selamat jer. Nak continue memberus lar tue.

Bukak jer pintu bilik air tue, aku rasa nak pitam. Tapi degil jugak. Ada lar berus secalit dua. Lepas tue terus dah tak tahan. Capai towel, lari pi hall.

Along terus tanya, sebab tengok keadaan aku teruk bebeno dengan nafas tak cukup dan batuk - batuknya.. "Hang cuci toilet ke?, campur apa? macam bau gas...bau sampai luaq"

Laju - laju bukak semua tingkap, kuatkan kipas. Bagi ada ventilation.

Masuk bilik air balik sambil tekup muka pakai towel, bukak air shower laju - laju.

Lama jugak lar nak hilang, sampai aku kene tumpang mandi bilik air Along, sebab tak tahan.

Dah mandi pun, tekak aku serupa ada lagi bau gas tue. Cari air manis untuk minum konon boleh hilangkan rasa kat tekak. Tapi haremmmm.

Nak tido dalam bilik pun aku tak sanggup, terpaksa tido depan hall.

Nak tido pun rasa seksa, sebab bau tue bermain - main dalam kelapa, dan organ aku.

"Yes, i have to find something to kill that smell." nak cari coffee tak der plak stock dalam rumah. Habis segala rempah aku pi cium, amik bau. Dari kulit kayu manis sampai ke jintan konon nak cari bau paling kuat boleh matikan bau dalam rongga aku nie. Last - last jumpa halia dalam peti ais, kepak terus jadikan teman tido.

Agak - agak tekak aku sakit jer, melilau raba halia ke mana menghilang.

Pagi nie, aku rasa kepala aku berat plak. Macam ada lagi sisa - sisa gas tue.



******

Aku rasa, kalau aku degil lagi seminit berus toilet tue, mau hari nie keluar berita muka depan Metro.

"Gadis cantik mati terhidu gas beracun ketika mencuci tandas, sambil berBobo"


34 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

haaaa. bau tu dtg sebab campur clorx dengan softlan ke? :O

suke gune ajax je. wangi pun wangi. hee

Lizzie Yasmin said...

Puteri: Dari campuran clorox dengan pencuci toilet tue kot, masuk soflan lagi kuat bau dia naik.

Ajax ada, malas nak amik kat luar. huhu...

nita said...

Uih....bahaya jugak erk, sayapun peminat clorox jugak tapi campur serbuk cuci jer tak pernah terpikir pun nak masuk soflan.. nasib baik bagitaw..

syukur awak selamat ^_^

Lizzie Yasmin said...

nita: bergantung pada jenis pencuci kot. Pencuci nie memang kuat skit bau dia. Brand apa aku dah lupa.

Tukang Karut said...

clorox tu kan ammonia... memang kuat la bau dia... lagi kalau campur macam2...

fifie said...

Clorox memang la kuat bau, lebih2 dekat tempat kecik. Mau tercekik bila bau masuk banyak banyak dalam rongga hidung

UteHucuK said...

Aku baru Lepas Lalui Benda Y sama... Huhu... Naik sesak Nafas

Anonymous said...

Saya baru lepas cuci toilet td..dan rasa benda yg sama macam anda..and puncanya bukan dtg dr softlan, ia dr pencuci tandas ngan clorox..tekak still rasa bergas..how to do..-_-

DARMIAH M SALEH said...

pencuci tandas mmg xboleh campur klorox... volatile dgn kuat then gas beracun..kisah awak sm dgn sy.bru shj tjadi kepada sya...kbtulan sy ada asthma trus sesak nafas...syukur umur msh pnjg...alhamdulillah

DARMIAH M SALEH said...

pencuci tandas mmg xboleh campur klorox... volatile dgn kuat then gas beracun..kisah awak sm dgn sy.bru shj tjadi kepada sya...kbtulan sy ada asthma trus sesak nafas...syukur umur msh pnjg...alhamdulillah

Anonymous said...

Baru je terkena tadi..terus google..takot gak bleh bawa maut..ni masih lg sesak dada n batuk2...puncanya campur clorox ngan pencuci tandas..huhu..ingat nak mati dah...

Anonymous said...

Me too, sme cm u ols. Br lps sesak nafas bajet nk cuci toilet + pencuci tndas ksi bersih lg berkilat last2 sesak dada....seb bek slmt

tony wars said...

baru jek kena. bestt rasa dia smpai nk mati terbatuk sambil menagisss . penangan clorox dengan pencuci jamban. bau asid di pergi smpai sesak dada. alhamdulilah panjang lagi umor pikir mati jek skrg

ema ahmad said...

sama.bru jer kena.sian ank2 jd mangsa.so please jgn buat lg

norafiqua ronsen said...

Bro btoll broo..aq hadapi masalh yg sama....da pitam pn maw try beruss jga lgii...skali x ckupp oxygenn..maw mengucap suda...bhaya btoll owhh..cam maw matii sda..tbaringg ja...

mieya ucuq said...

Bru je gune td.. clorox + mr.muscle.. mmg mcm nk mati je td... tbatuk2 + muntah... ble tarik nafas, sakit sgt kt dada.. alhamdulillah.. masih selamat

Unknown said...

hilang deria bau, makan roti canai + milo panas pun dah takde feel !! *clorox + downy

Christina Welda said...

Fuh.. gila nak mampus. Ingat aku sorang je, rupanya byk mangsa clorox sni. Td aku ingat nk cuci jamban nk kasi buang kotoran n kasi kilat dinding jamban last tak jd sbb hmpir nak pengsan dalam jamban gara2 clorox ni. Aku tuang clorox kt sekeliling dinding tandas tanpa campur air. Baru skit je aku sental jamban tu terus aku fed up sbb da mnusuk da bau racun. Skrg ni msh ada lagi bau clorox tu dlm hidung saya. Kopi pun takde ssh nak kasi hilang bau ni.

Christina Welda said...

Fuh.. gila nak mampus. Ingat aku sorang je, rupanya byk mangsa clorox sni. Td aku ingat nk cuci jamban nk kasi buang kotoran n kasi kilat dinding jamban last tak jd sbb hmpir nak pengsan dalam jamban gara2 clorox ni. Aku tuang clorox kt sekeliling dinding tandas tanpa campur air. Baru skit je aku sental jamban tu terus aku fed up sbb da mnusuk da bau racun. Skrg ni msh ada lagi bau clorox tu dlm hidung saya. Kopi pun takde ssh nak kasi hilang bau ni.

hamba Allah said...

saya pun juga baru tadi cuci tandas dgn klorox dan pencuci tandas. lemas rasa tak ada udara, terus lari
keluar dari bilik tandas. buka tingkap

NORLIA IBRAHIM said...

Huhuhuhu...baru kena pg td...rasa semput mcm nk mati..tahap nk mati dh raa.tekak pun perit.jd mcm thidu gas bracun.sy cmpur clorox..sabun basuh n harpic untuk toilet bowl...amikkkk kau....

zaza said...

Mcm mana nak buat kalau terkena ye? Saya baru jer terkena ni, dah pakai nebulizer pun dada maeh sakit plus tekak masih rasa perit

Anonymous said...

perggghhh penangan bau clorox plus plak dgn pncuci tandas rasa mcm nk mati....bhya ooo sesak nfass egad kan cek seowg ja rmay gak norh kna

zuriehan Ishak said...

Sampai sekarg sakit dada n mata jd pedih.. nk hilangkan cm mne ye? Anyone boleh tlg tak.. sbb td cuci toilet without bukk tingkp n pintu.. da batuk byk kali tp still cuci sampai habis.. at the end sakit kpla n dada yg truk

umairah amanda said...

Sy rasa tu sekarang..cuci bilik air guna clorox + sabun kain.. pening n bau masih melekat kat hidung n tekak ni..mata pun pedih

Rosliza Osman said...

Baru kena ni......
Ya Allah... Sesak nafas...batuk2...
Rehat..sambil google....petua...😰

Unknown said...

Aq pun baru kena... Td clorox + sabun cuci jamban sampai skrg masih ada bau2 clorox+harpic...tarik saja nafas batuk...sampai ku tinggalkn tandas sama sabun2 n berus...nda sanggup lagi mau teruskn...mudahan saja umur panjang...sampai skrg aq masih merasakan ifek dihidung n susah mau bernafas..mcammanatu tu mau menghilangkan bau dlm hidung???ambil hp terus google...rupanya ada y senasib dgn saya

Unknown said...

Aq pun baru kena... Td clorox + sabun cuci jamban sampai skrg masih ada bau2 clorox+harpic...tarik saja nafas batuk...sampai ku tinggalkn tandas sama sabun2 n berus...nda sanggup lagi mau teruskn...mudahan saja umur panjang...sampai skrg aq masih merasakan ifek dihidung n susah mau bernafas..mcammanatu tu mau menghilangkan bau dlm hidung???ambil hp terus google...rupanya ada y senasib dgn saya

Anonymous said...

aku pun pernah lalui nasib yg sama gak .. pastu terbuat lg... cuma kali ni aku tak tinggal lama dlm toilet .... sampai habis aku baca rupanya nak cerita pengalaman je... aku igt ada cerita cara nak g ilangkan bau ammonia ngan rasa pening kat kepala ni ... tapi takpe... aku bljr benda bru.. bhn pewangi pun takleh letak... sambung gugel cara rawat lepas terhidu bahan kimia..

Anonymous said...

Baru kena....adui sakit tekak....campur clorox dgn chif hahaha,..nk terangkan bilik ayaq la kononnya...camana nk buat nie..tp tak sesak nafas cuma mata pedih n tekak x selesa..

Anonymous said...

aku pun baru kena...cuci toilet guna clorox + pencuci toilet...sesak nafas aku..terus g klinik ambik nebulizer...bahaya kalau campur bahan pencuci ni...silap2 blh bawak maut..

Anonymous said...

aku pun baru kena...cuci toilet guna clorox + pencuci toilet...sesak nafas aku..terus g klinik ambik nebulizer...bahaya kalau campur bahan pencuci ni...silap2 blh bawak maut..

Nurdalila Karim said...

Hehehe.... Smua sama... Lepas kejadian trus Google.... Ingat da nk mati tadi.... hikhik.. okay... Pasni sembur jarak jauh pastu tutup pintu bilik ayaq,Setgh jam kemudian Baru cuci...

Mim7 said...

Harpic+clorox memang boleh masuk icu 😂
Aku dah pernah kena dulu gara2 nk tandas bersih saja ..