Monday, April 14, 2014

Slek

Kita salu pandang slek bila nampak orang buang sampah merata - rata. 
Kita salu pandang slek bila orang potong barisan tak reti beratur. 
Kita salu pandang slek bila nampak orang curi tulang di tempat kerja. 
Kita salu pandang slek bila orang tiba- tiba korek hidung dalam LRT
Kita salu pandang slek bila nampak orang meludah merata
Kita salu pandang slek bila nampak orang muka cantik kuku kotor.
Kita salu pandang slek bila nampak awek gelak kuat - kuat dan bercakap kasar di tempat awam
Kita salu pandang slek bila nampak mak marah - marah tarik tangan anak di shopping mall
Kita salu pandang slek bila nampak couple berkepit serupa belangkas serupa tak der "Water face" di tempat awam
Kita salu pandang slek bila nampak orang berpakaian selekeh masuk ke Pavillion
Kita salu pandang slek bila nampak perempuan berpakaian seksi tak cukup kain.
Kita salu pandang slek bila nampak lelaki dan perempuan serupa mesra semacam
Kita salu pandang slek bila seseorang tue berjaya dengan tiba - tiba
Kita salu pandang slek bila nampak orang berfashion lain macam skit. 

Kita jugak pandang slek bila  tiba- tiba orang judge pasal kita

Sapa pun kita, kita memang manusia tak lepas dari suka hati judge orang. Tapi biarlar berpada. Tanpa kita sedar kadang - kadang kita juga melakukan benda yang sama, dan orang lain pula menghakimi.

Berfikir sebelum bertindak.

6 comments:

Tukang Karut said...

susah kalau asyik pandang slek je...

t.a.t.a said...

Aku tengah belajar untuk tidak judge orang.

Mizz Aiza said...

selalunya macam tu la.. kebayakan orang dok kata kat orang, padahal diri sendiri pun sama..

reenapple said...

slek tu apa?????

n O e s u h a i m i said...

kena muhasabah diri selalu...sebelum asyik duk pandang negatif pada org lain...atau judge org lain

Anonymous said...

This is certainly good!! Thank you so much and sustain the
excellent job!

my page cns vps