Monday, March 17, 2014

Desperato

Duit adalah benda terpenting masa kini (tak payah nak ceramah sangat duit bukan segala - galanya, ini tak berkaitan) . Walaupun hanyalah sehelai kertas bercetak tapi nilainya merubah seseorang kepada sifat yang berbeza. Juga mampu mempengarui seseorang kepada sifat tamak dan melakukan apa saja deminya, termasuklah menipu, menggadai maruah keluarga dan masyarakat. Dan ada juga mengambil kesempatan demi duit.

Ada beberapa kisah yang suka untuk aku kongsi tentang duit dan penipuan. Berlaku keliling aku, dan orang yang aku kenal. 

Kisah 1: 
Ini adalah kisah yang aku rasa masih baru di negara kita. Berlaku pada pekerja Bangla dekat tempat kerja aku nie. Belum berlaku pun sebenarnya, tapi baru mendapat tawaran je pun. 

Kalau korang rajin berborak dengan bang - bang-la nie. Macam - macam cerita korang tau tentang budaya dorang di negara asal. Contahnya, dorang masih mengamalkan perkahwinan yang dicari oleh family, ada sesetengah dah pun kahwin dari kecik dan telah di aturkan keluarga. 

Bila  umur dah jejak 20 ke atas jika masih solo, maka family akan ribut untuk nikahkan ko dengan anak jiran lar, anak kawan jiran kepada mertua lar , dan  macam - macam lagi, asal ada anak dara yang sepadan. Umur bukan halangan bagi untuk memilih anak dara asalkan dah cukup baligh. Ada kadang tue, tungging langgang family jadinya, Pak Cik kawen anak sedara, dan sebagainya. 

Si lelaki desperate lain pulak ceritanya. Macam nak mati esok kalau tak dapat kawen. Like mesti - mau kawen jugak, tak kisah lar siapa. Padahal bila dah kawen, tak sampai sebulan tinggalkan bini dan balik Malaysia kerja. Lagi 2 tahun baru balik kampung tiba - tiba dah ada anak. 

Lebih kurang ceritanya dengan sorang worker aku nie. Mak pak dia sebuk carikan bini, tapi taste dia tak boleh blah nak orang melayu jugak dijadikan bini. Tapi boleh aku kata, dia nie agak sopan jugak lar, bukan jenis bang-bang-la yang gatal miang tue yang yang penting, kalau dari site masuk office, baunya tak der lar sampai 1 office kene tahan nafas. Agak ok lar disitu. Cuma lodakkan nak bernikah tue boleh tahan jugak lar gatainya, sampai suruh aku carikan perempuan melayu bagi dia kenal. 

Ko gila, tak kan aku nak musnahkan life budak perempuan tue untuk kahwinkan dengan bang - bangla. Walaupun aku tau dia baik. Cukup takat baik memang tak lar, banyak lagi aspek yang perlu diberi perhatian. (ala korang pun paham kan) Ko ingat Malaysia serupa negara dia kot. Memang aku tak layan. 

1 hari  tiba - tiba dia buka cerita yang ada sorang pak cik melayu nie tawarkan dia kawin dengan anak pak cik nie. Tah mana dia kenal pak cik nie pun aku tak pasti, katanya dekat Puchong tesco sana. 

Tapi dengan syarat. Budak perempuan tue masih muda dan tengah belajar. Si Shohorab (nama Bangla tersebut)  kene tanggung budak tue belajar dan kos sara hidup dia. Bila dah cukup umur baru boleh kawen. 

Tak habis dia cerita, aku dah sebuk. "Then u ada bagi dia duit dah ke? " Fuh nasib baik belum bagi. Pandai jugak otak si Shohorab nie, dia cakap tengah pikir dulu. Aku terus bidas "Dah tak payah pikir, jangan bagi apa - apa duit dekat dia, itu terang - terang mau tipu lu" "Kalau lu kaya sangat, mari bagi duit lu pada saya, boleh saya pergi shopping hahaha" 

" Ini Malaysia tak macam Bangladesh, sini tak der orang jual anak  mau bagi kawen itu macam. Kalau adapun lu sudah kene tipu."

Mungkin ini cara untuk menipu foreigner. Yang tak bestnya dilakukan oleh orang kita, melayu kita, atas nama kahwinkan anak untuk duit, atau nama kasarnya jual anak. Padahal aku percaya, anak tue langsung tak wujud. Semata - mata untuk mendapat kepentingan peribadi iaitu DUIT. Kemudian lari. 

Tertanya jugak berapa ramai dah kene kene tipu macam nie. Confirm -  confirm tak ada siapa pun yang mampu buat report polis kerana takut. Shohorab adalah  Padi (Pendatang Asing Dengan Izin) boleh lar dia buat report bagai. Kalau terjadi pada PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin) Memang senyap je lar, dan paling teruk adalah dendam and what nexts pikir sendiri. 

Terutama bagi mereka yang juga ada agenda sendiri untuk kawen dengan orang Malaysia, iaitu Kerakyatan. 

Sila bermain api, kalau berani ambil risiko bakar diri. 

Kisah Seterusnya sambung bila - bila senang. 
Pasal kisah biasa orang Malaysia, si tamak haloba yang tenggelam dengan  labu - labunya





3 comments:

O'gosh Iskandar said...

ada jugak eh orang nak jual anak macam tu lagi...kalau betul dia ada anak mmg sangat kesian budak itu...

Lavender said...

baru tahu pasal citer ni.tq bg info

aswadz said...

bangla pun tipu ke. depa dah susah2 dtg malaysia (yg dgn izin la, PATI laen citer). dtg malaysia nak cari rezeki, bkn nak kena tipu.