Monday, May 26, 2014

BERTERIMA KASIH

Kawan kawan yang kenal aku mungkin tahu yang aku bukan lar seorang cat person. Dia dekat aku lari, dia sondol aku jerit. Bukan aku takut, aku cuma geli tah pah apa je dengan binatang berbulu nie.

Sejak 2 3 tahun nie mak aku di kampung start bela kucing pelarian yang datang singgah kat rumah, nak tak nak, sekeras-keras batu  akhirnya berlekuk juga bila terkena air. Bukan makin mesra dengan kucing at least aku start boleh terima kehadiran dia asal dia tak terkam aku cukup.

Semalam waktu tengah lunch dekat sambal hijau sg. pencala tue. Tiba - tiba aku terkejut ada seekor kucing duduk atas kerusi sebelah aku, elok je hadap aku makan. Bila aku tengok, dia dan dan buat muka kesian.

Aku terus kepak separuh ikan dan dicampak ke lantai. Tak pe rezeki sama - sama kita kongsi.  Geli - geli aku pun aku still manusia, ada lagi sifat kemanusian kot.

Tak lama lepas tue, aku rasa ada benda soft tepuk peha aku. Sekali lagi si kucing tadi hadap muka aku dan sambil kelip mata. Aku suspect dia lapar lagi.

Mintak pulak ikan along campak ke lantai konon nak bagi dekat dia. Dah lama skit aku paling tengok bawah ikan masih di situ kucing lesap entah ke mana.

Kalau lapar mesti ikan ke-dua udah dijamahnya. Akhirnya aku buat kesimpulan bahawa, teguran ke2 tadi adalah untuk ucapkan TERIMA KASIH. 

Waktu nak balik aku perasan kucing tue duduk bawak pasu sambil mata kuyu nak tido.

Nampaknya Allah buka lagi 1 pintu hati aku. Binatang pun pandai berbudi.

SEKIAN.



No comments: