Tuesday, December 17, 2013

Rembesan adrenalin

Perangai aku, adalah aku suka up entry tentang isu semasa. Bukan isu semasa yang sedang gembur dalam tv or media. "Tipu, ada sentuh jugak terutama bab nak menyentap"

Tapi sebenarnya lebih kepada isu semasa dalam news feed FB aku sendiri. Walaupun pada hakikatnya aku jenis silent dalam  laman social. Sebenarnya otak aku ligat proses apa yang korang post. Nak border lebih - lebih memang tak kuasa. Cukup takat baca.

Pagi tadi aku terbaca status member aku yang kononya bising tentang isu saman AES , trafiik dan JPJnya. Tiba - tiba dalam bab berbalas comment aku terbaca bab maki - maki kerajaan bab makan duit haram dan sebagainya. Juga  disentuh bab harga barang naik.

Saman nak kene bayar, harga barang naik, tol naik, cukai naik last - last makan pasir. Ok aku highlight skit SAMAN. 

Kita flashback skit beberapa bulan lepas. Waktu bulan nak raya. Bukan main bangga lagi, up gambar meter naik sampai 200km/j sampai Padang Besaq kurang dari 3 jam dari KL. Tiba - tiba sekarang ko bising pasal amount saman tak logik nak kene bayar. Memang aku tak "get it".

Kalau jenis nak laju tapi tak nak kene saman aku rasa better join F1 jer. Itu pun kalau layak.  Kalau nak laju, merbahayakan orang lain, anak bini dok dalam keta tue, nyawa serupa layang - layang ko memang penting diri. Pentingkan rembesan adrenaline sendiri, untuk kepuasan. Tak jauh beza dengan perogol yang gila seks. (Pentingkan diri untuk kepuasan)

Itu belum masuk lagi, saman, kerana tinted gelap dan kereta tak ikut spec. Semua katanya untuk kepuasan dan minat lelaki.

Selebihnya biarlar korang simpulkan sendiri. Aku memang suka taip benda tergantung.

Komen untuk pendapat. Terutama kaum lelaki. 
Aku teringin nak tau KENAPA. 




Monday, December 16, 2013

Part Time atau Kerjaya

Alhamdulillah. 

Sekarang aku confius, adakah aku seorang QS or seorang pembuat accessories. Atau kedua - duanya. 

Buat masa sekarang aku hanya ikut arah angin. Biar dia yang tentukannya. 












Friday, December 6, 2013

Jemputan. KLVF3

Untuk pembaca blog, sila sebut jer nama blog. 
Insha Allah dapat disc. 

Cari booth: 
US FAMINNILE. 
Landmark: Yang jual accessories button vintage. 




Tuesday, November 19, 2013

Highland Tower

Gempar, ramai pulak sekarang berlagak berani konon nak jejak hantu.  Bagi aku, dari jejak hantu baik lar kita jejak benda yang lebih reality dan tidak bermain dengan fantasi.

Ye, aku dah pun menonton filem Highland Tower. Bukan tonton di screen you tube, or dvd cetak rompak. Tapi aku laburkan duit aku untuk pembagunan filem Malaysia, dengan menonton wayang. Tak nafikan keluar dari panggung aku terpaksa cari ice lemon tea dan minyak panas untuk mengelakkan ada yang terbelahak untuk filem kedua. Maraton movie

Mungkin genrenya begitu, tak boleh salahkan pemegang camera dan mutu camera itu sendiri. Salahkan diri sendiri yang tak boleh terima visual sedemikian rupa.

Cerita bagus, untuk mereka yang ada perasaan ingin tahu dan beringat. Memang ada makhluk lain selain dari kita manusia, haiwan dan apa yang kita nampak. Tapi tak bagus bila ia menjadi ikutan. Banyak lar keje pak ustaz lepas nie. Sana sini meracau dan hilang kononya di sorok benda mistik. Padahal lari tido rumah boyfriend. Dan penuh lar video budak - budak cari hantu bakal muncul di media massa, mengatasi video putus cinta.

Terima kasihlar kepada Mikael Andre, kerana dialah aku mula google apa sebenarnya terjadi pada Highland Tower. Yang aku tau, apartment runtuh, banyak nyawa terkorban, punca adalah aliran air dalam  tanah. Selebihnya....krik .. krik..

Finally aku jumpa video bersiri nie. Bagi aku ia lebih seram dari Highland Tower jejak hantu tue. Kerana ini adalah kejadian benar, suara alam, bila kita mula tidak endahkanya. Boleh jadi pada kita bila - bila jer, bila kita mula alpa dengan pembagunan.



Selebihnya cari sendiri. 

Sekian. 




Friday, November 15, 2013

Cuti sekolah (1)

Pejam celik bijik mata cuti sekolah dah pun bermula. Walaupun aku peduli apa bukan aku yang cuti pun.Tapi aku tumpang happy, sebab jalan bakal lengang untuk berapa ketika. Dan pasaraya bakal penuh sentiasa.

Kalau kebiasaannya, Mid valley, BB , Pavillion hanya sarat di hujung minggu kini tak payah tunggu. Mall - mall kecil turut menjadi tumpuan kalau di situ ada bowling dan panggung wayang dah cukup. Karaoke jaambat tak payah kira dah tentunya sesak. Restaurant makanan segera tak perlu gusar pasal tak der sale, kerana bakal cecah target, dan outlet akan meletup tak sempat berkemas.

Makhluk - makhluk kecil bersepah tepi tangga sambil galas bag sendeng, ada yang kepit rokok kongsi ramai - ramai dan borak kosong. Yang dewasa lalu, jelingan serupa dia yang besar. Bagus adik - adik, belajar dari pemerhatian. Cuma please jaga adap, jangan sampai ada mulut yang mengata, ada maruah yang tergadai. Bergaul boleh, jaga maruah jaga bahasa.

Bagus semua happy. Tapi yang tak bestnya. Minggu depan aku kene outstation. Dan hotel dah pun fullbook. Cil betul. Laut tengah gelora lar, kejadahnya semua sebuk book hotel dekat laut. Biar lar jenis - jenis aku yang perlu cari nafkah nie jer dok kat laut. Jadi apa - apa, Insurance CO boleh cover. Walaupun dalam hati ada sedikit getar. Eh KK kene monsun ke? Fail betul geografi.



Thursday, October 24, 2013

Crazy Chicken

It's remind me about myself. Lantak lar, kalau orang gelakkan aku bila aku  tak berani hadap langsung binatang kecil ini. Tulis buku biodata darjah 6,  binatang paling ditakuti adalah AYAM.

Sebabnya cuma aku yang rasa. Bukan sekali 2. Tapi berkali. Dah serupa badi.

Asal nampak muka aku, dia mula bersedia, 
Aku bukak langkah, dia bukak kekuda. 
Aku lari seribu, dia lari berbatu. 

Sial betul, sedap agaknya dia nak tokak kaki aku. Padahal tak sedar, kaki dia orang makan hingga menjilat jari.

Bezanya, aku bawak payung pun kene. 
Crazy Chicken





Friday, October 11, 2013

Keterbukaan

Semakin maju negara, semakin canggih, semakin melampaui masa dan ruang, semakin terbuka pemikiran kita dalam menerima sesuatu perubahan, adat, ilmu, social yang merangkumi aspek kehidupan. Kecanggihan menyebabkan kita mampu merentasi ruang, berfikir tanpa mengira bangsa dan asal usul.

Kalau dulu, kita digalakkan berfikir seperti mat salleh, kononnya mereka adala super advance, maka ramai lar anak - anak muda melanjutkan pelajaran, berhijrah untuk cuba merasai dan mempelajari adap dan budaya mereka.

Tapi disebabkan kecanggihan, penghijrahan tidak lagi perlu, untuk meluaskan pendangan, setakat nak tahu apa nama muzium, street, dan bahan bacaan meraka. Pergi jer, dekat GOOGLE  semua boleh access dari situ. Apa jer ko nak tau semua ada dekat sana termasuk lar budaya dan social life dorang. Berhijrah adalah lebih kepada merasai sendiri pengalam itu, bukan hanya untuk TAHU.

Kadang - kadang kita kene terima kasih jugak pada yang mencipta internet nie. Bagi aku, dia adalah super brilliant otak buat dari apa tah. Banyak manfaat yang kita dapat dari Internet nie sendiri. Otak kita makin terbuka luas untuk menerima. 


Zaman 80 or 90 an, dapat bergambar dengan mat salleh nie kira paling power lar. Bangga kemain, siap bawak pi sekolah main tayang kat semua kawan- kawan. Aku ada sedara mat salleh ko ado? Ada kelebihan skit serupa jakun tayang, tengok, pamer padahal bagi masyarakat luar tue biasa - biasa jer.

Kalau dulu orang melayu pakai punjabi pasti kene bahan, rambut color merah kene usha semacam, sehingga kan orang albino pun kene panggil mat salleh. Belum lagi, pakai seluar warna merah, kasut merah, lipstik merah. Pikir, balik... apa yang kita cakap pada meraka yang begini?

"Oiiii, merahnya mak ngah.... tak takut kene kejar lembu keeeee? " 

Seluar hijau, seluar kuning memang dipandang jijik satu ketika dulu. Tapi sekarang, sapa tak der candy pant.. not in dalam fashion. lapuk, kuno. tah pa pe lagi. Itu dalam bab fashion.

Belum lagi bab budaya dan pergaulan.

Tapi sekarang, keterbukaan kita, bukan setakat berfikir ke depan seperti mat saleh. Pakai seperti mat salleh, bergambar seperti mat salleh, aksi seperti mat salleh, tunggang botol seperti mat salleh, tapi hampir 90 % nak ikut mat salleh.

Aksi ranjang kalau boleh nak tayang dekat Fb bangga seperti mat saleh. Kisah luar dalam kelambu jadi bahan bualan tanpa tapisan. Budaya malu - malu kucing masyarakat timur  mula lesap, sebab terapkan sangat budaya mat salleh dalam diri. Nak mat salleh sangat padalah, makan nasi sambal belacan, terus speaking jawa. Rupaya bapaknya bernama Mat Salleh.

Terganggu aku, pagi tadi, scroll down feed dekat Fb , dan terbaca salah satu Page info terkenal begitu terbuka mempamerkan video boleh kata 18Sx memang tidak sesuai untuk tontonan umum. Padahal page tersebut adalah page info, berkongsi berita dalam dan luar negara, ada kadangnya di selitkan juga mutiara kata, dan bab insaniah. Kalau nak up berita hot pun, aku rasa tak perlu nak selitkan video telibat sebagai supporting enrty.

Keterbukaan ini lar, yang membimbangkan sesetengah golongan dewasa. Mungkin setengah lagi tak fikir lagi keburukaan. Otak masih ingat seronok, tapi tak sempat nak fikir lebih hadapan, mungkin hanya difocuskan pada membaca yang berumur 18 ke atas. Tapi page sendiri tiada tapisan umur.

Budak kecik tengok, naik horny, nak mencuba, nak merasa. Bila ada kes remaja 12 tahun merogol adik sendiri/kawan sekolah or sapa jer. Ko plak up entry. mak bapak salah, didikan di rumah tak kukuh. Aqidah lemah longlai. Tapi tak nak sebut diri sendiri salah. Kau antara penyumpang. Sedar or tidak.

Kita sering salahkan orang lain, bila berlaku kerosakkan akhlak di kalangan remaja dan masyarakat masa kini. 

Kalau ada yang mula, kenapa TIDAK KITA YANG AKHIRKANNYA. Stop spread. Buang semua dalam simpanan. Jumpa dalam HP kawan buang, jumpa dalam hp adik buang terus. Dorang tak kan tanya punya. Mana ada orang nak malukan diri sendiri.



Bila nak simpan stock blues pikir balik, kalau - kalau adik, anak kita tengok, dan dorang start bluetooth simpan  untuk simpanan dorang. Apa jadi pada minda dorang. Tak payah pikir jauh lar, tanya diri sendiri apa jadi pada minda korang, bila simpan dan tonton benda tak manfaat macam tue. Otak korang jadi apa?

BIAR KETERBUKAAN KITA ADA BATASAN, TIDAK MELAMPAUI BATASAN.

Sekian.

Friday, October 4, 2013

Esok, 5 & 6 Oct 2013

Banyak benda berlaku esok maklumlar hujung minggu, ada yang nak shopping barang raya haji, tudung raya haji dan culik anak bini orang ajak pi morib jalan - jalan ambil gambaq, bila balik tak tau apa jadah aku amik nie terus delete.

Krik kriiiik, (tiba - tiba cita bab morib jadahnya, itu minggu lepas)

Straight forward je....

Esok sapa yang tak der benda nak buat, teringin nak jadi model hijab, muka terpampang di majalah Lisa atau teringin nak shopping dengan online shop, tapi kemain cerewet takut kain tak best jadah. Ataupun teringin nak tau apa yang aku dok kalut meniaga minggu - minggu. Masih tertanya apa itu pakaian vintage, bundle yang di naik tarafkan.

Sila persiapkan diri, dan jengah kitaorang di RASTA TTDI bermula jam 10 pagi hingga 7 petang. Banyak online shop terlibat. Bagi pembaca KISAH KATAK PINK yang datang dengan password KISAH KATAK PINK, boleh dapat special discount dari TOTAL pembelian.

Pencarian gadis hijab akan diadakan pada hari sabtu 5 Oct sahaja, manakala bazaar akan dibuka hingga Ahad 6 Oct.





Sekian info hari nie. 





Wednesday, September 25, 2013

Umpat

Banyak cara kita boleh isi masa. dalam erti kata orang good - good kata HOBI. Definasi Hobi adalah adalah kegiatan rekreasi yang dilakukan pada waktu luang untuk menenangkan pikiran seseorang. (Copy paste dari Wikipedia)

Tujuan hobi adalah untuk memenuhi keinginan dan mendapatakan kesenangan . Terdapat berbagai macam jenis hobi seperti mengumpulan sesuatu (Koleksi), membuat,memperbaiki, bermain dan pendidikan dewasa. (Copy paste Wikipedia)


Tapi aku tak pasti bila ada  orang hobinya pakai mulut. Kalau gunanya ke arah yang baik. Alhamdulillah. Tapi bila gunanya menambahkan berat di akhirat entah apa faedahnya. ini peringatan untuk diri sendiri jugak. 


Adat mungkin, bila bosan kita bercerita, bila tak der cerita mula bukak cerita. Dah tak der benda isu nak tuju ,terus buat isu. Asal ada sedikit isu pokok, tambah skit pandapat peribadi dan sedikit kesimpulan konon paling berasas. 


Sebuk itu - ini. Pengetahuan ingin tahu seolah - oleh membuak tiba - tiba. Dapat plak partner tukang lauk tambah. memang seronok buat dosa. Kenyang makan daging saudara sendiri, siap boleh buat kenduri./ 


Memang dah jadi budaya kot. Mengumpat kadang - kadang dah jadi darah daging, terutama berkumpul ramai - ramai dan tak der story nak cerita. Mungkin susah untuk kita elakkan budaya ini, tapi bagi aku tak susah untuk kita elakkan dari berkumpul, sebelum hidangan daging mentah dikeluarkan. Angkat bontot, cakap sebuk. 




Lantak lar, bila tiba- tiba jadi bahan di masa depan. Sedia hadapi apa saja. Asal kau tahu apa itu kebenaran. Melatah tak langsung mendatangkan hasil. Lama - lama cerita tutup, daging mentah kian membusuk, langsung tak der orang yang makan. 


Sekian. 

Tuesday, September 24, 2013

Featured Semperna Hari Malaysia

Mengapa dah lama tak update belog? Kerana hidup saya ada kadang lenggang kangkung, ada kadang padat umpama daging patty burger bakar. Nak bernafas pun tersekat. Tidur malam tak tenang, bukan untuk mengejar kaya. Tapi minat dan usaha untuk hidup tak sia - sia.

Ini adalah salah satu minat aku, bukan kerana nak cari duit poket lebih, tapi sebab minat. Minat terhadap barangan vintage, minat terhadap fashion urban dan mengalirnya darah seorang peniaga. 

Thank you, The Star kerana sudi selit Us Faminnile dalam keluaran 19 Sept lalu, semperna sambutan Hari Malaysia ke 50 di SS2 Mall. 

Lepas nie, US Faminnile akan berada di SS2 Mall pada 28 & 29 Sept, 5 & 6 Oct Rasta (Hijabster Bazaar dan pencarian model muslimah untuk majalah LISA) dan Insha Allah 25, 26 & 27 Plaza Damas (Pink Pop Up Bazaar- Breast Cancer Week). 

Pencinta barangan vintage wanita boleh ke sini https://www.facebook.com/UsFaminnile 

Tak larat nak update lelebih, nie pun curi masa jer. 









Thursday, August 22, 2013

Menangis Lagi

Kita menangis lagi bila dengar khabar buruk yang berlaku di negara kita 37 orang terbunuh dan 16 lagi cedera dalam kemalangan jalan raya di Genting Highland.

Bayangkan saat - saat terakhir yang terpaksa mereka hadapi ketika kejadian itu. Hentakan kuat, lambungan, dan lalu menjunam. Mangsa semua dijumpai berlonggok di bahagian depan bus di tempat pemandu. Yang hidup yang truma yang mati semua di situ. Kalau kau hidup apa perasaan ko berada di situasi itu. Hanya ALLAH yang tahu apa ko rasa.

Tak dapat aku bayangkan. Aku menangis, aku sebak dan aku sedih. Walaupun tiada seorang pun yang aku kenal dalam tue. Tapi aku masih sedih, sebab aku adalah manusia biasa. Air mata adalah salah satu anugerah Allah pada aku.

Pagi nie aku menangis lagi, bila dapat tau. 635 orang terbunuh dan 3600 orang lagi cedera akibat kerakusan manusia membolot kuasa. Jumlahnya adalah berkali ganda dari insiden kita hadapi. Rata - rata adalah anak kecil yang tak kenal lagi maksud KUASA.

Itu apa yang didedahkan dalam media. Apa lagi. Masih ada banyak yang tak dipaparkan, yang kita tak tahu.

PLEASE - PLEASE sedekah kan Al Fatihah dan mendoakan mereka. Mungkin ramai antara kita ringan menyebut AL FATIHAH, tapi berapa ramai kita yang menghabiskan SURAH itu, dan sedekahkan pada mangsa. PLEASE DO IT NOW.


Tak perlu wang pun untuk membuat jariah ini.

SEKIAN.


Tuesday, August 13, 2013

Raya Stories

Raya dah habis. Apa cer? Memang tak der cer. Balik kampung, makan, tido, pergi masjid, makan tido, pergi masjid, makan tido, makan tido. Memang tak kemana.

Bezanya this year, sebuk dekat masjid. Maklum lar mak apak aku kan orang kuat masjid Al - Halimi. Anak - anak dikerah untuk take part sama. Dari buka puasa hingga raya pertama bertangga dekat masjid sampai tengahari. Dok settlekan hal - hal jamuan raya lar, buka puasa jemaah lar, tahlil lar, hinggakan kenduri cukur jambul.

Tak ke dah macam YB.

Dari Raya pertama, hingga raya ke-5 memang rumah lar tempatku. Gemuk dengan masakan di rumah. Balik KL timbang berat tak jugak naik. Tapi aliment semua lari, ada part - part dah mula terjojol.

Raya pertama, pulut kari daging,
Raya ke-2, LUPA
Raya ke 3, pulut sambal ayam
Raya ke4, nasi  tomato, sambal ayam, dalca, kurma daging
Raya ke5, nasi putih, sambal udang, sayur campur, dalca semalam. Siap dapat bungkus untuk perjalanan pulang. 

Memang mak , aku tak bagi chance anak - anak makan luar. Dihasutnya dengan makanan rumah. Tue belum lagi, hidangan sampingan KeyEpSi , kerepek, Pulut sama serunding daging, dodol, buat kunyah - kunyah, di kala masa senggang.

OOTD memang tak der nak share, sebab gambar riang ria raya pun tak der masa nak snap. Ada jugak hati nak ambil gambar kesibukkan di masjid di kala menyediakan juadah berbuka dan persiapan jamuan raya yang sampai pukul 4 pagi di masjid.

Dah kata pun sebuk, memang tak sempat jugak lar nak pegang camera bagai. Mak jemah lebih sebuk dok perah santan, husung periuk ke hulu kehilir, patong bawang, layoq daun pisang, basuh beras, kacau gulai, anak lebai lalu pun tak mampu nak pandang - pandang. Pulut 10 kg woi, pitam wei nak sediakan. Tak masuk lagi gulai daging berapa puluh kilo tak tah.

Masa jamuan, orang lain sebuk membaham, aku plak sebuk potong tembikai, cari mangkuk, cawan tak cukup, husung dish merata, gulai tumpah atas baju dan sebagainya. Kalau ada yang budget nak main mata tue, mintak maaf lar. Tak sempat nak ghering punBaju cantik pun tak guna. Nasib baik baju tahun lepas je. 

Apa punya dasar lar, lepas je solat raya terus serbu meja jamuan. Makan plak serupa tak der benda makan kat rumah. Mungkin sedap bebeno pulut mak den makan sama gulai daging rempah pelbagai tue.

Orang dah start beraya, aku sekeluarga masih dekat masjid, tukang bersih itu ini, kutip sampah merata depa buang, jadikan seperti sediakala. Dah bagi makan percuma pun tak reti nak buang sampah di tempatnya. Masjid kot, sila jaga kebersihan skit. Itulah orang kita, plastic sampai tepi punggung ja, tetap nak buang kat lantai. Tetap nak tinggal bawah kerusi. Bukan orang kampung ja, orang pekan pun serupa. Tak payah main tuding - tuding jari.

Balik dari masjid, hadap laman rumah dah serupa dilanda musim luruh, nak hadap waktu bulan puasa memang ko tak mampu.Mau pengsan di tengah panas. Maka bertukarlar OTTD kepada seluar pendek, T-shirt sama selipar, sambil pegang penyakar. Maka bermula lar, sesi membersihkan halaman rumah yang terdiri daripada 13 pokok rambutan itu.

Dikala orang ramai berpakaian cantik dihari raya. Saya pulak serupa amah. Nasib baik tak der tetamu hari tue. Kalau tak, peluk - peluk XOXO  terus pitam. Bau peluh tahap neraka. Tue belum lagi kuku kuning sebab gaul kunyit goreng ayam 18 ekor, tangan kasar main klorok tonyoh dinding, dan choriang sana sini, akibat terpotong jari waktu kubas bawang 4 guni.

Bagi aku, raya bukan pada pakaian cantik, makan sedap, dan ziarah menziarahi. Tapi Raya adalah kepausan. Aku puas bila tengok family aku happy dan bahagia di hari raya, aku puas bila tengok rumah bersih, cantik, kemas walaupun hanya teratak buruk. Aku puas bila dapat berkhidmat untuk masyarakat kampung aku, walaupun depa tak perasan pun.

Lantak lar, aku tak der baju raya, tak der gambar raya, tak der jalan raya. Yang pasti aku raya tahun nie, aku rasa super happy, sebab mak abah aku tak der kes tarik muka, dan adik  beradik aku, boleh tido sebantal sambil gelak - gelak.

Nie jer, gambar di hari raya yang aku ada. 
Rehat jap. Sebelum sambung bahagian depan plak. 



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN. 




Weekend nie, baru nak beraya rumah family di KL.
Sila bukak pintu luas - luas. 

Thursday, August 1, 2013

Rupa

Penting sangat ke rupa, bila rupa sering dijadikan ukuran. Kalau boleh, semua orang nak jadi cantik. Kulit putih melepak, body bak kerengga, rambut ikal mayang.

Sedangkan cantik itu sendiri adalah satu benda subjective.

Tiada yang Allah jadikan hodoh, dan tidak ada dalam Al - Quran, kurus, cantik itu baik dan hodoh, gomuk itu derita, beban ataupun berdosa. Yang ada cuba kalau kau orang beriman, baik, dan bertaqwa maka cantik lar pada pandangan NYA. 

Sedangkan DIA pencipta pun tak tengok pada rupa, inikan pula kita manusia dan hambanya yang sebuk sangat nak jadi DIA untuk hukum orang kerana rupa.

Aku ingat lagi masa aku sekolah dulu. Oleh kerana kulit aku gelap, dan muka aku ala - ala mix india. Orang yang tak kenal aku panggil aku budak hitam kononnya dan habis beralas lar tue. Dari panggil aku keling. Sampai ada yang tak nak bagi awek dia kawan dengan aku hanya kerana muka aku hudoh dan selekeh. Jadahnya, baru awek ko dah control serupa hapa.  Bagus lar tue.

Manusia memang suka menilai tanpa cermin. Seolah - olah dia yang dikata itu buta, tiada perasaan, kayu, tunggul untuk merasa. Persetan lar. Macam lar dorang bagus sangat.

Apa yang penting stand up and don't give. Tunjuk je orang hudoh boleh dihormati. Seorang yang kutuk bakal berganda yang memuji. Hanya kerana kecekalan sendiri. Be yourself and go on.


Nah secebis inspirasi untuk yang rasa diri dia hudoh dan berkejar cari cantik luar. Dari wanita yang di Label-kan Wanita Ter-Hodoh di Dunia. 

Dah lapuk lar isu hodoh nie, orang sekarang lebih open minded. Orang yang suka nilai orang nie adalah orang zaman batu je

Wednesday, July 31, 2013

Generasi akan datang: Sinetron + Fairy Tale

Kerosakkan remaja sekarang bukan saja pada gejala sosial yang berleluasa. Ponteng sekolah, dadah, rempit, hidu gam, ganja, telan ubat batuk, buli, pergaulan bebas , seks bebas semua kita dah memang nampak dan masih tak dapat dikawal.

Punca kita dah tau, datangnya dari pengaruh rakan sebaya, keinginan  mencuba, keseronokkan luar, kurangnya kasih sayang dalam keluarga, media  social dan persekitaran. Dah banyak sangat perdebatan berkaitan isu ni, tapi penyesaian masih hambar. Bila institusi kekeluargaan sendiri tidak memainkan peranan.

Mak bapak masing - masing sebuk cari rezeki, bagi kebebasan penuh pada anak - anak. Percaya 100% pandai lar ko bawak diri. Duit udah diberi, nasihat udah dikasi, hadamnya belum tentu lagi.

Ada pulak, mak bapak sebuk bekerja. Anak diasuh oleh bibik. Bibik pulak sebuk layan sinetron dan drama bersiri. Kasih sayang kurang, nak bercerita tak der orang disisi. Kawan jadi penasihat dan kaunseling tak bertauliah. Itu yang jadi nasihat bukan - bukan dan membawa pada masalah.

Itu kalu  ada kawan, kalau tak  der. Jadi lar macam nie. 1 lagi gejala baru.


Gejala sakit mental, hidup  dalam 2 alam. Tak dapat bezakan reality dan fantasi. 

Gabungan pengaruh, sinetron sebab join sekaki dengan bibik, dan bed time stories dibaca mak pak baca tetengah malam. 

Aku suspect lepas nie, masalah mental akan jadi sama naik dengan masalah social. Ini memang kelakar, tapi berapa banyak dah karangan yang kita baca, serupa bikin perus sakit macam nie. Dah banyak bukan? Itu yang terpublish, yang tak? 

Inilah dia generasi akan datang kalau tak di kawal. Wah hebatnya dunia , SYABAS.. 





Monday, July 29, 2013

Melur and Thyme


Kebiasaannya, itik bukan menu utama masyarakat melayu, mungkin sebab jarang dapat restaurant HALAL yang menyajikan hidangan berunsur itik, kalau ada pun tak kene dengan tekak. Sebab hidangan itik boleh dikatakan agak cerewat dalam penyediaannya. Silap sikit boleh mengakibatkan bau yang tak berapa nak best

Menyajikan masakan melayu berunsurkan hidangan itik, rasanya best jugak aku share restaurant nie. Rendang itik, sate itik, itik salai dan banyak lagi. Bukan saja masakan melayu ada juga western dan Chinese berunsur itik di sini. 

Ah, bosan asyik sebut itik je. Sebenarnya ada jugak hidangan ayam , daging dan seafood dekat sini. Yelah, tak semua orang lalu makan qwuek qwuek nie kan. 


Last saturday, finally tercapai jugak hajat along nak repeat makan di sini. Yang bestnya, ada Set Ramadhan untuk 2 orang dan lebih. 

Setiap set terdiri daripada pelbagai lauk pauk dari pelbagai unsur. Itik, ayam dan daging. Juga disertakan nasi, air dan pencuci mulut iaitu bubur. Hari yang aku pergi tue, dia sajikan air pink guava dan pencuci mulutnya adalah bubur kacang. 

Owh, feeling seperti berbuka dirumah plak. 

Cerita banyak pun tak best, dah macam makruh plak, bila asyik kecur je air liur. Tapi boleh visit sendiri website (MELUR AND THYME) dia dan usha menu yang ada sebelum nak pi terjah. 

Owh lupa lokasi dia adalah dalam Suria KLCC je pun, tingkat LG, berdepan dengan pintu ISetan yang hujung sekali.  

 
Nie hidangan untuk 2 orang, Ramadhan Set. 
Jangan kata sikit, jenuh nak habiskan tau, at last tapau je. 

***********

Owh ho , sepanjang bulan puasa this year. Nie baru 1st time makan luar tau. Memang pecah record memasak di rumah tanpa jemu lar. 

Lepas nie, dah boleh ada segmen resepi plak. Ala - ala, akak - akak baru kawen. 

Dangerous makan di rumah nie sebenarnya, kerana terlalu sedap. Makan 3 kali tambah pun tak sedar. Patutlar abang - abang yang sudah berkahwin perutnya makin kedepan. Isteri rajin rupanya. 

Sekian.  



Back To Basic: Petua Muka dan Rambut.

Setelah lebih 2  bulan meninggalkan product penjagaan kulit muka yang dikhabarkan terdapat racun berjadual di dalamnya. Sejak dari pada hari tue, aku dah stop penggunaan product muka.

Kembali pada rutin biasa, mencuci guna pencuci biasa dari watson, tepuk hada labo moisturizer, and done.

Kulit nak kata elok, memang tak lar sangat. Kadang -kadang psiko jugak bila terpandang kulit kering dan kusam bila menjengah tengahari. Tapi nak buat macam mana, akibat limpahan terlalu banyak product muka dipasaran, telah menyebabkan orang confius macam aku berada dalam situasi dilema.

Baca review orang nie kata elok, lagi 1 review cakap tak memberi kesan. Dan lebih teruk yang ada komplikasi akibat kulit tak sesuai.

So far, begitu lar harian aku. Bila hujung minggu bergantung pada kerajinan. Buatlar masker sendiri guna barang dapur. 

Terbaru, PUTIH TELUR DAN OAT 
Seperti biasa putih telur mampu mencerahkan kilit dan oat pulak mampu menaghapuskan jerawat. Dalam erti kata lain mengecutkan jerawat.

Ala bukan susah pun, putih telur, campurkan dengan oatmeal. Kalau testure dia besar sangat, blender skit or rebus bagi dia lembut. Campurkan kedua - dua bahan and tepek pada muka  yang baru dibasuh. Jangan tak keringkan pulak muka tue. Sebelum tepek.

Kalau ada madu, letak lar skit. Coz madu adalah salah 1 bahan pelembab dan penegang. Dah macam bahan buat cookies pulak, memang sedap pun. Tapi rasanya benda nie tak berapa sesuai untuk orang kulit kering kot.

Nak tukar bahan pun boleh. PUTIH TELUR + OLIVE OIL. Lepas cuci terasa lembab dan tegang. Sesuai untuk kulit kering dan sunburn.

Bila dah amik putih, telur kuning dia jangan nak gatal buang pulak. Letak je dekat rambut. Dah alang - alang berlengaih. campur KUNING TELUR dengan sedikit MINYAK KELAPA OR OLIVE OIL, tunggu sekejap sambil tue boleh lar settle kerja rumah bagai. Pakai malam esok basuh pun boleh.

Busuk memang lar busuk. Basuhlar bagi bersih. Lebih afdal basuh 2 kali and bilas dengan perahan limau, kalau tak der pakai shampoo wangi pun boleh. Hasil dia boleh tengok sendiri nanti. Rahsia tak mau cakap... :p

Tiba-  tiba jadi entry ala - ala petua dahulu kala pulak. Ada banyak lagi lar yang aku amalkan, bergantung pada stok .

Sekian saja.  COME DAK KAK TON.....
(Tiba - tiba teringat kak ton dekat jalan TAR, sapa dah pi.. tau lar) 


Sapa ada product baik cuba review tengok. 
Aku nak baca. Masih dilema nie. 




Wednesday, July 24, 2013

Mercun

Asal nak raya jer putus jari. Asal nak raya jer, kebaboooom sana sani, putus jari, melecur muka, rumah terbakar panggil bomba akibat mercun.

Tapi kalau Raya cina yang kebaboom dia lagi sakan, dah macam hujan meteor. Tak der pun dengan putus rabit sana sini. Elok sihat ja depa Raya. Padahal budaya mercun  dan bunga api nie datang dari mana? Budaya sapa?

Kita melayu nie pulak yang ribut kebaboom sana sini. Terlebih pandai tokok tambah, buat experiment bukan - bukan, bila hantaq pi sekolah ko ponteng, tapi sebuk nak jadi pencipta. Ciptaan tak jadi, raya dalam hospital. Dari lahir cukup sifat terpaksa apply OKU sebab salah sendiri.

Mak pak, please lar. Anak -  anak memang degil. Tapi mak pak juga kene main peranan. Anak mintak bagi, anak nak duit bagi. Anak nak mercun bagi.. Konon zaman ayah dulu pun ayah main jugak. Biar lar depa nak  seronok.

Tapi  bila dan rabit, memang seronok beraya di hospital. Dapat plak bila ada orang kenamaan datang melawat. Bagi duit raya tebal, padahal dalam hati depa dok bising cakap padan muka sapa suruh hang degil. Kan dah susahkan semua orang.

Aku duku baru tau...


Tuesday, July 23, 2013

Baju Raya Vintage Style

Orang sekarang, selagi tak habis sebulan raya, selagi tue dok pikir nak cari baju. Maklum lar, open house sani sini bersepah merata. Nak repeat baju, kadang - kadang tue, sendiri dah tak lalu nak tengok. Nak beli baru onkos dah settle belanja raya. Dan akhirnya pilihan terbaik adalah mix and match. 

Boleh pakai repeat tanpa rasa muak, dengan pelbagai cara. 

Kalau baju kurung, rasanya kebarangkalian untuk mix and match adalah susah. Solution terbaik adalah dengan mempelbagaikan tops silap - silap boleh dipakai dengan jeans, dress,  mahupun skirt pelbagai bentuk dan corak. 

Lagi, 1 perangai gadis sekarang adalah berani. Berani pelbagaikan gaya dan paling YER adalah TAK NAK SERUPA DENGAN ORANG LAIN. 

Jika anda jenis penggemar, barang limited, dan suka mix and match dan paling utama penggemar fashion vintage classic. Sini nak bagi tahu, US FAMINNILE VINTAGE CLOSET tengah upload baju VINTAGE RAYA nya. 

Kalau berkenan cepat chop terus. Semua baju hanya ada SEHELAI setiap 1. Kebarangkalian untuk sama dengan orang lain memang tak lar. 

Material Lace Tebal, memang susah nak dapat material nie.
Saiz  limited. 
Sila check measurement untuk tentukan saiz. 



Material Crepe ada detail bahagian leher dan bawah baju. 



Pernah dulu entah sapatah berkenan dengan baju aku, lebih kurang macam nie. 
Konon susah nak dapat lar hapa lar. Nah sekarang terang - terang depan mata, tinggal nak beli jer. 
Tapi memang pun, lace lama macam nie, bukan senang nak jumpa untuk baju baru. 


Nie tak payah cakap lar. Memang my fav. Kalau ikut memang sayang nak jual. 
Tengok lar, kalau raya nie tak terjual. 
Memang wa rempat for myslef lar. hahahaa... 

Ada banyak lagi. Boleh visit www.facebook.com/UsFaminnile for more. 

Semua tops berharga RM30 dan RM32 (Sabah Sarawak) termasuk postage yer.  

Kalau kenal sapa pemilik KISAH KATAK PINK, maka tak perlu lah ragu - ragu dengan Page nie. 
Tuan Tanah Sama. 

Sekian. 





Thursday, July 18, 2013

Bukan terus jatuh hukum dengan MAKIAN - ALVIVI

Kejap jer publish, lepas tue tengok bagaimana.

Gempar masyarat Islam Malaysia bila gambar Alvin dan Vivian atau lebih dikenali sebagai Alvivi  memuat naik gambar yang dikatakan cukup kontraversi dan menyebabkan kemarahan seluruh umat islam Malaysia dan mungkin seluruh dunia.

Dorang nie memang tak payah dikenalkan, rasanya memang semua orang dah cukup kenal dorang nie. Bodoh lar aku kalau aku cakap aku tak marah, sebab bab agama memang tak boleh di buat main. Terutama bila ia melibatkan Agama dan berbaur perkauman.

Tapi aku jelek  bila baca komen orang Islam kita sendiri di bulan mulia ini. Bulan di mana setiap pertuturan, mulut, telinga dan hati perlu dijaga. Tapi mampu mengeluarkan kata - kata cacian makian dan kesat pada dorang. Dah macam menyamakan diri korang dengan dia jugak.

Kenapa kita tidak mendoakan semoga mereka di beri hidayah ketika bulan mulia ini. Adakah dengan penghinaan yang dilemparkan mampu memadamkan api yang dah pun jadi bara.

Ko jangan ingat hati dorang buta dan pekak untuk terus berdiam. Bara telah disimbah minyak, julangan kian tinggi. Jangan jadi bodoh, sebab bodoh lar punca banyak kejatuhan.

Permohonon maaf telah diberikan dengan ikhlas, tapi yer benar... Dengan maaf saja tak cukup untuk diberi pengajaran. Tapi dengan makian dan hinaan juga tak cukup untuk insafkan dorang?

Penjara? Denda? Cukup ke beri pengajaran? Mungkin cukup untuk memberi warning pada yang lain, supaya perkara sama tidak berulang. Tapi bagaimana pula dengan internal mereka sendiri. Kenapa tak dicadangkan juga sesi kaunseling dan khidmat sosial pada mereka. Supaya mereka lebih memahami dan mendalami apa itu Islam dan sensitivity dalam hidup pelbagai kaum.

Ada pulak yang cakap belakang bila baca statement aku nie, "Ah bukan tak belajar waktu sekolah dulu, lagipun benda nie am kot, lagi pun dorang orang berpelajaran kot. Ada otak pakai lar. dan bla bla bla... " 

Eh, korang bagaimana, pengetahuan am kot. Islam itu Indah. Sedangkan dosa besar korang pun kalau bertaubat Allah ampun kan. 

Ah tutup bab tue, .. kang ada pulak kene tembak sebab tak sependapat. Sekali lagi ingin dikatakan Aku memang marah pada mereka. Tapi tak elok rasanya untuk kita menghukum mereka dengan cacian. Cacian bukan ajaran agama kita.    


Tuesday, July 16, 2013

Kenapa Islam makan makanan HALAL -

Halal bukan hanya pada, tanpa babi. Tapi halal juga pada cara pengurusan makanan itu sendiri. Love share video ni, yang aku jumpa di youtube.

Allahu Akbar....


Subhanallah





Friday, July 12, 2013

Car Boot Sale yang betul - betul CARBUT

Dekat Malaysia nie jarang boleh dapat Car Boot Sale yang betul - betul dari simpanan sendiri (preloved), masuk bonet kereta dan main lambak dekat jalan dan jual. Bak kata mat salleh "someone trash is another person treasure" 

Berpegangkan prinsip sayang nak buang sebab masih elok, kenapa tidak dijual kembali pada orang lain. Tak payah lar nak ngada - ngada jual, sama harga dengan nilai yang dibeli. At least dapat duit poket makan seminggu pun jadi lar kan. Duit ko dapat , barang kita pun dapat tuan baru. Dia dari terperuk dalam lemari or terus ke tempat pembuangan sampah lagi lar rugi dan membazir namanya.

Susulan dari kes pindah rumah baru - baru nie. Aku dapat kesan terlalu lar banyak barang yang terpaksa dicarikan tuan baru untuk dia. Perempuan biasalar , apa lagi kalau bukan kain baju. Boleh dikatakan berguni jugak lar kain baju yang dilekgo. Setengah dah asingkan untuk didermakan pada badan yang memerlukan dan lagi separuh yang kurang skit senonohnya bakal dijual as preloved.

Jadi aku decide nak jual jer dekat Car Boot Sale at Bestari De'Kota yang terletak di Kota Damansara berhadapan dengan Gulam Mee. Berconceptkan barang prelove dan terpakai jadi memang tepat lar untuk mendapat pingat The Real Car Boot Sale in Malaysia, itu pun kalau ada anugerah tersebut.



Organizer dia memang tak kan layan peniaga yang datang menjual barang yang fresh dari plastik samaada dari China, Vietnam mahupun Bandung yang berebut - rebut orang ambil tue. Bagi mengekalkan kesucian bazaar barang terpakai beliau.

Dengan kadar sewa hanya RM10 sehari dari jam 8 pagi hingga 12 tengahari setiap hari AHAD rasanya ia adalah cukup berbaloi dan betul - betul Car Boot.

Jadi InshaAllah minggu nie or minggu depan, akan ku lambakkan baju - baju aku, dengan nilai jualan dari RM2 - RM8 sahaja. Nak mampus kau murah Ya Rabbi. Tue memang stock memang nak kasi clear namanya.

Jadi bagi yang masih mencari Car Boot yang the real one, ini lar tempatnya. Marilah kita sama - sama mengimarahkan  bazaar ini. Sila gembar gemburkan hal ini, supaya dapat dikongsi bersama. Jadikan bazaar nie pot hunjung minggu yang wajib anda. Pengujung pasti tak kan balik dengan tangan kosong. Sebab aku dah pernah pergi berapa kali dah. It like super crazy murah.

Bagi yang tahu lebih lanjut cara nak sertai dan lokasi yang tepat boleh view FB Car Boot Sale at Bestari De' Kota here LINK 

JUMPA DI SANA 






Thursday, July 11, 2013

Kelekatu Jantan

Hari nie ada date nak bagi kunci rumah lama dekat owner baru dia. Kalau berbuka di PJ dan datang balik memang kejung tengah jalan, dan takut berbakul bakul dosa keje maki orang kerana pemandu Malaysia terlalu berhemah di jalan raya.

Jadi kami adik beradik decide nak berbuka dekat rumah lama je, berbekalkan tapau dari bazaar ramadhan.
Ko paham lar rumah kosong ko hadap muka aku, aku hadap muka ko. No tv untuk dijadikan hiburan, sementara nak tunggu berbuka dan mak datuk lama nak  mampus si siew nie nak sampai.

Tiba -tiba ada 2 ekor kelekatu berkeliaran dalam rumah nie. Mungkin sesat kot. Lalu Along pun bukak story pasal kelekatu berdasarkan knowledge dia. Orang serangga lar katakan.

"Ko tau tak kelekatu, nie akan keluar banyak -banyak bila dia nk mengawan. Bukan tanah lembab or hujan dan sebagainya. Dan yang mati bersepah tue adalah kelekatu jantan. Akibat dari proses pengawanan tue."

Aku memang tak tau pasal serangga. So tak boleh nak balah kenapa si jantan kene mati.

Tapi dalam otak aku cakap "kesian si jantan, kuat jugak kelekatu betina nie. Huhu... " Noob

Baru

Sudah ada view baru. Bukak puasa hadap langit kalah hotel 5 bintang. Padahal berlauk orang bujang.

Alhamdulillah, Allah maha berkuasa dan mengasihani, dipermudahankan segalanya. 6 x trip kereta, 1x trip lorry 3 tan ponuh bukan cerita biasa untuk hidup bujang.

Kini officially penduduk PJ. Sikit - sikit Selamat Tinggal Damansara.

Tuesday, June 11, 2013

Review: Pakai product mengandungi racun berjadual.

Baiklah, ini entry pengalaman sendiri. Tidak bermaksud nak tutup periuk nasi sapa - sapa. Sebab tue, aku tak akan sebut nama poduct tersebut.

1st of all kita perkenalkan dulu maksud racun berjadual. Racun berjadual adalah racun yang tidak memberi kesan buruk serta merta, tapi mengambil masa untuk bertindak jika penggunaan yang lama dan berterusan.

Product nie aku dapat dari akak aku. Dia beli, aku tukang pakai. Sebab dia tak suka kesan melekit bila pakai. So dia past dekat aku, memang timing baik lar.. cream muka aku pun tengah habis time tue.  Dapat plak waktu tue, jerawat silih berganti naik. Walaupun sebijik - sebijik, tapi tetap rasa annoy.

Nak kata habis segala suku sakat family aku pakai product nie. Kononnya berkesan dan best. Hinggakan anak mat salleh culup pun pakai. Kulit dia tak payah cakap lar, dari ada spot - spot bintik hitam, terus jadi flawless, dan nampak gebu dan bersih. Aku terpengaruh sebab nampak perubahan pada kulit dia lar.

Tak dinafikan. Kulit aku memang tak der masalah sangat pun. Cuma kadang-  kadang tue tak puas pada diri sendiri, sebab ada je bintik halus singgah dekat kulit. Ada masa kulit kelihatan kering,  liang pori mengembang memang nampak serupa baru bangun tido. Dah lar, aku jenis tak suka pakai cosmetic bila keluar. Nampak kusam lar jadinya.

1st week aku pakai memang tak nampak perubahan. Cuma yang nampak, bijik pada kulit muka, dan jerawat yang sebelum nie silih berganti mula surut dan hilang terus.

2 3 minggu aku pakai, memang tak nampak apa - apa. Or mungkin aku bukan jenis suka kelebet muka sangat. So tak nampak perubahan dia. Tapi bila dah pakai 3/4 botol tue, aku perasan kulit aku makin cerah. Urat - urat pada pipi pun boleh nampak. Padahal aku bukannya bangsa cerah mana pun. Cerah dia tak nampak merah, tapi sekata dengan kulit asal. Pipi nampak gebu dan mulut.

Rutin harian aku adalah, pakai hada labo (untuk kulit kering) sapu cream X dan tepuk bedak powder Johnson baby,  sapu blusher dan settle. Tapi bila keluar, orang ingat aku make up bedak, bronze bagai. Sebab kulit nampak LIKE super cantik all ready. Along yang bagi kat aku pun, sudah ada jeles pada perubahan yang berlaku.



Baru pakai sebotol, dah serupa Ratu diri nie. Perubahan super ketara. Tiba-  tiba rasa bangga dan seronok, dalam hati bakal nak order lagi 1 bila dah habis nanti. 

Untuk pengetahuan, mula - mula kau pakai cream nie, memang aku rasa was was. Oleh sebab waktu tue memang malas nak beli cream muka so aku pakaikan je lar.Yang buat aku rasa was - was adalah, texture cream itu sendiri. Dia tak sehalus cream biasa, dan bila apply dekat kulit dia serupa ada glitters skit. Serupa ada logam tersembunyi, kadang - kadang ada panas skit (panas waktu mula - mula pakai dulu, bila dah lama tak rasa apa - apa dah) . Lepas pakai kulit terus rasa tegang. Langsung tak der rasa, gatal, pedih or apa saja tanda alahan.

Baru - baru nie, member aku ada tunjukkan aku satu keratan akhbar. Bila baca, perasaan was - was pada cream tue datang balik. Aku start google dan do research. Yang aku dapat adalah pendapat yang berlainan.

Cuma 1 blog nie jer, yang aku rasa sedikit informatif. Dia ajar Cara Untuk Mengesan Kandungan Merkuri Dalam Cosmetik. 

Ambil secalit cream yang hendak diuji, dan gosok dengan emas. Jika cream tersebut bertukar pada warna grey, ini bermakna cream tersebut mengandungi Logam Mercuri. Lagi gelap warna cream tersebut bertukar, lagi banyak kandungan Murkuri dalam cream tersebut. 

Oleh sebab, aku tak der emas lain selain rantai tangan aku, yang susah mak datuk nak bukak. Jadi, aku sapukan saja pada lengan dan gosok pada rantai tangan yang memang aku pakai nie. Tak terkejut sangat lar, bila cream kesayangan aku bertukar jadi grey dan lebih mengejutkan lagi. Tiba - tiba tempat bercream grey tue terasa panas pijau. Berdebo terus jantung aku.


Nak comment lebih - lebih memang aku tak berani sebab aku bukan pakar. Tapi bila dah jadi macam nie, baik lar aku stop penggunaan dia. Dan cari benda lain untuk dipakai.

Kesan sekarang memang lar best. Tapi kita tak tau, kesan sampingan bila bergunaan berlebihan dan kesan pada anggota dalaman pada masa akan datang.

Jadi sekarang aku terpaksa said bye bye pada Cream Magic itu. Padalah dalam hati terasa sayang, tapi sayang pada diri sendiri lagi kuat kot. Biar tak cantik sekarang, tak hodoh jugak akan datang. 

Sebagai seorang yang prihatin, aku nak sarankan korang perhatikan product cosmetik yang sedang korang pakai sekarang. Terutama yang dibeli melalui online. Sebab macam banyak sangat founder cosmetik tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan. Certificate tak tau dapat celah mana. Takut barang mentah dari seberang, balik bancuh, masuk botol, letak label sendiri.

Aku mintak maaf pada penjual - penjual cosmetic sekalian. Kalau barang korang benar, buat apa nak melatah. Ini adalah entry membantu. Sebab bukan kita tak pernah dengar cerita perenggan di atas tue. 

Sekian.

Share sikit info berkaitan  

Friday, June 7, 2013

Penang Walk

Tak jakun sangat lar, kalau orang tau rumah aku dengan Penang cuma 45 minint. Tapi banggunan unesco Penang pun aku tak tau celah mana. Orang dari luar, pegi Penang semua amik gamba sampai penuh mamory card, dekat lukisan - lukisan dinding lawa - lawa. Aku pi Penang takat naik feri makan pasemboq, cendol, laksa dekat Padang Kota lepas tue balik. Sedih betul dengar.

Kali nie balik Kampung memang tak tunggu dah, dalam schedule memang nak pi Jalan Kulit usha barang lama dekat sana. Oleh kerana, i memang tak reti jalan Penang. So kita guna transport awam je comfirm tak sesat.

Dari Jeti Seberang Perai, naik ferry bawak body je. Keta parking seberang. Senang.  RM1.20 tambang pegi, balik feri free. Jetty Penang, terus tanya no bus ke Stadium Bandaraya, sebab Jalan Kulit dekat situ je. Betul - betul depan stadium, dari bus stop kene jalan skit belakang stadium terus boleh nampak payung banyak.

Ah, tak banyak memori di Jalan Kulit, sampai orang dah nak bungkus kedai.

Waktu atas bus aku dah nampak bayang - bayang jalan banggunan Unecso bagai tue. Mural dari wire dah nampak kelibat, memang tepi jalan je.  The rest, kene masuk lorong - lorong jalan cari.

View atas bus. 

Memang dah aim, balik turun bus dekat Chow Rosta, balik jalan kaki ke Jetty. Sambil menikmati pemandangan banggunan lama - lama dekat situ.

Memang tak jauh, tapi kalau ko jalan kaki jam 1 - 2 petang. Time cuaca terik itu memang nikmat. Sambil seret 2 adik aku, perjalanan harus diteruskan. Dalam hati nak sewa basikal boleh main kayuh je. Tapi bila pikir balik, kitaorang menuju ke Jetty. Memang tak patah balik pun. Macam mana nak return basikal. So baik tak payah. Pakai kaki pun senang jugak. Kalau tak larat jalan, seret je kaki pun boleh sampai.









The best thing pasal murals wire nie, dia banyak menceritakan tentang sejarah, adat, budaya, makanan dan apa saja tentang Penang dalam bentuk kartun.

Betul - betul satu tarikan yang menarik. Jangan gaduh amik gambar je, tapi maknanya kosong. Rasa - rasa nak abadikan mural nie. Tapi tak dapat baca dek bayang - bayang. Pi dekat mana - mana kedai souvenir tepi jalan nie, ada dijual semua gambar tersebut. Baca lar sampai lebam.

**********

Bila dah sampai tahap berjalan sambil seret kaki, baru berjaya jumpa mural painting. Tue pun dah nak sampai hujung jalan. Bayang - bayang Jetty pun dah kelihatan. Nampak now dekatnya dengan Jetty Penang nie ha.  

Tiba - tiba semangat mural hunting datang balik. Ko pandang aku aku pandang ko, larat berjalan lagi ke? 

Bertentang dengan jalan mural nie boleh jumpa lagi 1. 

Lagak mau seperti pelancong. Hanya pelancong je sebuk mau amik gambar itu - ini dekat tempat orang. Mulut bia ringan kalau nak tau lebih. Kalau uncle kedai tue tau aku orang seberang je, mau dia tak layan bagi direction cari others painting. 

Tima kasih uncle, bagi direction ulang - ulang sampai pening kepala dibuatnya. Siap sebut nama jalan bagai, padahal tue tak penting pun untuk saya. 


2 gambar di atas adalah sinonim. Yang tak sinonimnya, macam mana nak ambil 2 gambar tersebut sekali. Kerana masing - masing berada di penjuru yang berlainan. 
"Kacau sangat aih keta tepi2 tue. Kalau tak memang boleh kot."

Bagi bekas - bekas pelancong Penang. Sila jangan bunuh diri sebab dulu korang pergi tak jumpa mural nie. Bukan salah korang. Kerana menuruh uncle yang ramah tamah itu. Mural nie baru je siap about last week. 
Lucky us, jadi antara orang pertama yang dapat bergambo dengan kucing gergasi.
Sila redeem hadiah anda. 


Yeay, yang dicari dah pun kutemui. 
Mari lar, adik - adikku. Akak ko dah tak larat jalan nie. Balik seberang kita cari kedai makan dulu. 

Nak pekena Line Clear tak bapa clear. Maklum lar lunch hour. 

Tips daily trip to Penang: 
Turun jeti terus berjalan menghala ke kiri anda. Nampak kedai basikal terus sewa. Masuk celah - celah lorang dan boleh ketemu lukisan2 menarik. Silap - silap boleh sampai komtar terus. 

Jangan segan bertanya. Sebab rata - rata orang Penang adalah ramah. 
Bawak bag yang mudah dibawa. Dan sediakan topi sebelum panas.
Pakai sunblock, kalau pakai product mahal mana pun, tapi lupa pakai sunblock .. burn jugak kulit tue. Kutuk, diri sendiri. 

Penang nie, pusing sehari pun boleh settle. Kalau tak der plan nak sampai Feringgi bagai lar. 

Sekian.

Wednesday, May 29, 2013

DEY

Banyak benda pelik ko boleh jumpa dekat FB nie. Perangai orang ko tak payah sebut lar. Kadang-  kadang perangai kau sendiri pun Nauzubillah, sendiri tak sedar, merempan dan meroyan serupa FB tue boleh cakap. Padahal sendiri dah teraib dek kata - kata sendiri.

Aku baru nampak benda nie. Entah lar macam mana boleh dok dekat wall aku. Kadang - kadang, dengan tak sedar orang dah boh ko dalam group tah pah pe. Tiba - tiba nampak wall semak semacam. Memang 1 keja lar plak nak remove bagai.

Heran plak aku, kalau orang cakap pil E tue haram. Sapa bawak or simpan terus kene tangkap, masuk jail terus kene bicara. Paling tak pun kene denda or hantar pusat sebab ada kandungan dadah. Padahal, kadang - kadang bersepah di lantai club. 

Nie benda plak. Bukan takat high dia macam nak sama ke. Jual dekat FB personal lagi, sapa mau stock cantact je. 

  Dibuatnya ke bini sendiri tak pe. Cuma kalau boh kat bini orang or anak dara orang. Tak ke naya.  

Bebas sangat FB nie
Benda serupa nie pun boleh ko nak jual ke? 


Sekian.







Monday, May 27, 2013

Panggilan

Sejak - sejak bersepah jemputan kenduri teman sebaya, sekampung, anak jiran sebelah rumah dan sebagainya. Aku perasan satu perubahan diri pada mak aku.

Mungkin panggilan untuk menimang cucu telah membuak - buak kot.

SITUASI:
Tengah elok - elok berborak dengan mak aku. Tiba - tiba talipon bunyi (Tak kira lar msg or call)
Terus dia tanya, "Sapa tue?" 
"Kawan" 
"Laki ke popuan" 
"Laki" 
"Ajak lar mai rumah, boleh kenal - kenal" 
"Aaaaaaaaaaaaa?

SITUASI yang sama seperti di atas: 
Tengah elok - elok berborak dengan mak aku. Tiba - tiba talipon bunyi CALL
Mintak diri jap, jawab call
Dah letak, paling belakang ada orang pasang telinga. 
@[email protected]

SITUASI:
"Mak nak kuar jap, jumpa kawan."
"Laki ke popuan" 
"Ala jumpa mezah jap" (perempuan) 
"Yeke, dating lar tue? Bawak lar mai rumah boleh kenal - kenal"

***********

Nampak tak permainan dia. Licik betul, lihat maksud tersirat.

Sekian. 

Sunday, May 26, 2013

The Yard Bazaar at Jaya One

Alhamdulillah The Yard dah settle. Walaupun berada di cerutan event Markets, at least jejak jugak target aku jualan aku. Paling best ada pengalaman yang aku dapat. Tak sangka ada jugak peminat barang vintage bundle nie. Sekurang - kurangnya naik jugak confident level aku, untuk try next bazaar.

Ini rupa booth aku.  Button tue adalah product baru, InshaAllah bakal jadi product tetap dan akan di DIY untuk jadi barang craft. 

Hari kejadian tak sempat nak craft apa - apa, sebab received a day before. 

Bagi peminat button, boleh beli dengan harga borang. Lepas nie, bakal di jual dengan timbangan tidak lagi by pieces. 

Tak sampai, setengah hari button dah settle dulu. Ada yang beli semua terus. Tak kuasa dia nak pilih. Memang rezeki dia lar, aku terletak harga murah. Apapun aku redha. Mungkin rezeki dia di situ. 

Ini adalah product limited. Ada lagi kalau nak. Yang kecik RM10, besar RM30. 
Kalau nak terus visit UsFaminnile pm jer terus, nanti aku layan. 

Next bazaar adalah 29 June 2013 di 1 Mont Kiara Mall,  Insha Allah. 

Eh eh apasal naik nama gua. Mana nama kedai gua nie. 
Grrr... 







Monday, May 20, 2013

Hoi, Pickpocket

Jumaat lepas aku keluar awal dari office. Konon kerja dah habis, dan nak keluar pegi KL jap, nak cari baju pakai sendiri semperna THE YARD. Biasalah perempuan, baju penuh lori pun cakap baju tak der. Selalu sangat dikaburkan pandangan tengok almari sendiri. Kan baik kalau dikaburkan padangan wanita nie dari bershopping seperti mana dikaburkan pandangan tengok almari sendiri. T_T'

Balik tue, janji dengan Along untuk pick up aku dekat Kepong Sentral, coz ofis dia dekat Manjalara je. Dari KL entah merayau macam mana tah boleh sampai hingga ke Masjid Jamek. 

Dari Masjid Jamek aku amik Putra ke Bandaraya then tukar naik komuter di Bank Negara ke Kepong Sentral. 

**********


Kejadian nie berlaku waktu aku dalam Putra dari Masjib Jamek ke Bandaraya. Selang 1 station jer pun. Oleh sebab train tak pack, so aku pun duduk lar depan sorang pak cik nie. Orang melayu kita berkulit gelap, berbadan besar, berbaju kemeja T oren, sambil pegang document bag warna hitam. 

Waktu berdepan dengan dia, mata dia tak lepas dari pandang muka aku. Aku rasa pelik, dan dia kelihatan tak senang duduk. 

Sebelah dia ada sorang mak cik, dan suami dia. Sebelah aku ada perempuan anak mak cik tue.

Bila train bergerak, Pak Cik yang dok ushar aku nie, duduk rapat sedikit belah dinding tepi, dan ada ruang sebelah mak cik tepi dia. So anak mak cik nie pun ubah tempat dan duduk tepi mak dia, sambil rancak berborak dengan handbag menghala arah pak cik belah dia. 

Tiba - tiba aku nampak ada pergerakkan pada pak cik tue. Dia mula mengesot, sambil sebelah kaki diangkat ke atas (macam orang lenguh kaki)  dan lindung tangan dia dengan document bag yang dibawanya. 

Hati aku rasa tak sedap, tapi still tak nak suspect bukan- bukan. Sebab Allah sendiri marah bila kita buruk sangka. 

Alah, 1 station je pun, bukan lama mana pun aku dalam tue. Kelip mata aku dah sampai ke station Bandaraya. Waktu langkah keluar, memang niat aku nak intai di balik cermin luar. Memang tak syak lagi, pak cik tue, cuba meraba handbag gadis tersebut. 

Dengan sepontan aku terus KETUK CERMIN DARI LUAR, supaya salah sorang dari keluarga tersebut pandang ke arah cermin. Dengan gaya dari luar, aku tunjuk handbag dan arahkan dia pusing handbag tue kearah lain. 

Mula - mula gadis tersebut tak hiraukan aku. Mungkin dia ingat aku gila or cakap sorang - sorang. Tapi aku ketuk lagi, dan kali nie bapak dia pandang aku, sekali lagi aku cakap "BAG", dengan isyarat pegang bag aku dan halakan ketepi supaya dia dapat ubah handbag tue. Kali nie, aku nampak dia terus tarik bag dia kedepan dan terus kepit. 

Aku memang tak hiraukan muka pak cik pick pocket tue. Aku tau, dia nampak aku bagi amaran. Tapi yang pasti, aku tak sure sama ada akak tersebut perasan or tak, isyarat aku tue adalah bagi mengalakkan dia dari ditimpa malang. Tapi asalkan dia dah ubah kedudukan handbag, aku rasa dah selamat. 

Badan aku terus mengigil, takut benda buruk berlaku pada family tue kalau aku tak bagi amaran. Kerana mereka kelihatan seperti baru sampai dari jauh dengan bag besar semua. Pada masa yang sama aku bersyukur dapat selamatkan keadaan. Tapi masih ada gusar, kalau - kalau massage aku tak sampai sebenarnya. 

Tak sangka perempuan pun boleh jadi mangsa seluk saku, kalau kita lalai. Please - please kakak , adik, mak cik, auntie, miss,  madam, jaga handbag bila berada di tempat awam. Jangan sesekali lalai. Benda nie jadi pengajaran pada aku jugak. 

************

Bila dah balik baru terpikir, kenapa aku begitu penting diri, kenapa tak masuk balik train tersebut, dan jerit pada pak cik tue. Biar dia terus ditahan. "Grrrr....... Mengesal kemudian tiada guna." 

SEKIAN.


Wednesday, May 15, 2013

Kaki Shopping, minggu nie kita ada date

Untuk pertama kalinya Us Faminnile akan berada di The Yard bazaar minggu nie.
 
Please mark dekat kelendar dah kosongkan jadual dating anda sabtu nie, 18 May.

UsFaminnile akan berada di Block N, Bargain Corner. Semua barang jualan di sudut itu adalah RM100 below. Yang pasti barang dari UsFaminnile adalah RM20 below.

Yang bestnya kali nie,agak banyak gerai terlibat. Dan ada jugak lorong makan yang boleh isi perot yang lapar ketika bershopping.

Kalau korang jenis kaki shopping, yang salu dengki dengan fashionista dan tak tau mana nak cari benda stylo. Sini lar tempat dia.

Jangan lupa bawak bag untuk isi barang shopping k. Sabtu adalah hari tanpa plastic bag.

Jumpa di sana. Jangan lupa say hello to me.

Tuesday, May 14, 2013

Kirim Salam

Pagi tadi macam biasa, aku akan mengadap TV dulu sebelum nak pergi kerja, sementara tunggu Along siap. Rancangan apa? selalunya main random asal sedap ditengok je.

Pagi nie aku terbukak rancangan Pesan Atok, sapa tah nama ustaz tue main story - story dengan budak - budak. Kadang - kadang ada jugak topik best yang dibincangkan. Ala benda lazim, yang mungkin kita pernah belajar waktu kat sekolah agama or kat mana - mana dulu. Dan telah pun lupa.

Topik hari nie adalah SALAM.  

Tak nak cita pasal bagi salam, sebab aku rasa semua orang tau MEMBERI SALAM ITU ADALAH SUNAT, tapi MENJAWAB SALAM TUE ADALAH WAJIB.

Tapi benda yang aku nak SHARE nie rasanya lagi menarik kot. KIRIM SALAM.

Selalu sangat kita dengar orang cakap, "Eh kirim salam dekat (nama) exp Kak Ton/Family ko/ dan bla bla bla" . Orang yang boleh dibilang dan mampu untuk kita sampai kan salam tue.

Tapi selalu jugak kita dengar "Kirim salam dekat ORANG KAMPUNG ko / awek cun dekat sana/ or bla bla bla" Yang bilangan orangnya adalah ramai dan mustahil untuk kita sampaikan salam tue.

Untuk pengetahun kalau kita tak sampaikan salam tue, hukumnya adalah DOSA.

Adalah mustahil untuk kita nak sampaikan salam pada SEMUA ORANG KAMPUNG. Dan mustahil jugak ko jalan - jalan dekat Mall, nak cakap. "Eh awak, kawan saya kirim salam " Sebab dia awek cun, dan tadi kawan ko cakap, suruh kirim salam dekat awek cun yang ada sekat sana.

Bila salam tue tak sampai maka BERDOSA lar orang yang tak sampaikan tue. Sapa nak disalahkan?
Aku akan salahkan orang yang suka kirim kan tue lar. Grrrrrrrr....... tak pasal dapat dosa free 

******************

Aku personally, memang menyampah bila orang suruh Kirim Salam bagai nie, sebab aku bangsa pelupa. Takut memang tak sampailah salam tue. Dah lar, dosa sendiri tak tertanggung, nie tambah plak DOSA TAK SAMPAIKAN SALAM nie plak.


Sekian.

Chop Chop: JOm dating dekat sini Sabtu nie. SINI 
Cari Us Faminnile k.


Monday, May 13, 2013

Terapi Gelak

Macam - macam betul perangai orang kita. Kalau aku kerja operator mau aku hampuk ganggang talipon. Hilang sabar aku dengar.  Kalau tak hempuk, ganggang talipon... mesti dah lama kene buang kerja, sebab tak boleh jadi serous, dah mati gelak tang tue jugak.

Aku suspect caller yang sengal - sengal macam nie, mesti orang luar. 2 mamat indon n last tue mesti Thiland yang speaking klantan.

Bebal lar dia nie. Mahal bah, aku beli.. Lapan ringgit lapan pluhsen nie. 

Mamat nie lagi aku respect. Antonasi suara tak lari langsung. 
Sungguh profesional, dah lar suara agak boleh tahan.
"Encik nak makan pisang goreng kah? " hahahhaa

Nie lagi tak bleh blah. 
Nah amik, speaking tamil terus. 

Dah dah, pi sambung kerja. Aku nak sambung gelak nie. Hahahaha.....
Comfirm muka aku, hari nie muda 10 tahun, tak habis gelak dan senyum dari tadi.  




Friday, May 10, 2013

Doa Bulan Rejab

"ALLAHHUMMA BAARIKLANA FII RAJABIN WA SYA'ABAANA WA BALLIGHNAA RAMADHAN"

Ya Allah Ya Tuhanku, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Sya'abaan dan sampaikan (hidupkan) kami ke bulan (hingga) Ramadhan.



Thursday, May 9, 2013

Aroma Hijrah

Lama tak update kisah makan. 1 sebab aku menyampah nak update kisah makan adalah, bila aku sendiri view entry tersebut perut sendiri mula bergolak. Terutama makanan yang tak dapat dilupakan keenakkan nya.

1 tempat yang aku nak suggest bagi penggemar masakan arab, iaitu nasi mandhi , kabshah yang bermain main sama lamb dan kebab.  Tak salah rasanya. kalau korang cuba Aroma Hijrah, yang terletak di JALAN OPERA H, TTDI JAYA, SHAH ALAM. Kalau nak survey - survey boleh tengok FB dia SINI.

Aku jumpa restaurant nie, adalah dengan cara tak sengaja. Waktu cousin aku tengah survey - survey tempat makanan arab di Google. Maklumlar, bibik yang teror masak nasi Mandhi tue udah lari. Semua pakat mengidam sampai gigil lutut punya ketagih. So terpaksa lar, main survey - survey Klik Klik sekali jumpa, terus buat tempahan untuk 24 orang dengan tamaknya. 

Peringatan, dilarang datang kesini dengan pakaian tidak cukup kain. Ia akan mengakibatkan anda sendiri pasti terasa segan, kerana anda akan dilayan oleh jejaka yang penuh tutup litupnya. (huhu insap jap. Terus mata meliar berpusing - pusing, mana 1 nak buat calon suami). - kain meja extra please, nak buat selindang jap. - hahaha

Ye bilangan kami adalah 24 orang ( termasuk 3 budak kecik) , tapi kedekut order tanya 4 set sahaja. jangan nak tamak sangat, kalau order melebih sapa nak habis kan. Allah marah kalau membazir. 1 set boleh makan 4 - 5 orang. 


Bila tengok menu dia DISINI
Tak tak dapat regonise set mana yang kita orang amik. 
Tak silap 1 set RM74.00, datang sekali dengan 1 jug air. 
Nasi Kabshah, ayam bakar, daging lembu salai, mutton, sup dan tomato pes seperti biasa. 

Sambil taip entry nie sambil telan air liur. Serius nasi dia sedap sangat, boleh makan macam tue jer tanpa lauk. Sebab dah sedia ada berperisa. Daging salai adalah fav, sebab cukup garing dan empuk. Kambing tak payah cakap lar, boleh nangis makan.

Boleh kata tempat nie 5 bintang lar, layanan dia baik sangat. Mak cik yang amik order tue baik, dan lembut orangnya. Kedai pun bersih, mata tak lekang melilau sana sini sebab terlalu impress.  Surau dan toilet disediakan. 

Nasib aku dok kat Damansara, jalan nak pergi pun tak berapa nak ingat. Kalau tak, mau hari - hari menggemukkan diri di sana

Baik lah, 
Sekian. 


Untuk persediaan nak pergi sana, 
boleh view FB dia dan terus call buat tempahan.