Tuesday, June 11, 2013

Review: Pakai product mengandungi racun berjadual.

Baiklah, ini entry pengalaman sendiri. Tidak bermaksud nak tutup periuk nasi sapa - sapa. Sebab tue, aku tak akan sebut nama poduct tersebut.

1st of all kita perkenalkan dulu maksud racun berjadual. Racun berjadual adalah racun yang tidak memberi kesan buruk serta merta, tapi mengambil masa untuk bertindak jika penggunaan yang lama dan berterusan.

Product nie aku dapat dari akak aku. Dia beli, aku tukang pakai. Sebab dia tak suka kesan melekit bila pakai. So dia past dekat aku, memang timing baik lar.. cream muka aku pun tengah habis time tue.  Dapat plak waktu tue, jerawat silih berganti naik. Walaupun sebijik - sebijik, tapi tetap rasa annoy.

Nak kata habis segala suku sakat family aku pakai product nie. Kononnya berkesan dan best. Hinggakan anak mat salleh culup pun pakai. Kulit dia tak payah cakap lar, dari ada spot - spot bintik hitam, terus jadi flawless, dan nampak gebu dan bersih. Aku terpengaruh sebab nampak perubahan pada kulit dia lar.

Tak dinafikan. Kulit aku memang tak der masalah sangat pun. Cuma kadang-  kadang tue tak puas pada diri sendiri, sebab ada je bintik halus singgah dekat kulit. Ada masa kulit kelihatan kering,  liang pori mengembang memang nampak serupa baru bangun tido. Dah lar, aku jenis tak suka pakai cosmetic bila keluar. Nampak kusam lar jadinya.

1st week aku pakai memang tak nampak perubahan. Cuma yang nampak, bijik pada kulit muka, dan jerawat yang sebelum nie silih berganti mula surut dan hilang terus.

2 3 minggu aku pakai, memang tak nampak apa - apa. Or mungkin aku bukan jenis suka kelebet muka sangat. So tak nampak perubahan dia. Tapi bila dah pakai 3/4 botol tue, aku perasan kulit aku makin cerah. Urat - urat pada pipi pun boleh nampak. Padahal aku bukannya bangsa cerah mana pun. Cerah dia tak nampak merah, tapi sekata dengan kulit asal. Pipi nampak gebu dan mulut.

Rutin harian aku adalah, pakai hada labo (untuk kulit kering) sapu cream X dan tepuk bedak powder Johnson baby,  sapu blusher dan settle. Tapi bila keluar, orang ingat aku make up bedak, bronze bagai. Sebab kulit nampak LIKE super cantik all ready. Along yang bagi kat aku pun, sudah ada jeles pada perubahan yang berlaku.



Baru pakai sebotol, dah serupa Ratu diri nie. Perubahan super ketara. Tiba-  tiba rasa bangga dan seronok, dalam hati bakal nak order lagi 1 bila dah habis nanti. 

Untuk pengetahuan, mula - mula kau pakai cream nie, memang aku rasa was was. Oleh sebab waktu tue memang malas nak beli cream muka so aku pakaikan je lar.Yang buat aku rasa was - was adalah, texture cream itu sendiri. Dia tak sehalus cream biasa, dan bila apply dekat kulit dia serupa ada glitters skit. Serupa ada logam tersembunyi, kadang - kadang ada panas skit (panas waktu mula - mula pakai dulu, bila dah lama tak rasa apa - apa dah) . Lepas pakai kulit terus rasa tegang. Langsung tak der rasa, gatal, pedih or apa saja tanda alahan.

Baru - baru nie, member aku ada tunjukkan aku satu keratan akhbar. Bila baca, perasaan was - was pada cream tue datang balik. Aku start google dan do research. Yang aku dapat adalah pendapat yang berlainan.

Cuma 1 blog nie jer, yang aku rasa sedikit informatif. Dia ajar Cara Untuk Mengesan Kandungan Merkuri Dalam Cosmetik. 

Ambil secalit cream yang hendak diuji, dan gosok dengan emas. Jika cream tersebut bertukar pada warna grey, ini bermakna cream tersebut mengandungi Logam Mercuri. Lagi gelap warna cream tersebut bertukar, lagi banyak kandungan Murkuri dalam cream tersebut. 

Oleh sebab, aku tak der emas lain selain rantai tangan aku, yang susah mak datuk nak bukak. Jadi, aku sapukan saja pada lengan dan gosok pada rantai tangan yang memang aku pakai nie. Tak terkejut sangat lar, bila cream kesayangan aku bertukar jadi grey dan lebih mengejutkan lagi. Tiba - tiba tempat bercream grey tue terasa panas pijau. Berdebo terus jantung aku.


Nak comment lebih - lebih memang aku tak berani sebab aku bukan pakar. Tapi bila dah jadi macam nie, baik lar aku stop penggunaan dia. Dan cari benda lain untuk dipakai.

Kesan sekarang memang lar best. Tapi kita tak tau, kesan sampingan bila bergunaan berlebihan dan kesan pada anggota dalaman pada masa akan datang.

Jadi sekarang aku terpaksa said bye bye pada Cream Magic itu. Padalah dalam hati terasa sayang, tapi sayang pada diri sendiri lagi kuat kot. Biar tak cantik sekarang, tak hodoh jugak akan datang. 

Sebagai seorang yang prihatin, aku nak sarankan korang perhatikan product cosmetik yang sedang korang pakai sekarang. Terutama yang dibeli melalui online. Sebab macam banyak sangat founder cosmetik tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan. Certificate tak tau dapat celah mana. Takut barang mentah dari seberang, balik bancuh, masuk botol, letak label sendiri.

Aku mintak maaf pada penjual - penjual cosmetic sekalian. Kalau barang korang benar, buat apa nak melatah. Ini adalah entry membantu. Sebab bukan kita tak pernah dengar cerita perenggan di atas tue. 

Sekian.

Share sikit info berkaitan  

Friday, June 7, 2013

Penang Walk

Tak jakun sangat lar, kalau orang tau rumah aku dengan Penang cuma 45 minint. Tapi banggunan unesco Penang pun aku tak tau celah mana. Orang dari luar, pegi Penang semua amik gamba sampai penuh mamory card, dekat lukisan - lukisan dinding lawa - lawa. Aku pi Penang takat naik feri makan pasemboq, cendol, laksa dekat Padang Kota lepas tue balik. Sedih betul dengar.

Kali nie balik Kampung memang tak tunggu dah, dalam schedule memang nak pi Jalan Kulit usha barang lama dekat sana. Oleh kerana, i memang tak reti jalan Penang. So kita guna transport awam je comfirm tak sesat.

Dari Jeti Seberang Perai, naik ferry bawak body je. Keta parking seberang. Senang.  RM1.20 tambang pegi, balik feri free. Jetty Penang, terus tanya no bus ke Stadium Bandaraya, sebab Jalan Kulit dekat situ je. Betul - betul depan stadium, dari bus stop kene jalan skit belakang stadium terus boleh nampak payung banyak.

Ah, tak banyak memori di Jalan Kulit, sampai orang dah nak bungkus kedai.

Waktu atas bus aku dah nampak bayang - bayang jalan banggunan Unecso bagai tue. Mural dari wire dah nampak kelibat, memang tepi jalan je.  The rest, kene masuk lorong - lorong jalan cari.

View atas bus. 

Memang dah aim, balik turun bus dekat Chow Rosta, balik jalan kaki ke Jetty. Sambil menikmati pemandangan banggunan lama - lama dekat situ.

Memang tak jauh, tapi kalau ko jalan kaki jam 1 - 2 petang. Time cuaca terik itu memang nikmat. Sambil seret 2 adik aku, perjalanan harus diteruskan. Dalam hati nak sewa basikal boleh main kayuh je. Tapi bila pikir balik, kitaorang menuju ke Jetty. Memang tak patah balik pun. Macam mana nak return basikal. So baik tak payah. Pakai kaki pun senang jugak. Kalau tak larat jalan, seret je kaki pun boleh sampai.









The best thing pasal murals wire nie, dia banyak menceritakan tentang sejarah, adat, budaya, makanan dan apa saja tentang Penang dalam bentuk kartun.

Betul - betul satu tarikan yang menarik. Jangan gaduh amik gambar je, tapi maknanya kosong. Rasa - rasa nak abadikan mural nie. Tapi tak dapat baca dek bayang - bayang. Pi dekat mana - mana kedai souvenir tepi jalan nie, ada dijual semua gambar tersebut. Baca lar sampai lebam.

**********

Bila dah sampai tahap berjalan sambil seret kaki, baru berjaya jumpa mural painting. Tue pun dah nak sampai hujung jalan. Bayang - bayang Jetty pun dah kelihatan. Nampak now dekatnya dengan Jetty Penang nie ha.  

Tiba - tiba semangat mural hunting datang balik. Ko pandang aku aku pandang ko, larat berjalan lagi ke? 

Bertentang dengan jalan mural nie boleh jumpa lagi 1. 

Lagak mau seperti pelancong. Hanya pelancong je sebuk mau amik gambar itu - ini dekat tempat orang. Mulut bia ringan kalau nak tau lebih. Kalau uncle kedai tue tau aku orang seberang je, mau dia tak layan bagi direction cari others painting. 

Tima kasih uncle, bagi direction ulang - ulang sampai pening kepala dibuatnya. Siap sebut nama jalan bagai, padahal tue tak penting pun untuk saya. 


2 gambar di atas adalah sinonim. Yang tak sinonimnya, macam mana nak ambil 2 gambar tersebut sekali. Kerana masing - masing berada di penjuru yang berlainan. 
"Kacau sangat aih keta tepi2 tue. Kalau tak memang boleh kot."

Bagi bekas - bekas pelancong Penang. Sila jangan bunuh diri sebab dulu korang pergi tak jumpa mural nie. Bukan salah korang. Kerana menuruh uncle yang ramah tamah itu. Mural nie baru je siap about last week. 
Lucky us, jadi antara orang pertama yang dapat bergambo dengan kucing gergasi.
Sila redeem hadiah anda. 


Yeay, yang dicari dah pun kutemui. 
Mari lar, adik - adikku. Akak ko dah tak larat jalan nie. Balik seberang kita cari kedai makan dulu. 

Nak pekena Line Clear tak bapa clear. Maklum lar lunch hour. 

Tips daily trip to Penang: 
Turun jeti terus berjalan menghala ke kiri anda. Nampak kedai basikal terus sewa. Masuk celah - celah lorang dan boleh ketemu lukisan2 menarik. Silap - silap boleh sampai komtar terus. 

Jangan segan bertanya. Sebab rata - rata orang Penang adalah ramah. 
Bawak bag yang mudah dibawa. Dan sediakan topi sebelum panas.
Pakai sunblock, kalau pakai product mahal mana pun, tapi lupa pakai sunblock .. burn jugak kulit tue. Kutuk, diri sendiri. 

Penang nie, pusing sehari pun boleh settle. Kalau tak der plan nak sampai Feringgi bagai lar. 

Sekian.