Thursday, July 11, 2013

Kelekatu Jantan

Hari nie ada date nak bagi kunci rumah lama dekat owner baru dia. Kalau berbuka di PJ dan datang balik memang kejung tengah jalan, dan takut berbakul bakul dosa keje maki orang kerana pemandu Malaysia terlalu berhemah di jalan raya.

Jadi kami adik beradik decide nak berbuka dekat rumah lama je, berbekalkan tapau dari bazaar ramadhan.
Ko paham lar rumah kosong ko hadap muka aku, aku hadap muka ko. No tv untuk dijadikan hiburan, sementara nak tunggu berbuka dan mak datuk lama nak  mampus si siew nie nak sampai.

Tiba -tiba ada 2 ekor kelekatu berkeliaran dalam rumah nie. Mungkin sesat kot. Lalu Along pun bukak story pasal kelekatu berdasarkan knowledge dia. Orang serangga lar katakan.

"Ko tau tak kelekatu, nie akan keluar banyak -banyak bila dia nk mengawan. Bukan tanah lembab or hujan dan sebagainya. Dan yang mati bersepah tue adalah kelekatu jantan. Akibat dari proses pengawanan tue."

Aku memang tak tau pasal serangga. So tak boleh nak balah kenapa si jantan kene mati.

Tapi dalam otak aku cakap "kesian si jantan, kuat jugak kelekatu betina nie. Huhu... " Noob

1 comment:

dear xila said...

kaklong byk tgok national geogrepi kot huhu