Wednesday, July 24, 2013

Mercun

Asal nak raya jer putus jari. Asal nak raya jer, kebaboooom sana sani, putus jari, melecur muka, rumah terbakar panggil bomba akibat mercun.

Tapi kalau Raya cina yang kebaboom dia lagi sakan, dah macam hujan meteor. Tak der pun dengan putus rabit sana sini. Elok sihat ja depa Raya. Padahal budaya mercun  dan bunga api nie datang dari mana? Budaya sapa?

Kita melayu nie pulak yang ribut kebaboom sana sini. Terlebih pandai tokok tambah, buat experiment bukan - bukan, bila hantaq pi sekolah ko ponteng, tapi sebuk nak jadi pencipta. Ciptaan tak jadi, raya dalam hospital. Dari lahir cukup sifat terpaksa apply OKU sebab salah sendiri.

Mak pak, please lar. Anak -  anak memang degil. Tapi mak pak juga kene main peranan. Anak mintak bagi, anak nak duit bagi. Anak nak mercun bagi.. Konon zaman ayah dulu pun ayah main jugak. Biar lar depa nak  seronok.

Tapi  bila dan rabit, memang seronok beraya di hospital. Dapat plak bila ada orang kenamaan datang melawat. Bagi duit raya tebal, padahal dalam hati depa dok bising cakap padan muka sapa suruh hang degil. Kan dah susahkan semua orang.

Aku duku baru tau...


3 comments:

elyna mirsada said...

btl tue..buat bising je,dah le men tepi umh org lak tu..

boni kacak said...

yang best tu bab eksperimen sendiri tu..hehehe

Tukang Karut said...

ala... raya tak de mercun mana syok...




tapi... lagi tak syok kalau raya tak ada jari!