Tuesday, October 7, 2014

Street View

Banyak feed back negatif timbul yang tak puas hati bila ada yang sampai 1 keluarga masuk  street view. Mak pergi pasar, bapak  bawak moto, adik ke sekolah dan sebagainya. Kira ok lar, tiba- tiba tersnap laki ko tengah pengang tangan scandal waktu lintas jalan, ko nak kata apa?.

Ada yang risau bila gambar rumah kau terang - terang dipamerkan. Bukan rumah kau sorang rumah orang lain pun ada jugak.

Tak nafikan ada keburukkan terutama bagi si penyangak atau psiko secret admire. Tapi benda tue bukan update 24 jam pun. Gambar yang ada sekarang di ambil pada bulan Nov 2013 kalau tak silap.

Pertama sekali gambar - gambar dari Street View ini adalah dari kenderaan yang ditugaskan untuk memetakan  kawasan tersebut. Kamera yang ada pada kenderaan tersebut adalah 360 darjah. Dia hanya memetakan jalan - jalan utama saja.  Sebenarnya banyak negara dah lama ada Street View, cuma baru kini sampai ke Malaysia.

Tahukah korang, sebenarnya korang boleh kaburkan gambar dalam Street View ini. Hanya dengan beberapa langkah, korang mampu kaburkan rumah, muka, plate kereta dan apa saja yang rasa penting untuk menjaga privisi.


  1. Buka laman Google Maps.
  2. Tarik dan letakkan logo Pegman (watak kuning Street View) untuk mengakses fungsi Street View
  3. Cari gambar yang ingin anda kaburkan.
  4. Pada bahagian bawah sebelah kanan anda akan menemui butang “Report Inappropriate Street View” dan tekan butang “Submit”.
  5. Pihak Google kini akan memproses permintaan anda. Sekiranya alamat Emel disertakan pihak Google juga akan menghantarkan mesej kepada anda selepas imej diubah mengikut kehendak anda. (sumber)


Bagi aku banyak kebaikannya, bila Malaysia sendiri dah ada Street View. Sedangkan aku sendiri adalah pengguna tengar Street View, terutama dalam misi Backpaker.

Sangat - sangatlar membantu, untuk kenal pasti tempat yang bakal menginap, tempat - tempat menarik, laluan - laluan utama, dekat atau tidak dengan jalan besar, selamat atau tidak jalan tue. Kedai apa yang terdekat dan gambaran sekeliling untuk jadikan diri aku familia dengan kawasan tersebut.

Kalau sebelum nie aku pernah blogkan yang aku  backpacker hanya dengan bantuan Internet dan Google. Ini adalah salah satu senjatanya. Yang lain rajin - rajin lar search baca blog orang yang pernah pergi ke tempat tersebut, dan mintak bantuan google map dan jangan lupa study public transport yang ada dikawasan tersebut. Jangan tunjuk pandai, print map public transport dan tampal dalam buku note/ log perjalanan ko. 

Semoga dengan adanya Street View di Malaysia, takkan ada lar kes Rombangan Pengantin sesat nak ke majlis. Sebelum mulakan perjalanan, study sikit - sikit dulu. Itu pun kalau jenis kaki study. 

Sekian

Lama tak update blog rasa semacam pulak.