Monday, November 17, 2014

Projek Gelandangan

Bismillahirrahmanirrahim.

Lillahi, ini bukan entry meriak atau untuk menayang kebaikan, tapi tak salah jika kita mengajak orang untuk berkongsi melabur untuk saham akhirat.

Homeless, gelandangan adalah 2 perkataan yang membawa maksud yang sama. Siapa mereka tak perlu kita huraikankan lagi, semua sudah sedia maklum.

Banyak cara untuk kita menghulurkan bantuan pada mereka, terutama dari segi makanan.

Tapi sedar atau tidak mereka juga memerlukan keperluan lain yang kita lupa, dan tak perlu keluarkan sebarang modal berupa wang ringgit untuk membuat jariah ini.

Kumpul pakaian terpakai yang tidak mahu lagi digunakan dan start donate.  Pakaian adalah antara yang diperlukan, selain makanan.

Jariah mudah, daripada buang dan bakar, bikin semak almari, mak bising baju banyak sangat, badan membesar atau mengecut, ataupun sudah hilang trend. Kenapa tidak kumpulkan dan berikankan saja pada yang tak peduli baju kau in trend tau tidak. 

Nak memulakan memang susah, tak tahu bagaimana, tak der kawan yang nak turut serta, busy dengan pelbagai agenda. Tak pa serahkan saja pada saya. Kumpul baju - baju tersebut dan hantarkan pada aku atau  butik partner aku yang berada di Gombak. 

Kalau rasa - rasa nak turut serta dalam aktiviti ini pun boleh jugak, tapi kalau boleh tak nak lar ramai - ramai mengekor, sebab untuk elak perhatian. Kita buat benda underground. Cuma ingin membantu.

Buat masa ni, kami bergerak 4 - 6 orang, tiada persatuan, tiada mintak sumbangan. Semua keluar atas dasar kemanusiaan.

Sumbangan diterima hanya dalam bentuk barang. Kalau rasa nak sponsor air kotak, biskut, roti, mineral dan sebagainya memang kami terima, tidak dalam bentuk yang ringgit. 

Selain itu, baju, seluar panjang, pendek, selimut, bag, kain pelikat amat amatlah kami hargai. Cuma nak mintak tolong, pastikan semua berada dalam keadaan bersih, size tak kisah sebab mereka juga adalah seperti kita S, M, L, XL, XXL, XXXL.

Post ini bukan untuk meriak, tapi aku sakit bila baju yang kami bawak tak cukup. Ada yang terpaksa melopong.


************
Contact aku untuk sumbangan. 

013 - 2322933 (Liz) 






No comments: