Tuesday, April 9, 2013

Ketagihan

Aku benci bila hidup aku terikat. Bukan terikat dengan kerja, or hubungan cinta, tapi terikat dengan Series Television.

Dah berbulan - bulan Kak Maz asyik paksa suruh tengok The Walking Dead, sebab dia tak der orang nak share story about that series. Selama nie asyik kongsi cerita pasal Steffan and Damon (Vampire Diaries) je. Bila dah habis season tak der benda nak dikongsikan. Selain cerita about family bergolak bagai. At least kalau bercerita pasal series television kurang skit dosa kutuk orang. Biasalar manusia sikit - sikit mesti terbukak story pasal orang lain. Tak pasal dapat dosa mengumpat, padahal tak der niat pun.

Finally terbukak juga hati nak layan The Walking Dead. Amik kau, tak sampai seminggu dah settle terus boleh catch the laters series.

Macam aku cakap dari awal, aku tak suka terikat. Maksudnya aku tak suka tertanya - tanya. Bila dah ada depan mata, mau di marathon kan je semua, biar setiap persoalan terjawab.


ADA HATI NAK LETAK GAMBAR ZOMBI DI SINI.
 BILA PIKIR BALIK DIRI SENDIRI YANG SERAM. TAKUT TERPAKSA PUASA BERHARI - HARI KANG 


Nah, sampai terbawak - bawak ko dalam mimpi! Bila on road tetengah malam boleh terbayang zombi datang terkam sambil bunyi "Arrrgggggg Grrrrrr Arrrgggg" 

Benda tak scary pun tiba - tiba terasa menakutkan. Nak tido dalam bilik dengan pintu terbuka pun dah rasa cuak.

For this moment, season ke3 dah habis dah pun. Mengigil jiwa raga tak sabar nak tunggu next season.

Kenapa lar pi dengar cakap kak mazni, kan dah terikat dengan benda melalaikan nie dah. Pity too diri sendiri. Arrrgggggg .....


*The Carrie Diaries lambat sangat dekat TV, 
skang dah episode 13 dah pun online TV
(kenapa banyak sangat contra dengan novel nie? )


Pasar Pudu

Nak kata tak pernah pegi, aku rasa macam pernah teman member aku cari barang kat sana. member mana serius aku lupa, tapi masih tersemat elok gambaran tempat tue. Bezanya waktu pergi dulu, bukan hari ada pasar. So tak sebuzy mana sangat lar.

Last Saturday, entah angin apa tah datang tiba - tiba macam teringin nak jejak kaki dekat Jalan Pasar Pudu. Bangun seawal boleh lar, untuk hujung minggu. Nak cari apa?

Ada orang cakap kalau nak cari bundle boleh dapat dekat sana. Ceh, penat aku pusing jer. Batang hidung bundle pun tak nampak, kecuali bundle atas E-Mart dan mat mat pet jual barang longgok kat situ. Entah curi entah rembat, tak payah nak buat speculasi buruk.

Pijak jalan pasar tue, terasa heaven kot. Walaupun tak der benda yang terasa nak beli, tapi aku rasa heaven untuk mat - mat yang mencari barang electronik, bag dan entah lar apa - apa jer kot. Mungkin kepelbagaian jualan tue, yang buat nampak serupa heaven. Tak der lar, semua kedai jual benda sama jer kan.

Ko nak  hp pirate, AP semua ada. Jual tepi jalan jer. kalau dah membeli, jangan harap ko dapat jumpa si penjual lagi, kalau benda tue ada problem.

Ko cari ipad china, mini pad, power bank, rokok electronik semua jual tepi jalan. Main longgok - longgok lagi. Harga,? serious aku tak kuasa nak tanya.

Along siap boleh sound, "kalau ada orang rembat satu, comfirm dia tak perasan". Sebab kerumunan korang tue, dah macam semut hurung gula. Tapi aku sound, "ko ingat mata-  mata dia tak der kat belakang. Tak sempat nak pegang, orang dah pegang ko dulu." 

Dekat sini kita boleh tengok dari perspectif lain bandaraya Kuala Lumpur.

Sebenarnya bukan itu yang aku ingin blogkan. Tapi kebebasan membeli dan menjual yang dapat aku lihat disana.

Kebebasan menjual barang - barang AP underwater, memang tak dapat dinafikan dekat sini. Rasanya semua tempat ko boleh cari. Even dekat uptown pun ko boleh dapat iphone underwater.

Tapi 1 senario yang tak enak untuk dilihat disini adalah. Budak kecik sebesar 10 - 12 tahun. Relax je beli rokok electronic. Aku memang tak tahu harga benda tue, mungkin mereka memang ada duit, bukan nak kata depa tak der duit dan tak mampu nak beli benda tue.

Tapi sedarkan kita, dorang tue, budah bawah umur kot. Si penjual bodoh pun siap suggest perasa apa bagai.

"Kepala hotak ko, ada vit C bagai" 

Tak sedar ke dorang tue BUDAK, BAWAK UMUR PLAK TUE.

Dimana kesedaran si tue bangka tentang kebajikan budak - budak nie. Sila banyangkan yang membeli tue adalah anak - anak kita. Sekolah baca sifir pun tak hafal lagi sebuk nak isap rokok electronic.

Waktu mula  - mula penjualan rokok electronic nie, memang dia tak merbahaya. Tapi bila dah banyak sangat penjualan dia, permintaan refill dia mula meningkat, kandungan chemical dalam tue mula berubah. Ia mungkin bahaya pada kita. Inikan pulak pada budak  budak.

Kalau tak bahaya pun, benda tue, still tak elok pada budak - budak. Kerana budaya itu mampu merosakkan akhlak. Sila bayangkan  in future macam mana plak.

Tak kan tak der orang nak ambil tindakan pasal benda nie kot. Tak kan nak tunggu schedule rushing day, baru nak buat serbuan. Sekarang tak boleh amik tindakan ke?

Dah kata benda nie salah, kenapa masih ada yang menjual secara terbuka. 
Mana pihak berkuasa?  mana tindakan? 








Monday, April 8, 2013

Kekecewaan PRU ke13.

Ini bukan melepaskan nafsu serakah or amarah tapi hanya nak menunjukkan rasa kecewa aku sebagai rakyat Malaysia yang layak mengundi untuk PRU ke-13 nie.

Kalau ikutkan musim PRU seharusnya ini adalah kali ke2 aku mengundi. Tapi oleh kerana kali pertama tak daftar lagi, dan aku baru register dalam 2010 hujung tahun kalau tak silap. Jadi PRU ke13 sepatutnya adalah my 1st experience, untuk menjalankan tugas sebagai rakyat Malaysia yang perihatin dan menginginkan kerajaan yang elok bagi memerintah negara Tanah Tumpah Darah aku nie.

Excited tak payah habaq lar kan. Kali pertama nak beratur panjang, kali pertama nak  usha kertas undi, dan kali pertama nak pangkah. Kalau ikutkan hati, mau hari - hari aku praktis macam mana nak pangkah. Walaupun benda tue budah umur 2 tahun pun teror pangkah - pangkah nie.

Diingatkan ini bukan entry mencerca mana - mana parti mahupun organisasi, tapi sebagai rujukkan pada diri sendiri dan pedoman pada yang lain.

Yup memang aku dah daftar undi. Kalau nak panggilkan saksi pun ada. Cuma salah aku sekarang, aku dah buang salinan pendaftaran tue. Ini bermakna aku tak der bukti menunjukkan aku dah daftar. 

(Sapa jer nak simpan slip tue kan, terumata bila ko daftar waktu KARNIVAL KERJAYA, yang dapat jutaan pamplet untuk disumbat bersama dalam doggie bag.)

 (Kalau nak blogkan pasal daftar mengundi terasa macam loser plak, kalau tak mesti ada snap salinan tue kan.)  

Berbulan bulan lepas pernah aku bukak web SPRM konon nak check tempat pengudian. Jawapan yang aku terima adalah Tiada Dalam Record. Dan aku suspect, mungkin tak update lagi. Dah hari - hati terdekat nanti mungkin akan diupdate.

Ye aku memang jenis berperansangka baik, bagi tiada orang yang salah. Semua orang baik. Nampak tak....

Bila Datuk Najib start umumkan Parlimen dibubarkan, orang orang mula check web SPRM dan dapat jawapan tepat. Aku pun tergedik jugak lar nak check. Excited lar katakan.

Walaupun pada hakikatnya, aku tak sure parti mana harus dipangkah. Bagi aku, mana - mana pun sama. Kalau ko nak hapuskan rasuah. Sila scan diri sendiri. Pernah tak dapat hamper dari supplier orang ang pow dari others CO akibat ko banyak tolong dia?

Masing - masing mulut lancang, kita nakkan kerajaan yang tulus, benar dan tiada pembelotan, tiada pergaduhan, laksana sesuatu benda atas dasar logik dan fakta yang tepat. Yang senang sama memberi, yang susah sama dibantu.

Serius aku tak suka, bila pemimpin memburukkan pemimpin yang lain. Kerana itu sudah menunjukkan keburukkan diri nya.

Grrr.. Sudah -sudah, lari tajuk dah pun.

Ini adalah keputusan dari Web SPRM bila aku check no IC aku, pagi tadi. (Padahal almost everyday kot aku check) 


Kecewa tak kecewa lar kan. Confident jer saya cakap kat orang, saya dah daftar pengundi. Sekali keputusannya adalah ini. 

**************

Mana perginya nama saya. 

Kenapa saya tak didaftarkan

Habis tue, sia - sia je saya isi borang tue....

Apa makna semua nie????

Sampai terbawak dalam mimpi ok. 
"Semalam saya mimpi, mengadu dekat Datuk Najib isu ini.... " 
Tak sempat nak dengar penjelasan dia, dah terjaga akibat panggilan pundi overload. 

Nampaknya, kene tunggu PRU ke 14 lar gamaknya, untuk dapatkan pengalaman pertama.