Wednesday, January 16, 2013

#Listen

Sana sini kecoh, di Instag kecohkan kes sorang Diva. Tak nak cita bab tue.

Di fb lain plak ceritanya.. Dah jadi serupa trending plak #LISTEN. Dah dekat Seminggu kot benda di dihebohkan. Tapi aku baru tau semalam secara tak sengaja. Sebagai seorang yang tidak memihak mana, aku panas telinga jugak dengar. Baiklar sapa yang "rude" di sini.

Katanya negara kita demokrasi, mendengar suara dan pendapat rakyat, tapi bila orang berkata ko sampuk.

"When i speak u listen" kooooooonon
"When people speak have u listen?" 
Respect? Aku tak nampak pun mana respect dia di situ. Kalau ko shake hand, hati masih membongkak, and shoot her dengan kata - kata. Adakah respect mananya? Baiklah pi cari kamus dan faham betul - betul perkataan R.E.S.P.E.C.T tue.

Nasib baik bukan aku dalam hall tue, kalau tak. Aku lar yang menjawab NO (sekuat hati) , bagi persoalan.
"Did i give her the respect?"

Tidak menjawab soalan bahkan dikaitkan plak dengan masalah binatang. Apa masalah ko wahai Saripah.

Ku akui, mulut mu ibarat peluru, kencang berkata - kata. Tapi isinya NOTHING. Kalau dalam perbahasan, ko memang dalam bab keyakinan dan kelancaran. Tapi ko kalah bab fakta. 

Isu ini bukan baru, sebagai Presiden Suara Wanita 1 Malaysia yang menyaport kerajaan kau patut MASTER untuk diperdebatkan bila isu ini berbangkit.

Peluang dah ada kot, ko bercakap di dapat lebih dari 1000 orang pelajar, yang juga tertanya berhubung perkara ini. Tapi apa yang kau jawab?

Bangga konon, ko cakap orang pakat sorak. Trust me, dorang sorak sebab antonasi suara ko mintak sorakkan. Sama macam antonasi mintak tepukkan. Cara paling senang nak buat macam tue adalah dengan meninggikan suara dan sebut perkataan dengan. SeBijik.  - SeBijik. Maka bersorak lar penonton/pendengar. Kalau tanya balik apa dorang sorak tadi. Comfirm depa tak tau apa  - apa. P.E,R.C.A.Y.A  L.A.H

Serious lar, kalau orang tanya aku pasal isu pendidikan percuma tue, isi dah dalam kepala kot. Tinggal nak curahkan je.

U are someone kot dalam politik, takkan benda tue tak boleh keluar spontan. Yang ko spontankan isu Kucing, Ikan, Jaws dan binatang.  Nampak sangat ko lebih ambil berat pasal binatang dari manusia.

Sometimes aku terlalu sokong apa yang kerajaan buat bagi membantu rakyat, menaikkan ekonomi negara. Tapi for this time, I say No. Langsung tak betul. Mungkin sebab faktor pengalaman dan common sense tak cukup untuk di diangkat.

Sapa je yang lantik dia nie WEI? bikin malu kerajaan je 

3 comments:

Mrs. Amad said...

udah udah la tu..jgn marah si repah ni.die da jwb soalan pun..mesia tak dpt pendidkan percuma sbb jerung ada masalah..hahahaha...

gamepoint amd said...

sila bersaba eh. Ikan pun ada masalah okay

Fiza Noor said...

Pun baru tngk vid tu (secara x sengaja juga)......
And i understand nothing. Relationship between animals..... arghhhh. Part mana tu? Cth dia bg i x phm!
Ni my opinion lah. Kita demokrasi kan