Monday, April 8, 2013

Kekecewaan PRU ke13.

Ini bukan melepaskan nafsu serakah or amarah tapi hanya nak menunjukkan rasa kecewa aku sebagai rakyat Malaysia yang layak mengundi untuk PRU ke-13 nie.

Kalau ikutkan musim PRU seharusnya ini adalah kali ke2 aku mengundi. Tapi oleh kerana kali pertama tak daftar lagi, dan aku baru register dalam 2010 hujung tahun kalau tak silap. Jadi PRU ke13 sepatutnya adalah my 1st experience, untuk menjalankan tugas sebagai rakyat Malaysia yang perihatin dan menginginkan kerajaan yang elok bagi memerintah negara Tanah Tumpah Darah aku nie.

Excited tak payah habaq lar kan. Kali pertama nak beratur panjang, kali pertama nak  usha kertas undi, dan kali pertama nak pangkah. Kalau ikutkan hati, mau hari - hari aku praktis macam mana nak pangkah. Walaupun benda tue budah umur 2 tahun pun teror pangkah - pangkah nie.

Diingatkan ini bukan entry mencerca mana - mana parti mahupun organisasi, tapi sebagai rujukkan pada diri sendiri dan pedoman pada yang lain.

Yup memang aku dah daftar undi. Kalau nak panggilkan saksi pun ada. Cuma salah aku sekarang, aku dah buang salinan pendaftaran tue. Ini bermakna aku tak der bukti menunjukkan aku dah daftar. 

(Sapa jer nak simpan slip tue kan, terumata bila ko daftar waktu KARNIVAL KERJAYA, yang dapat jutaan pamplet untuk disumbat bersama dalam doggie bag.)

 (Kalau nak blogkan pasal daftar mengundi terasa macam loser plak, kalau tak mesti ada snap salinan tue kan.)  

Berbulan bulan lepas pernah aku bukak web SPRM konon nak check tempat pengudian. Jawapan yang aku terima adalah Tiada Dalam Record. Dan aku suspect, mungkin tak update lagi. Dah hari - hati terdekat nanti mungkin akan diupdate.

Ye aku memang jenis berperansangka baik, bagi tiada orang yang salah. Semua orang baik. Nampak tak....

Bila Datuk Najib start umumkan Parlimen dibubarkan, orang orang mula check web SPRM dan dapat jawapan tepat. Aku pun tergedik jugak lar nak check. Excited lar katakan.

Walaupun pada hakikatnya, aku tak sure parti mana harus dipangkah. Bagi aku, mana - mana pun sama. Kalau ko nak hapuskan rasuah. Sila scan diri sendiri. Pernah tak dapat hamper dari supplier orang ang pow dari others CO akibat ko banyak tolong dia?

Masing - masing mulut lancang, kita nakkan kerajaan yang tulus, benar dan tiada pembelotan, tiada pergaduhan, laksana sesuatu benda atas dasar logik dan fakta yang tepat. Yang senang sama memberi, yang susah sama dibantu.

Serius aku tak suka, bila pemimpin memburukkan pemimpin yang lain. Kerana itu sudah menunjukkan keburukkan diri nya.

Grrr.. Sudah -sudah, lari tajuk dah pun.

Ini adalah keputusan dari Web SPRM bila aku check no IC aku, pagi tadi. (Padahal almost everyday kot aku check) 


Kecewa tak kecewa lar kan. Confident jer saya cakap kat orang, saya dah daftar pengundi. Sekali keputusannya adalah ini. 

**************

Mana perginya nama saya. 

Kenapa saya tak didaftarkan

Habis tue, sia - sia je saya isi borang tue....

Apa makna semua nie????

Sampai terbawak dalam mimpi ok. 
"Semalam saya mimpi, mengadu dekat Datuk Najib isu ini.... " 
Tak sempat nak dengar penjelasan dia, dah terjaga akibat panggilan pundi overload. 

Nampaknya, kene tunggu PRU ke 14 lar gamaknya, untuk dapatkan pengalaman pertama. 

2 comments:

Tukang Karut said...

mungkin ada bantahan semasa tempoh gazet daftar undi tak?

tu yang tak terdaftar tu...

Lizzie Yasmin said...

Owh ada ke mcm tue? Tapi at least there have to let us know. Buat apa tulis no tel address bagai. Kalau benda mcm tue tak boleh hantar notis bagi tahu.

Yeyee i know, address untuk daftar tempat undi. Tapi boleh jugak buat hantar surat kan....