Thursday, July 10, 2014

Kongsi

Status FB :

Cuba tanya kawan non-muslim di office kita. Tahukah mereka tentang apa yang dikecohkan tetang #PrayforGaza. Jawapan kebanyakkan dari mereka adalah, tak tahu. Dan ada yang cakap perang diantara muslim. 

Percaya atau tidak, mereka langsung tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku diantara Palestin dan Israel, kenapa kita begitu marah pada Israel. Yang mereka tahu kita cakap Israel kejam, kejam kenapa is No Idea.

Mereka malas nak campur jika itu kes Muslim sesama Muslim.

Kenapa kita tidak kongsi dengan mereka apa yang berlaku dan kisah sebenar disebalik #PrayforGaza. Siapa Israel, siapa Palestin, siapa tuan, siapa pendatang. Biar mereka mula berfikir betapa kejamnya Israel.

Ini bukan sahaja isu agama, tapi ini juga adalah isu kemanusiaan.

"Kita bagi orang tumpang rumah kita. Orang tu pula menTUANkan diri dalam rumah. Lalu halau kita keluar."


********
This is what happen to my colleague after i told her about Palestine and Israel. She keep questioning  me, searching and viewing all the video and article.  Finally, ada air mata dihujung mata yang perlu dikesat. 

Ini katanya  " Kenapa i tak tahu pun pasal nie " 

********
Aku puas kerana aku berjaya hasut seorang lagi manusia untuk membenci Israel Laknattullah. 

Sekian

5 comments:

downgila said...

pelik bila ramai tak tau. padahal ni humanity issue kot

ewanthology said...

yg tak tahu tu maybe tak tgk berita agaknya.

Time Traveller said...

Kita la kene ambil tanggujawap ini utk sampai kan pada kengkawan kita yg bukan islam.. semoga mereka semua mengambil tempat dlm isu palestine :D

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.