Thursday, August 1, 2013

Rupa

Penting sangat ke rupa, bila rupa sering dijadikan ukuran. Kalau boleh, semua orang nak jadi cantik. Kulit putih melepak, body bak kerengga, rambut ikal mayang.

Sedangkan cantik itu sendiri adalah satu benda subjective.

Tiada yang Allah jadikan hodoh, dan tidak ada dalam Al - Quran, kurus, cantik itu baik dan hodoh, gomuk itu derita, beban ataupun berdosa. Yang ada cuba kalau kau orang beriman, baik, dan bertaqwa maka cantik lar pada pandangan NYA. 

Sedangkan DIA pencipta pun tak tengok pada rupa, inikan pula kita manusia dan hambanya yang sebuk sangat nak jadi DIA untuk hukum orang kerana rupa.

Aku ingat lagi masa aku sekolah dulu. Oleh kerana kulit aku gelap, dan muka aku ala - ala mix india. Orang yang tak kenal aku panggil aku budak hitam kononnya dan habis beralas lar tue. Dari panggil aku keling. Sampai ada yang tak nak bagi awek dia kawan dengan aku hanya kerana muka aku hudoh dan selekeh. Jadahnya, baru awek ko dah control serupa hapa.  Bagus lar tue.

Manusia memang suka menilai tanpa cermin. Seolah - olah dia yang dikata itu buta, tiada perasaan, kayu, tunggul untuk merasa. Persetan lar. Macam lar dorang bagus sangat.

Apa yang penting stand up and don't give. Tunjuk je orang hudoh boleh dihormati. Seorang yang kutuk bakal berganda yang memuji. Hanya kerana kecekalan sendiri. Be yourself and go on.


Nah secebis inspirasi untuk yang rasa diri dia hudoh dan berkejar cari cantik luar. Dari wanita yang di Label-kan Wanita Ter-Hodoh di Dunia. 

Dah lapuk lar isu hodoh nie, orang sekarang lebih open minded. Orang yang suka nilai orang nie adalah orang zaman batu je

7 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

Muka cantik perangai x cantik nk buat apeeee...

Ain Syafieqa said...

setiap org ada kelemahan dan kelebihan..dan dlm dunia ni tak ada apa yg kekal. kalo lelaki tu menilai pd paras rupa, tak mustahil dia boleh tnggalkan awek tu bila dah xcantik.

Ain Syafieqa said...

setiap org ada kelemahan dan kelebihan..dan dlm dunia ni tak ada apa yg kekal. kalo lelaki tu menilai pd paras rupa, tak mustahil dia boleh tnggalkan awek tu bila dah xcantik.

Tukang Karut said...

ala... namanya manusia...

ada je yang tak puas hati...

Ain Syafieqa said...

http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/2013/08/11-things-about-me.html

blog anda terpilih utk soalan tag.

Ain Syafieqa said...

http://sweetgurlzlovecat.blogspot.com/2013/08/11-things-about-me.html

blog anda terpilih utk soalan tag.

BUNDA a.k.a KN said...

salam ramadhan dari bunda...