Wednesday, May 28, 2014

Kronologi Kisah Rambut Gugur Aku

Susah nak jumpa perempuan sempurna yang tiada langsung masalah pada kesihatan dalaman. Tak masalah kulit berjerawat, masalah keputihan, keguguran ramput, migrain, sengugut teruk, datang bulan tidak teratur, sungul, moody, kulit kusam, dan sebagainya pasti  ada. Aku tak faham apa yang orang dulu  - dulu makan sampai dorang tak pernah pun ada masalah macam nie.

Arwah nenek aku, meninggal pada umur 70++ dengan boleh kira berapa uban atas kepala. Dan tak pernah nampak rambut tersumbat di lubang tandas selepas dia mandi. Kalau dibandingkan zaman arwah dengan zaman sekarang, lagi macam - macam fomular shampoo di pasaran, Setiap jenama ada anti hair fall yang berkesan atau tidak korang sendiri boleh tau.

Sumber Google

Keguguran rambut aku dikesan sejak aku study kolej. Kalau dulu dok rumah kampung lantai pakai tikar getah gelap kot lar tak pernah nampak rambut gugur. Tapi since dok hostel, lantai kemain mosaic putih. Setiap kali sikat ramput, penuh lantai dengan rambut. Itu baru sorang punya kepala dalam bilik aku ada 4 kepala yang turut mengalami masalah  sama. Itu baru dalam bilik. Kalau dalam rumah tue ada 8 orang, bayangkan lar, berapa banyak rambut yang terhasil.

Sampai pernah sekali, saluran air dalam bilik shower tersumbat, bila panggil abang maintenance yang di tarik keluar dari lubang tue adalah segugus rambut yang boleh mewakili 1 kepala punya rambut.

Since kerja, kira dah berduit skit. Mula beli macam - macam product konon untuk elak rambut gugur. Ada kadang shampoo sampai beratus pun aku pernah beli. Consume berbotol - botol konon kalau guna sebotol belum tentu membuahkan hasil. Jangan kata buah, bunga pun tak nampak bayang.

Nasib baik lar aku jenis hormon agak activ, rambut still grow walaupun gugur. Jadi tak der lar nampak kesan nak botak ke hapa. Cuma segan kot wei, rambut ko bersepah kat lantai. Sampaikan aku jadi tak suka pergi cuci rambut dekat salon sebab, setiap kali amoi tue akan tegur rambut aku gugur banyak. Dan dan jugak lar nak suggest treatment rambut gugur,  padahal dah berkali - kali aku cuba dan hasilnya BUANG DUIT SAJA.

Petua apa yang aku tak buat. Selang 3 hari lumur telur, lumur daun bunga raya, pucuk rambutan, santan, santan masam, minyak kelapa, minyak kelapa dara, olive oil campur lemon, yogurt, limau nipis, pisang apa lagi. Memang dah try , still nehi - nehi.

Jangan tak tau shampoo terlajak laris pun aku try. Sampai dah 2 bulan nie aku asyik beli yang expired ke hapa. Bau dia mak air, kalah kain buruk kene rendam air. Sampai aku buat report jumpa dealer bagai do compare segala,  nasib baik tak sempat jumpa Datuk apa tah waktu Event Vendour di Stadium Melawati itu hari. Kalau tak mesti terus dia amik aku jadi duta dia. Bukan nak kata product dia tak bagus, aku rasa at least 30%  dari keguguran rambut aku dah berkurangan. Tapi masih tak dapat menghalangnya.

Dah dekat setahun jugak aku ada dengar product jenis supplement nie. Konon boleh atasi masalah rambut gugur. Tapi nak beli dengan tak beli sama banyak, sebab aku susah sikit nak percaya doctor - doctor express dari laman social nie. Hasil testimoni pun tak pernah nampak pun. So sifat kepercayaan tue kurang lar skit.

Since akak aku dah start terpengaruh dengan ubat - ubat kurus, tiba-  -tiba dia plak tertry pulak dari syarikat pengeluar yang sama, dan terus jadi ahli. At least jadi ahli dapat lar sedikit discount, bukan nak meniaga and make annoy dekat page orang pun, lepas pakai sendiri pun jadi lar. Alang - alang dia jadi ahli, aku mintak lar dia order kan sekali Zink Complex yang dah lama aku usha tue.

Padahal aku tak tau pun fungsi zink dalam badan manusia. Yang aku baca, dari description pengedar - pengedar kononnya dia mampu elakkan rambut gugur dan mencantikkan kuku.,  Kejadahnya kuku cantik aku bukan peduli pun pasal kuku pun, asal bersih aku dah cakap cantik. Harga pun bukan mahal pun. Memang mampu milik pun. Makan pun tak susah sebijik sehari makan pagi - pagi. Dalam ada 120 biji. mampu tahan dalam 4 bulan.

Tak payah tunggu minggu pertama aku makan, dalam 3 hari awal tue. Aku dah nampak kesan dia. Selalunya kalau ko cuci ramput, dan ko pakai conditioner masa ko usap - usap rambut dengan conditioner tue, tangan kau dah berselirat dengan rambut masuk celah lari. Lagi kau tarik lari banyak keluar, sebab conditioner kan licin. Memang senang rambut kusut lerai.

Sumber Google

Pasrah tak pasrah kau alirkan saja tangan kau dekat air, biar rambut tue pergi dengan rela. Lepas mandi mula lar proses kutip rambut dekat lubang air. Ada kadang kene kuis sikit rambut tue, sebab air tak mau lalu rambut dah tutup aliran air.

Nie bukan ayat peniaga ok, nie memang ayat aku sebagai pengguna yang agak impress. 3 hari aku makan memang tak der langsung drama tue waktu mandi. Rambut gugur masa conditioner pun cuma 2 3 helai saja. Kalau dulu bilik kene sapu hari - hari sebab rambut penuh lantai , tapi sekarang sapu seminggu sekali pun tak der hal.

Sekarang aku masih experiment, tunggu rambut aku tebal semula. Kalau dan start tebal memang aku nak bagi award kat Shaklee untuk product Zink Complex.
Kalau dulu aku cakap sebijik pill tak mungkin mampu rawat luaran. Tapi sekarang aku percaya.

Kalau korang kata elleh sebelum nie korang makan ubat kurus Shaklee tak kurus - kurus pun. Itu aku taktau. Sebab aku bukan makan ubat kurus dia. Aku cuma makan Zink Complex dari Shaklee saja.

Tapi kawan along makan set kurus Shaklee bukan badan dia makin kurus, tapi period dia makin teratur.
How.

Sekian


(entry ini tidak dibenarkan copy untuk tujuan pemasaran korang. Mintak izin dulu ) 


Tak jumpa egen Shaklee boleh cari dia nie. 
(Klik) Cik Nutrisi  


4 comments:

Asha Lya said...

singgah bw cne..lya skrg amlkan mkn vit b complex shaklee..ok gak la setakat nie

Sylarius Yusof said...

Rambut gugur ni, ada pendapat yang katakan ia berpunca dari pemakanan kita. Tapi zaman sekarang ni memang payah sikit nak kawal sebab banyak yang mass produce. Chemical ntah mende2 diorang taruk dalam makanan kita.

Kalau ikut teori zaman bebudak dulu, banyak makan ajinomoto, rambut senang gugur. Hehe

Zila Zainal said...

Hai lizzie! salam kenal! :D

Hafifeeomar Sony said...

Salam

Saya ada produk mengatasi keguguran rambut yang terbaik kerana

1. Produk keluaran tempatan berasaskan herba (tanpa bau herba)
2. Diiktiraf HALAL dan duanugerahkan sijil Good Manufacturing Product (GMP)
3. Mempunyai pusat rawatan sendiri di Puchong Utama (sebarang masalah boleh merujuk terus dengan kami)
4. Harga rawatan dan produk yang sangat munasabah (bawah RM1000 untuk keseluruhan 10 sesi)
5. Kami hantar terus ke rumah anda (pos)
6. Testimonial pengguna yang berjaya
7. Hadiah misteri (sila nyatakan anda mendapat info ini dari blog ini)

Fifee
0177020178
whatsapp 0167450303