Tuesday, November 24, 2015

Budaya Makan


Semalam aku pergi makan dekat Boat Noodles Jaya One. Nak kata favorite sangat tak lar, tapi kadang kalau tekak rasa nak makan benda masam tambah cili flake bebanyak boleh buat meleleh jugak air liur.

Paling banyak mangkuk aku boleh makan dalam 5 itu pun paling win. Selalu starting order amik 3 pun dah cukup, tambah Popeye Tempura, Cha Yen (Ice Tea) dah boleh bikin senak dah.  Kalau tak cukup tambah 1 mangkuk, sup dia buat modal cicah Tempura yang salu sampai lambat. Lagipun meja bukan besar sangat nak order sekali hentak.

Tapi kadang aku confius macam mana orang makan sampai 10 mangkuk tanpa rasa bersalah. Memang lar, mungkin kapasiti perut dia boleh pegi, memandangkan potion mee dia pun takat sekali kaup dah boleh settle.

Tapi, pada aku memang sekali kaup, tapi 1 kaup tue boleh tahan besar jugak mulut nak kene nganga.Power siot  korang, rasa macam sembah ratu jer bila tengok, terutama geng awek - awek boleh pegi sampai 10 mangkuk seorang. Siap boleh buat  tower lawan meja sebelah lagi.

Meja sebelah makan 5 orang boleh lar sampai 25 tingkat. Tapi meja ko, makan 3 orang pegi sampai 35 tingkat tue makan apa?

Positive thinking "dia order skali dengan ciken wing yang makan  5 mangkuk pun, masih tak lekat celah gigi kot" 

Lepas makan jangan lupa ambil gambar, wefie dengan mangkuk lebih tinggi dari kepala, dan kongsi di laman social dengan bangga dengan harapan orang lain kagum dengan kebolehan anda.

Padahal orang tengah beratur dah menjeling bila ko nak bangun. Air order tambahan dan berlambak tumpah bawah meja, ko boleh relax lagi. 

*******

Dah habis makan pi lar jogging beramai - ramai k. Jangan lupa upload di Instagram dengan hashtag #kenapasusahsangatnakkurus  #dengkidenganorangkurus #dietinprogress


Sekian

On Diet

Friday, November 6, 2015

KALAU HUJAN MACAM MANA?

A:  "Kak, kalau hujan macam mana anak ni" 
(mata tumpu pada anak kecil yang sedang tidur lena) 



Akak: "Terpaksa tarik ke tepi, dan tutup guna tikar dik"




JAM: 1 A.M
LOKASI: KAKI LIMA, JALAN CHOW KIT





Thursday, October 22, 2015

Ada Musim

Ada musim pakat lawan sapa paling kaya
Ada musim show off paling Alim dan baik
Ada musim upload selfie sapa paling stylo
Ada musim OOTD sapa paling up to date
Ada musim sapa paling COOL
Ada musim asap kepuk -  kepuk keluar dari mulut
Ada musim pakat letak anak sapa paling comel
Ada musim pakat tayang anak sapa paling pandai
Ada musim bercuti paling best
Ada musim pakai share  breast feeding tips
Ada musim semua pakai jual online
Ada musim troll pm beramai - ramai
Ada musim cerita bola tak habis - habis
Ada musim post tempat makan paling IN dan upload gambar
Ada musim bla bla bla...

Orang kita memang suka buat benda ikut musim ek. Lepas tue senyap.

Sekarang musim apa? JEREBU lar . Upload gambar kawasan berjerebu konon tempat aku lar paling KUAT jerebu dari tempat ko. Aku pakai mask sebab jerebu takut sakit, tapi kejap - kejap isap rokok . What the **&^%$^#$. 


Thursday, October 15, 2015

ROH

Taip padam, taip padam, taip save, taip save...
Draft makin menjela banyaknya, publish tak lagi..
Taip kosong konon ada isi, cuma roh tak dihembus masuk.

Mungkin feel tak sampai.

Sebenarnya hati dah tak berasa, HAMBAR

Cuma 2 benda yang menjadi dadah untuk aku, BUKU dan TRAVEL kembalikan ROH YANG HILANG.

Friday, October 2, 2015

Kawan - kawan sekalian, saya masih menjalankan activiti MEMBANTU WARGA KUALA KUMPUR YANG TIDAK BERNASIB BAIK di sekitar Jalan TAR dan Pudu.
Pada sesiapa yang ingin menderma dalam bentuk PAKAIAN, BARANG, MAKANAN dan WANG RINGGIT amatlah dialu - alukan.
*Untuk PAKAIAN pastikan pakaian telah dipilih, berkeadaan BERSIH dan masih boleh dipakai.
*Impian saya adalah untuk mengumpul dana membeli kain pelikat untuk dijadikan selimut mahupun alas tidur. (Kalau nak beli dan past pada saya pun boleh lagi senang)
Our next trip InshaAllah pada 7/10 (RABU)
(kalau nak past apa - apa pastikan sebelum tarikh berkenaan)
Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan
013 2322933 (Liz)

(copy paste dari FB sendiri Lizzie Yasmin)

Thursday, September 10, 2015

CUKUP

Kadang - kadang nak saja aku holdkan masa supaya masa tidak bergerak terlalu pantas. Kalau boleh diputarkan masa, biarlah aku kekal dizaman kanak - kanak, tiada apa yang perlu dibimbangkan. Tapi mungkin tidak jugak, sebab tanpa semua itu, kita takkan  belajar apa yang dinamakan pengalaman.

Ingin aku tanya siapa yang ciptakan wang, kekayaan, dan kemasyuran, kemewahan yang dikejarkan sangat orang kita. Tidak sedikit kita mahukan keselesaan dalam hidup. Paling tidak pun cukup makan pakai dah kira bersyukur.

Tapi bila wujudkan segelintir orang yang mula menilai dan membikin perbandingan diantara rezeki kau dan aku. Perasaan berkejar mula menggadaikan nilai - nilai lain. Manusia menjadi kian tamak, satu persatu dinaik tarafkan. Sekarang bukan sekadar cukup makan, tapi apa yang dimakan. Selera makin dibesarkan.

Jika dahulu, cukup sekadar dapat bergerak, tapi sekarang, Jenis kenderaan apa, yang membawa anda bergerak.

Yang cukup  - cukup, tidak lagi cukup, bahkan tidak cukup. 

******
Kadang  ingin  aku berlari, lari dari dunia yang tak pernah cukup ini.
Settle down everything holdkan semuanya.

Tapi MASA aku juga tak cukup, perlu berkejar untuk isikan keCUKUPan ini.

*****

Semuanya sebab sikap manusia itu sendiri, tak pernah puas. Lalu mengherat manusia lain untuk bersama. 

Wednesday, April 8, 2015

Bebelan

Belum lagi merasa duit hasil titik peluh sendiri dan mula terhimpit dengan hutang. Bertuahnya bagi mereka yang pada tajaan penuh pendidikan dan loan PaMa yang mampu membiayai pengajian.

Baru merasa gaji  pertama sudah terpaksa membayar hutang. Bulan ke2 sudah terpaksa membuat hutang baru kerana terpaksa dapatkan kereta atau moto untuk memudahkan pergerakkan ke tempat kerja. Bukan tak boleh mengharapkan public transport tapi semua sedia maklum public tranport kita belum sebaik negara luar. Masih hanya tertumpu dikawasan bandar dan cerot  -  cerot masih mengharapkan bus yang ada kadangnya sejam belum tentu ada 1.

Berkali aku katakan beruntunglar kamu kalau kerja dan masih boleh tinggal di rumah ibubapa. Kenapa perlu merungut tentang kebebasan sedangkan 1 sen duit untuk rumah sewa pun tak perlu bayar. Hanya perlu setiap bulan hulurkan belanja untuk mak abah.

Perit kami sebagai perantau yang kau bilang beruntung. Gaji dipecahkan 6 ada kadang 7 . Belanja, ibubapa, transport, hutang (PTPTN jika ada) sewa rumah, insuran jika ada (untuk kebaikan) dan simpan jika ada lebih.

Lepas nie pecahkan lagi. Wang belanja bukan sepenuhnya untuk kau, tapi pada kerajaan. Katanya untuk meningkatkan ekonomi negara. Ok lar, negara yang kaya tapi aku masih disini menanggung semua kesensaraan. Beli barang RM10 bayar kerajaan RM0.60. Beli barang RM100 bayar kerajaan RM6, RM1000 bayar kerajaan RM60.

Lepasan Diploma jangan berangan gaji 3 - 4 k, paling koman dapatlar 2.8k. Kadang tinggi lagi gaji si perkerja kilang.

Hidup mesti creative, pelbagaikan sumber jika ada. Kalau boleh meniaga maka meniaga lar untuk tambah pendapatan. Jangan caras hak orang sudah. Biar adil dan saksama. Malu tolak tepi, bergaya biar seadanya. Orang sekarang dah tak pandang gaya. Buat apa gaya bila hidup kedana.

Aku tengah cuci otak aku untuk masa akan datang.



Wednesday, March 11, 2015

Project Kain Pelikat


Ini adalah project peribadi, cubaan untuk melebarkan sedikit saiznya sambil mengajak yang lain untuk turut serta. Ada dikalangan kita yang tak tahu mana nak mula, tak der kawan untuk temankan, tak der masa padalah dalam hati ada keinginan, segan nak ikut outdoor tapi ada terdetik untuk membantu, teringin tengok lebih dekat, terasa untuk beramal. Banyak sangat pakaian di rumah nak buang sayang sebab masih elok, dan lain - lain. 


Sumbangan kami buka dalam bentuk barang saja
daripada buang berikan pada kami. Kita past pada mereka yang memerlukan
Saiz tak kisah asalkan condition bersih dan masih boleh digunakan. 

Sekian 

Lokasi : Sekitar Kuala Lumpur 



Tuesday, March 10, 2015

Kawasan Kemalangan

Siapa ingat papan tanda kawasan kemalangan. ?

Kalau tanya budak sekarang confim dorang cuma tau papan tanda berhati - hati di jalan raya iaitu lambang lembu. Padahal aku tak tahu apa rasionalnya gambar lembu di tengah - tengah highway. Bagi aku tak sampai pun massage dia kerana boleh membawa pelbagai maksud, Lembu Melintas, Kawasan Penternakkan, dan boleh jadi juga, Awas Lembu Liar. 

Mungkin imiginasi budak sekarang terlalu tinggi, sering dimomokkan dan menjaga sensitiviti menyebabkan kerajaan terpaksa memansuhkan papan tanda kawasan kemalangan yang kepala tengkorak itu. "Jap sapa yang sensitive dengan kepala skull tue? Black metal ke?"  


Entah bila dan bagai mana dorang cabut pun tak tau. Sedar tak sedar tau tau hilang je papan tanda nie dari pandangan. Tempat lain pun dah tak ada. Terasa sapa ada simpan benda alah nie, sila lar bagi kat aku, sebab aku rasa dia rare gila dah kot. Aku kan suka benda karut. 

Dulu papan tanda nie ada betul - betul, depan rumah jiran aku. Aku tak pasti kenapa dorang letak si lambang tengkorak yang membawa maksud kawasan kemalangan dekat situ, sedangkan jalan lurus je, tak jugak berlopak, dalam 200 meter baru ada simpang 3. Yang pasti ada beberapa kes kemalangan pernah dilaporkan di kawasan itu. Termasuklah kemangan yang melibatkan betul - betul bawah tiang papan tanda tersebut. 

*************

Hari tue hari jumaat. Selalunya hari jumaat selalunya membawa penuh senyuman pada keluarga En Mat Nor. Satu kerana semua anak -  anak cuti, (Kedah cuti Jumat Sabtu) ke2 sebab hari pasar malam. Maka si ibu jugak turut gembira sebab malam tak payah masak, boleh makan luar. 

Yong tau fuu, putu mayam, roti arab, sate, putu bamboo, candos, apam balik, cendol, tau foo fah, pulut udang, keow teow goreng cili lebih, semua dalam kepala.

Si bapak dan maknya dah laju kedepan dengan menaiki moto honda lampu bulatnya, tinggal 2 anak berbasikal mengekor di belakang. Zaman itu memang tak perlu risau kes penculikkan, rogol ke hapa. Kerana ketika itu belum wujud lagi laman sesawang lucah yang buat si hidung belang rasa tersiksa mencari mangsa. Lagipun kawasan kampung, sekali jerit satu kampung menyala lampunya. 

Si kakak sudah ke kedapan tinggal si adik mengayuh dengan penuh imiginasi dalam kotak. Tiba - tiba terasa melayang.  Terbang ke hadapan bagaikan superman terasa angin menyapa pipi lalu jatuh bedebub. 

Buka mata sedar - sedar di bawah tiang, bangun dan terus berdiri dengan barannya terus terpekik "Woi  buta ka?" Mata masih belum jelas, usap mata nampak senior yang merupakan musuh tradisi. Mungkin belum hilang birat dibadannya kes 3 hari lepas. Tiba - tiba bertembung lagi. 

Aku tak tau apa sebenarnya belaku, (find ini memang kisah aku, tak payah nak mukadimah over sangat) tapi yang aku tahu, aku baru saja terlibat dengan kemalangan di antara basikal dan basikal di betul - betul  papan tanda Kawasan Kemalangan. Jatuh tepat dibawah kaki tiang. 

Yang aku ingat aku sedang kayuh basikal sambil menyanyi dan terus hilang, sedar - sedar dah terbaring. Tak mungkin aku tertido waktu sedang mengayuh. Walapun tak der lebam, luka atau calar terkeluar. Yang buat tanda tanya sampai sekarang Kenapa mesti kat situ? 

Sekian, 

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. 

Wednesday, March 4, 2015

Senyum sempurna

Dalam dunia nie tak der benda yang sempurna. Kesempurnaan adalah bukan semulajadi. Kalau dilihat pada kelopak bunga sekalipun tak semua setiap kelopaknya sama. Dan tidak setiap lengkok jalurnya sama. Ketidak sempurnaan itulah yang buat sesuatu itu unik. Alam jadi indah sempurna apabila adanya ketidaksempurnaan itu. 

Sama, tegak, sekata hanya karya si mesin kilang.

Begitu juga penampilan kita sehari hari. Tidak seorang dari kita dilahirkan tangan sama panjang, kaki sama lebar, jari sama inci, rambut panjang sekata.

Ingin aku story tentang kekurangan aku yang aku rasa ramai yang mengenali aku perasan kekurangan tersebut.

Gambar pasport itu adalah ketakutan aku. Kerana kekurangan aku akan jelas bila dalam keadaan tegak.

Senyum adalah indah, orang yang suka senyum dianggap mesra, orang yang suka senyum hatinya indah. Kerana senyum itu sedekah. Senyum itu sedekah maka aku lar orang paling kurang bersedekah.

Dari kecil ada dah dimomokkan dengan kekurang tersebut, rasa rendah diri  muncul bila orang mempersoalkan kekurangan tersebut.

Aku cukup jelas kenapa dan apa yang menyebabkan bentuk muka aku berbeza diantara kiri dan kanan, bagi aku itu unik dan mungkin itu kelebihan aku. Tapi manusia orang keliling dan kadang kala keluarga sendiri yang mempersoalkan kekurangan tersebut.

Aku mula down.

**************


Pernah sekali mak cik aku bawak anak dia pergi buat rawatan alternative mencegah penularan cancer dengan mengunakan arus electrik berarus rendah. Setelah rawatan anaknya, dia menghalakan kearah aku,  "Abang, abang cuba tengokkan anak buah saya nie, muka dia senget sebelah, kot abang boleh betulkan" 

Ye, bentuk muka aku tak sama diantara kiri dan kanan. Bahagian kiri lebih tembam berbanding kanan yang lebih runcing atau kurus. Ini kerana pembentukan gigi yang yang tak berapa nak sempurna. Bahagian bawah terdapat gigi taring yang menghala keluar sedikit di belah kiri. Manakala bahagia atas gigi taring terkeluar di belah kanan, lalu menyebabkan bahagia bawah mulut kembung di belah kiri dan atas mulut kembung di belah kanan. Menampakkan seperti rahang yang bermasalah. 

Senget, herot perkataan yang paling aku benci dalam dunia nie. Kerana itulah gelaran ejekkan di sekolah dulu, 

Sambung cerita rawatan alternative.

Sumpah aku tersentak dengan permintaan mak cik aku. Tiada ruang untuk aku jelaskan dan lari dari situ. Walaupun sudah berkali aku jelaskan muka aku tak sama adalah kerana susunan gigi tapi dorang masih menafikan. Masih dengan pendapat karut yang menyatakan aku ada penyakit dalaman.

Tahu apa jadi ketika sesi rawatan tersebut? Pengamal tersebut  mengenakan arus elaktrik pada kepala aku dengan alasan aku selalu sakit kepala dan cuba melembutkan urat. Kesudahannya kepala aku secara automatik kene serangan migrain on the spot.

Rawatan belum berakhir.

Sekali lagi arus elektrik dikenekan pada bahagian pipi aku. Katanya untuk membentukkan semula otat pipi dan rahang yang kononnya senget . Sudahnya bukan otat pipi yang lari, Tapi ketika rawatan membawa kepada hiburan bagi siapa saja yang berada dalam bilik tersebut (terdiri daripada makcik aku, anak dia arwahyarham Qistina, dan along) sebab rahang bawah aku bagai terkene tarikan magnet ditarik oleh tangan pengamal tersebut. Yang buat lawaknya adalah mulut aku tenganga,  herot kekiri or kekanan ikut arus dikenekan sebab aku tak dapat kawal untuk tutup mulut aku ketika itu. Lalu mengeluarkan bunyi seperti orang bisu... "A aaaaaaaa aaaaaaa a a aaaaaaaa a a aaaaa aa aaaaaaaaa ........." Bayangkan si topeng filem Scream, macam tue lar.

Ko dah kenapa kene letrik ke mulut tue? 

Sampai tergolek arwah Qistina gelakkan aku ketika itu. Hinggakan sebelum ajalnya, itulah lawak dan masih tak basi buat dia gelak tergolek. Allah, rindunya pada arwah. Al - Fatihah. 

Jangan kata dia aku pun separuh mati gelak bila ingat balik moment tue.

Kejadahnya kau buat dekat aku nie. Kau dah kenapa nak betulkan bentuk muka aku yang lari sebab gigi tak sama dengan menyalahkan otot pipi dan rahang. Siap tanya samaada aku pernah jatuh  dan rahang aku pernah lari tak? Sumpah itu lawak.

Ada jugak seorang SENSEI (pakar perubatan cina, waktu teman boss beli ubat) cakap aku ada masalah jantung sebab tue muka aku senget. Katanya aku kene minor strok. Pepandai lar korang. Dah berkali aku cakap, woi ini masalah gigi lar bukan jantung. Sepak baru tau.

Kenapa korang yang runsing untuk aku, bukannya kalau muka aku elok boleh jadi Top Model pun.

Senyum adalah  penyelamat. Dengan senyum saja kukurang aku dalam dilindungi. Walaupun pada hakikaktnya aku adalah seorang yang kedekut senyuman. Tapi dengan senyum level confident aku meningkat dam menyorokkan kelemahan Si Herot, mulut senget.

Serious sebenarnya kau  tak kisah dengan masalah rupa aku nie. Aku dah cukup bersyukur, cuma kalau diberi peluang memang nak aku betulkan kekurangan ini. Kecik dilubuk hati cakap memang ini adalah ketakutan aku.

Tak nak lar gambar kawin tak lawa sebab senyum senget, pipi herot sebelah. Walaupun i know my angle tapi...... haruslah nak gambar candid untuk menampakkan moment indah itu. Eeeeeewah....


Sekian cerita membuka pekong di dada.



Monday, March 2, 2015

Kucing Mak Aku.

Ada aku cerita pasal kucing mak aku, si pick eater yang perasan diri dia adalah bukan seekor kucing tapi half manusia. Banyak boleh aku describe-kan tentang dia, si penggeli, si suka mandi, si ratu lilin, si diva, dan Mrs. Arrogant.

 Untuk pengetahuan aku bukan lar pencinta binatang berbulu seperti kucing. Aku lebih kepada si pemerhati je, bila tengok kucing. Rasa geram pada kecomelan memang ada, tapi naluri aku lebih kepada GELI dengan bulu halus yang suka bersepah tue. Dan disebabkan itu, boleh disimpulkan bahawa AKU TAK BERAPA SUKA KUCING sebab geli. (sorry pada pencinta kucing)

Tutup sekejap cerita di atas.


************************

Cuti panjang Raya Cina baru nie kan, aku balik kampung. Aman tenteram hidup walaupun tidur petang sering diganggu dengan bahang panas akibat daripada pertukaran monson.

Memang dah dijangka perjalanan pulang semula ke KL akan mengalami kesesakan melampau. Jadi aku dan along plan untuk gerak seawal jam 8 pagi. (awal lar bagi aku) Tapi biasalar melayu, tong teng tong teng jam 9 baru gerak. Sempat lar makan breakfast sekeluarga pagi tu.

Bila disebut sekeluarga, maka termasuk lar si kucing mak aku yang diberui gelaran Baby. Menu dia macam biasa nasi putuh  gaul bersama ikan kembung rebus yang direbus bersama secubit garam sebagai penambah rasa.

Seawal perjalanan, kami berhenti beberapa kali. Pertama di Masjid dekat dengan rumah, untuk salam abah. Sebab lepas makan dia terus keluar untuk pergi bersihkan masjid.

Perhentian ke2 adalah di Hentian Bukit Merah untuk isi minyak dan pam tayar. Maklum lar perjalanan jauh, minyak haruslar cukup, sebab depan kita tak tau jem macam mana, kang ada yang tersadai di tepi jalan buat iklan.

Manakala hentian ke3 adalah Hentian Sungai Perak, sebab along cakap perut tak berapa sedap. Aku pun on je, boleh beli buah.  Panas - panas makan buah memang masyuk. Jarak Hentian Sungai Perak dengan rumah aku  boleh  dikatakan ambil masa 45 min perjalanan jika perjalanan lancar.

Waktu nak mulakan semula perjalanan, tiba - tiba seekor makhluk muncul dari bawah di celahan dashboard depan sambil mengeow.

Reaksi perempuan tak der lain,  adalah menjerit. Bila along tanya kenapa, dah dua - dua terpekit dalam keta macam kene histeria. Nasib baik abang JPJ sebelah tak ketuk tingkap tanya apa khabar,

"apa kau buat dalam keta nie Baby? " antonasi menjerit

Kalau ikutkan jarak gamble untuk patah balik memang lar tak berapa jauh, lebih kurang ke KLIA je, tapi bila di plus minus-kan jarak dengan jem di Terowong Merorah, patah balik melalui Ipoh, dan kesesakkan yang bakal di tempuh akibat bilangan kereta di highway makin meningkat. KAMI BLUR. 

Dalam fikiran kosong, kami teruskan perjalanan. Sambil tue call mak, bagi tahu dan mintak pandangan. Belum apa - apa lagi dah tergelak besar orang tua tue. Memang dah di jangka mak suruh bela sekejap. Cuti sekolah bulan 3 dia datang amik bawak balik.

Dalam perjalanan menempuh jem dan panas terik sesekali terpacul soalan dan kata - kata rawak di tujukan pada si kucing, yang membawa kepada gelak besar kami 2 beradik.

"Baby, kenapa kau dalam keta...... kau buat apa? "

"Nie nak nalik KL tau, bukan nak pergi ecosave"

Nampak kereta sebelah                 "Bang, abang nak kucing?" 

"Baby, jangan berak dalam keta?" Sambil cuak tengok condition dia

"Padan muka lepas nie tak dapat tido dengan abah" 

" Habislar kau, boiprend cari tak jumpa" 

"Baby, kau nak lari dari rumah ke?" 

"Nak jadi orang KL ke?" 

etc

Dari 3 jam 1/2 perjalanan, kerana kesesakkan melampau membawa ke 8 jam. Sedikit demi sedikit otak waras mula berfikir.  Sampai KL kene cari Cage, pasir kucing dan makanan kucing. Si kucing kampung kene belajar dok apartment. Pembahagian kerja, along buang taik kucing aku tolong sediakan makanan. SETTLE

Itu memang senang nak pikir, tapi masalah timbul bila otw ke KL. Cuaca makin panas, aircond makin tak berasa mungkin sebab gas. Nafas makin makin sesak, lidah si kucing mula tersentel, Kejap -  kejap keluar mengeow lemah, mungkin dia dah panas membahang. Port bawah kerusi memang bukan pilihan bijak.

Dia dah mula kelihatan trauma, kenapa tak sampai - sampai lagi. Angkat letak atas back sit, lari ke bawah balik. Bagi air tak minum terpaksa basahkan towel bagi dia landing atas tue. Sah takut.


Nasib lar kau kucing, sapa suruh kau cari port salah untuk landing lepas makan. Bila masa dia masuk pun tak tau. Pandai plak cari ruang tersorok, dah boleh jadi KOMANDO dah nie.

Sampai KL jam 5 lebih terus shoot cari cage, pasir kucing dan makanan dia. No ikan for a while (malas nak cari sebab dah penat) blaja - blaja lar jadi kucing bando.

Masuk je rumah, terus tak bergerak. Dapat kekuatan skit, semua benda dia cium. "apasal tak der bau yang dikenali pun" 

Pantang ada bunyi pelik, TERKEJUT, bawah kerusi dia lari. Mujur tak der sakit jangtung. kalau tak dah lama kojol.

Itu belum lagi bunyi vacum, bersepah lari tak cukup tanah.

Malam pertama dan ke 2 tempatya adalah di dalam toilet. Takut berak.

Nie dah beberapa hari dah  mula teror, berak kencing di pasir yang disediakan, makanan pandai cari dalam cage. Semalam hari pertama tidak kurung dalam toilet. Nasib baik kau cepat belajar.


Kesian bila tengok dia macam teringat rumah. Sekali sekala panjat tingkap tengok luar. 

Tingkap kene salu tutup takut ada kejadiah bunuh diri. 


BTW lupa nak bagi tahu, kucing nie adalah ibu mengandung. 
Jangan lar terberanak kat KL, 
akak tak der pengalaman dek. Geli meremang bulu roma. 

Tapi masalah sekarang adalah, dia jenis suka meleseh dan landing/tido dekat tangan abah. Dekat sini sapa nak layan. Kami berdua adalah pengeli. Hai hai bye bye boleh lar, nak usap - usap harap maklum.


Sekian kisah horor aku, "orang dengar macam tak der apa".



THINK POSITIVE: 
Mungkin ada hikmah Allah nak bagio pada kebetulan nie. 
InshaAllah 














Friday, February 27, 2015

Pasar Kemboja

Hari Jumaat dan Sabtu adalah hari yang di tunggu. Dari dari Johor, Perlis, Penang, Selangor semua turun ada yang sanggup ikut Rombongan Cik Kiah semata untuk mengunjungi Pasar Kemboja. Tak  kan aku sebagai anak jati nak tengok saja. PASAR KEMBOJA, memang dah jadi buah mulut orang terutama mak cik - mak cik geng marhaban untuk dijadikan tempat wajib pergi.  Pasar yang terletak di celahan lorong rumah penduduk setempat, dan didagangkan oleh warga Kemboja ini mula mendapat nama, hingga menjadi fenomena kalah crowd Venduer Festival.

Jumaat di Pekan Bandar Baharu, sepadan Kedah dan Perak (tepi sungai) manakala Sabtu di Permatang Tok Mahat, sempadan Perak, dan Penang.

Rupanya adalah seperti orang tak kenal erti panas membeli belah. Sehingga ada yang sanggup lumur sunblock untuk menahan terik matahari jam 11.

Kenapa ada yang sanggup menahan panas, serupa tiada waktu redup akan tiba?. Ini kerana pasar ini bermula dari jam 7 pagi hingga 1 petang SAHAJA.

Haruslar, mak cik berkejar takut tak sempat menawaf seluruh kawasan dan pusing balik untuk mendapatkan best price.



Kalau nak tau, golongan sasaran di sini adalah Mak Cik - Mak Cik dan mak mak. Jangan harap lar, kalau Cik Adik cuba pujuk Cik Abang dengan bermulut manis. "Nanti kita cari baju awak sekali k"

Itu memang golongan monority saja. Tak banyak kedai yang menjual barangan lelaki, rata - rata adalah untuk wanita saja. Bukan tak ada langsung, tapi bilanganya adalah a few saja.

Apa yang best sangat dekat sana?
Tanya balik apa yang mak mak suka pakai?

Kain ela sepasang 30,       4 pasang RM50,       3 pasang RM100      nak ada batu, tak der batu, cotton, silk, Japanese silk, Korean silk, Jojet, Bunga atas, bunga kaki, kain kerajaan kain swasta, parti pembangkang, bulan bintang semua ada. Baju pasang dah siap pun bersepah. Minta saiz jer, semua ada.

Itu baru bab kain, belum lagi tudung, Baru tadi tengok nona tudung Pareeda belit, datang sini dan ada macam - macam color dah, harga tak payah cakap lar. Cuba cong skit kata nak meniaga memang  terus dapat harga murah. Share lar dengan kawan- kawan ambil lebih skit.


Pashmina, shawl, syiria, memang sebut je pap muncul. Tapi tak dapat dinafikan yang mendapat tempat adalah tudung tingkat kain langsir color blocking. Merata bersepah - sepah orang jual tudung tingkat tie naik rambang biji mata melihat. Sampaikan mak aku pun terpengaruh. (sorry mak, please jangan beli, bukan mak pakai pun) 

Apa lagi yang mak - mak suka?

Telekung. Nak color apa? Nak kain apa. Nak renda lagu mana? Harganya cuma RM30 saja untuk telekung kain lycra kain sejuk dap dap bush angin masuk.

Blouse mak  mak pun banyak sebab tue mak mak memang suka datang sini. Memang port dia lar. 

Iklan: Hargai mak kita, bawa lar dia ke sini memang senyumnya sampai ketelinga balik nanti. 

Kalau lapar nak makan mana?

Jangan risau, dah kata kawasan kampung. Tempat plak ramai pengunjung siap berbus bagai. Selain memperoleh pendapatan ke atas sewaan tapak, kawasan lapang depan rumah, backyard dan sebagainya kepada peniaga kemboja nie. Penduduk tempatan cuba mengambil kesempatan untuk meniaga makanan. Dah kata kampung, makanannya memang tak kedekut rasa. Kalau laksa, cukup bunga kantan, asam, daun sellom, nenas bawang dan cilinya.  Memang tak kedekut.

Kalau rasa macam pagi sangat tak boleh nak makan berat. Teh tarik, kopi layan sama roti bakar pun asyuk jugak. Pendek kata, kedai makan memang bersepah sini.

Boleh dikatakan kedai makan di sini, rata-  rata padat. Padat dengan orang yang makan minum, padat juga dengan orang minum dan menunggu. Biarkan para isteri bahagia dengan shopping sessionnya, para tak larat ikut, lepak sambil kenyangkan perut.

Lokasinya tak susah, gunalah waze. Pasar Kemboja Parit Buntar, Atau search saja, Permatang Tok Mahat. Pada hari SABTU SAJA.

Untuk hari JUMAAT. lokasinya tepi sungai sempadan Kedah, Perak. Kalau search Jambatan Sg Kerian mungkin boleh dapat. Tapi sini tak best sangat lar, sebab bilangan peniaga masih boleh kira.

Taste aku? , untuk salin salin pakai raya boleh lar beli, sebab kain cantik harga menarik.

Sekian.





Wednesday, February 25, 2015

Cuti Raya Cina

Cuti raya cina memang best, terutama bagi mereka yang ada kampung halaman. Bila lagi nak dapat cuti panjang meleret - leret selain hari Raya.

Bagi yang berada di Key Ell mungkin tak banyak activiti yang boleh dibuat selain baring atas jalan. Benda paling rare boleh dilakukan hanya setahun sekali. Nak ke shopping complex memang bukan pilihan yang tepat sebab complex kebanyakkan dan serupa rumah tinggal. Maklumlar tauke - tauke di Malaysia kebanyakkan sedang beraya sakan dengan makan limau dan memberi ang paw.

Berada di kampung memang terasa nyaman, terutama bila masa sekarang, padi abah sedang cantik menghijau. Angin luar sepoi - sepoi sapa pipi, sambil makan moktan (rambutan= bahasa kedah) yang berbaki di atas pokok. Sekali sekala damai dengan bunyi bising angsa di belakang rumah, kicau burung, kokokan ayam daaaaaaaaaan preng moto dari mat rempit  menguji jalan.


Entah berapa lagi aku dapat tengok pemandangan nie, urusan dah dimulakan. Pembahagian telah ditetapkan. Si tamak haloba inginkan kesenangan paksa. 
Owh aku bakal rindu. 


Sekali sekala merungut cuasa terasa panas membahang serupa kat Key Ell tak panas. Kononnya panas kampung terik mengigit padahal di Key Ell, kau keluar matahari baru nak naik, balik matahari dah berada di ufuk barat memang lar tidak merasa.

Balik kampung memang tidak sah tanpa masakan mak, walaupun hanya sekadar ikan goreng, kesedapannya kalah nasi ganja di pekan Ipoh. 5 pot nasi sekeluarga berebut. Jangan salahkan cheese burger yang kau gemuk, naik berkilo salahkan ikan goreng kicap yang buat kau terliur.

Sebut pasal ikan memang seumur hidup aku memang tak pernah tau dekat kampung aku ada pelantar ikan laut mendarat. Kalau di Key Ell hingga ke Bagan Lalang sanggup di terjah semata nak makan ikan segar.  Rupanya tak jauh dari kampung ada tempat best dimana ikan dari laut didaratkan. (yelah kalau di kampung jarang 20km dah kata jauh, sebenarnya tak tau jalan, saja bagi alasan.) Harganya, orang kata murah, tapi bagi aku yang jarang - jarang membeli barang basah terasa eh ada beza ke?



Murah lar kot, ikan dekat 14 ekor RM5, itu untuk stock kucing mak aku. Si pick eater tue, kemain makan nak nasi dengan ikan rebus je. Ikan plak harus mata biru, kalau mata dah merah booooo.. layan.

Hari yang paling di tunggu adalah Jumaat dan Sabtu. Kenapa? Tunggu.................................... memang bukan senang nak dapat terutama untuk anak merantau macam aku. (Next Entry)

Indahnya kampung tak terasa 5 hari mudah berlalu. Sakitnya nak hadap hiruk pikuk kota. Paling tak menahan hadap jalan jem pulang ke sarang. Dari 3 1/2 jam perjalanan amik masa 8 jam. Kematu montot, rasa tobat tak nak  balik pagi makin tengahari panasnya serupa terkurung dalam oven. 

Selamat kembali ke REALITY.


MODE: Ingat kampung halaman, terutama bila pikirkan apa yang dah terbawa pulang nie. NEXT ENTRY

Sekian,



Friday, February 13, 2015

Nuffnang: Silent income

Dah hampir setahun lupa pasal Nuffnang iaitu, iklan berbayar untuk kaki - kaki  belog buat duit. Dah hampir setahun tak buka tengok apa perkembangan.

Sekali klik, i is terkesima.
(IS = mistake deliberate)

Sendu belog ku, rupanya masih bernyawa. 

Tiba - tiba rasa nak berpuisi

Mintak - mintak lar ada rezeki lebih, boleh buat duit kawen. 

Small hint
Krik krik krik.....


Wednesday, February 11, 2015

Simpati

Tengahari tadi waktu jawab call di luar office aku didatangi oleh seorang Auntie berbangsa India. Aku minta dia tunggu sekejap sebab aku masih on call. Lepas bagi isyarat tunggu sekejap aku nampak dia pandang ke arah jalan, nampak bayang seorang seorang lelaki tua tunggu si bahu jalan. Aku jeling sekejap, ditangannya ada sekeping kertas firasat aku menyatakan dia mungkin nak tanya jalan.

Selesai, aku tanya dia apa yang boleh aku tolong. Bahasa kene jaga, sebab itu budaya kita. Lagi - lagi yang rupanya nampak kesian.

Dia serahkan aku kertas ditangannya, aku mati - mati ingat alamat. Aku buka dan lihat ia adalah sekeping kertas laporan polis bertarikh 5 Feb 2015. 

Tak sempat nak baca, Auntie tue terus bagitahu dia dari Melaka, datang KL mau cari kerja. Tapi kene ragut sekarang tak der duit nak balik Melaka. 

Habis dia cakap, aku terus baca isi laporan tersebut. Laporannya lebih kurang begini. 

"Pada 5 Feb 2015, ketika saya dan suami sedang berjalan di Taman Sentosa Kuala Lumpur, tiba - tiba datang sebuah motosikal jenis EX5 lalu menarik beg yang kami bawa. Dalam bag tersebut terdapat wang belanja serta I/c. Kini kami kehilangan wang untuk pulang semula ke Melaka" 

Tiba- tiba suara sebak keluar, "habis semua duit saya tiada, kalau boleh dapat 60 ringgit pun jadi lar untuk saya sama suami balik Melaka" 

"Saya tak pernah buat ini macam, malu saya mau mintak sama adik, tapi saya tak tau apa mau buat," lantas ada air bertakung, suara sudah mula tukar

"Pusing - pusing juga cari kerja apa boleh buat, mau cari duit tapi tak da orang mau gaji sama kita

Aku memang jenis cepat kesian, walaupun dalam hati ada sedikit curiga. 

Aku tujukan persoalan. 

"Ini kes jadi dekat itu Taman Sentosa, saya tinggal sana" 
"Banyak jauh dari sana mau datang sini, macam mana boleh datang sini?"

"Ada orang bawak adik" 



"Sapa bawak?" 

"Orang kasi tumpang" 



"Mana itu orang?" 

"Dia sudah pergi, dia kasi turun kita sini" 



"Sapa itu orang" 

"Kereta kita tahan" 



"Apa you buat datang KL?" 

"Cari kerja adik, saya suami boleh tolong itu kedai makan, saya boleh jadi itu cleaner" 



"Sudah dapat kerja?" 

"Tak lar adik, bag sudah kena curi, sekarang mau balik Melaka jugak" 



"Ini report 5 haribulan,  hari nie sudah 11 haribulan, mana you tinggal ini 6 hari?" 

"Bus stop juga adik. Sekarang mau cari sikit duit mau balik Melaka" 



"Sapa ada diri, kenapa tak cari kerja Melaka saja? Anak - anak mana?" 

"Tak ada sapa sini, Melaka susah mau cari kerja" 



"KL pun susah cari kerja, tengok you mana ada dapat kerja sini, sekarang sudah mau balik" 

"Balik lar dia, bag semua barang sudah kene curik, tak boleh lar duduk sini" 

****************

Kalau ada banyak masa memang aku nak soal sampai aku puas hati kalah polis. Tapi dalam masa yang sama jugak aku nak lari, nak settlekan cepat. Kerja aku kat dalam bayak lagi. 

(jawab call dekat luar pun sebab dalam office line macam dalam hutan)

Hati ada sedikit kene usik, ini komplot penipuan tapi dalam masa yang sama "Kesian ini auntie, macam mana kalau betul"

Kalau tak betul pun, apa alasan kau untuk tidak memberi dan terus lari. 

***************

Aku masuk dalam,  buka wallet ada sekeping RM50, tanya officemate mintak pecah. 

Keluar, aku hulurkan wang kertas warna &^&^% dalam hati aku ikhlas.


Kalau betul, aku tak terkilan sebab aku dah memberi, 



tapi kalau agenda sebaliknya. Nanti kau jawab lar sendiri. 

***************

Dalam  dunia sekarang, orang susah dan jahat yang ambil kesempatan serupa tak dapat dibezakan. Ayatnya sama, caranya tiada beza, Si celik pun mudah terkena. 

Yang penting kita settlekan bahagian kita. 

Bahagian kita, kalau mampu TOLONG. Kalau lain tue, bahagian dia dengan Allah.



Sekian. 

Friday, January 30, 2015

Backpacker: Bangkok, Tips and Trick

Rasanya dah bertahun aku janji nak update tentang Backpacker tips dan trick untuk berjimat. Kali nie kita highlight-kan dulu percutian ke Bangkok, memandangkan ramai  yang suka sangat baca entry Backpacker Butterworth Bangkok via Train

FLIGHT
Untuk sampai ke Bangkok rasanya tak perlu aku katakan lagi, Semua orang dah tahu, boleh cuba naik keretapi macam aku kalau cuti panjang sangat. Naik bus atau van dari Hadyai kalau sanggup kematukan momtot Ataupun boleh beli je ticket Airsia yang selalu buat sales. Tapi jangan lupa comparekan dengan harga Airline lain seperti MasAirline, Malindo dan antara yang pernah aku cuba adalah Jordan Royal Airline.

Airasia murah memang lar murah, tapi jangan lupa check harga tue hingga masuk ke laman terakhir sebelum buat bayaran. Walaupun ko takat nak check harga je, disitular cara untuk korang dapat tau budget berapa yang perlu ada, sebab untuk Airasia charges untuk luggage, makanan dan insurance adalah additional. (semua pakai duit)


TRICK
***Cara berjimat, kalau korang pergi menaiki Airasia, jangan purchase luggage pergi. Purchase luggage untuk balik saja. Sebab selalunya balik isi bag memang akan beranak pinak.

Bawak je bagpack yang 30L tue, sumbat padat - padat, asalkan jangan isi barangan liquid. Sah sah boleh bawak masuk as handluggage, sebelum tue, sila pastikan saiz bag korang ngam  atau kurang dari saiz max  hand luggage yang ditetapkan.

Pada si cantik, kat sana pun ada jual barang shampoo segala, tapi kalau risau sangat share je dengan kawan isi dalam 1 bag masuk luggage. SETTLE
Trick ini hanya untuk menaiki pesawat tambang murah yang luggage kene bayar. Airline lain tak perlu risau sebab 30kg luggage pergi dan balik dah siap bagi free waktu korang bayar harga ticket.  

RANCANG PERJALANAN & PUBLIC TRANSPORT
Sebelum pergi wajib study dulu kemana tempat harus korang tuju, kalau rajin buat jer itinerary supaya terancang perjalanan tu.

Sediakan 1 buku note kecil tulis bagi padat, how to reach sesuatu tempat, maklumat penuh tempat tersebut, public transport map dan sebagainya.

Sebagai contoh ini adalah kitab aku. Aku memang bangsa detail. Sebab aku tak suka mengagau last minit. Dan aku rasa ia sangat effective.

Tak payah besar sangat, cukup takat muat masuk bag senang bawa ke hulu ke hilir. 
Nak bukak waktu dalam train pun tak segan sangat. 

Konon boleh dapat dimana saja, tapi percayalar route map nie sangat penting, untuk korang rancang perjalanan. Conteng tanda highlight je, yang penting mesti tampal dalam buku note, senang nak rujuk. 

WARNING, 
Ini contoh, aku nak tunjuk dah cukup baik. Jangan ada yang gatal kutuk handwritting aku. Orang lefthanded memang lar tulisan buruk. 

Nampak, macam mana detail ko jalan berapa meter pun aku tulis, sebab aku jenis kalau boleh nak avoid tanya orang. Untuk elakkan jadi target. 

IKLAN
(bercakap pasal target, tak kalau boleh tak payah berpakaian macam tourist sangat. Pakai biasa je dah lar, macam korang nak jalan - jalan dating. 

Bag kalau boleh tak payah lar siap berikat bagai, nampak beno gaya tourist nya, lagi senang orang aim korang. Cukup takat bawak sling bag biasa dah lar.) 
NOTE: Bangkok panas azab, pakai pakaian ringan dan loose, pakai sunblock dan topi.


Ada sesetengah tempat korang terpaksa reach dengan menaiki bus dan sebagainya, sebab train, BTS, MRT tak dapat reach. Kalau tempat tu tak jauh sangat, dan dari berasak naik bus macam sardin, aku cadangkan better naik teksi lagi senang. 

TRICK
Kenapa aku tak sebut naik TUK TUK, sebab bagi aku, naik tuk tuk lagi mencekik dari naik teksi. Tuk tuk sekali naik tak kira jarak sekangkang kera, nilainya adalah 100bath =RM10. Sebaliknya dengan teksi sah sah dia pakai meter buka pintu baru 20bath= RM2, kadang perjalanan ko tak sampai  pun 80bath pun. (teksi Thailand meter slow berbanding Malaysia). 



2 TAPI 

*sila berhati - hati dengan pemandu yang tak pakai meter, sebab sana pun ada penyakit nie. (nak kelar leher orang je keje kau kan)

**kalau jem sila elakkan pakai teksi, jem Bangkok boleh tahan sakit. Pakai tuk tuk boleh masuk celah - celah . (Bagi aku, aku prefer train, sebab train dia jarang delay). 


HOTEL
Bagi aku tak perlu lar untuk tinggal dihotel - hotel mewah siap berswimming pool bagai. Padalah bukan guna pun. Cukup  setakat dapat tidur dan mandi dengan selesa. Kalau bergi dalam kumpulan yang ramai, aku cadangan tinggal je di hostel. Conker terus 1 bilik yang ada 4 hingga 6 katil. Tido ramai-ramai lagi best. Jimat pun yer jugak. Kalau pandai cari boleh dapat hostel bawah RM20 untuk 1 kepala.

***Kalau boleh sebelum pergi book siap - siap hotel dekat Agoda, Booking.com or web web lain yang memang dah tentu - tentu tawar harga yang murah gila. Tapi kalau jenis otai dah selalu pergi, dia memang main gamble je, sebab dah tau port hotel murah.

1 kebaikan book hotel awal adalah korang tak akan teragak - agak bila sampai ke sana nanti. Tunjuk je alamat, teksi dah boleh terus bawak korang. Terutama korang yang dah sampai lewat malam.Bangkok  bukan kecik, dan jalannya bukan lurus.

TIPS
*Cari hotel berhampiran dengan public transport.Cadangan dekat dengan BTS with walking distance lesser then 500m. BTS-nya plak jangan lar sampai ke hujung dunia, kalau dapat area SUKHUMVIT iaitu daerah banyak skit  coverage. Sekitar BTS Asok - Chit Lom, sekurang - kurangnya malam tak tau nak pi mana boleh jalan dekat night market area situ.




Ada jugak yang suka tinggal area Bagpacker Khao San Road, tapi bagi aku, tak berapa nak suggestkan sangat lar, sebab area bising, susah nak tido.


*Untuk dapatkan gambaran persekitaran hotel , sila gunakan street view. Boleh view dari web hotel booking sendiri.  Cuba drag jalan - jalan dulu dengan street view tue, aku jamin korang tak kan sesat kalau korang ingat apa landmark yang korang nampak melalui street view tersebut.


MAKANAN 
Wajib untuk aku highlight tentang makanan, sebab 1st time aku pegi sana pun aku agak meraba - raba dalam bab makanan. 

Kalau korang tinggal area NANA, memang ada banyak makanan halal dekat sana, tinggal nak pilih dan keluar duit jer. Sebab boleh aku katakan makan nasi goreng daging 1 pinggan adalah 250bath - RM25. Sebab area situ rata - rata adalah kedai arab. 

Aku mamang cadangkan korang yang jenis cepat kebulur sila sediakan stock mee segera. Dan kalau jumpa kedai bertanda halal jangan teragak - agak nak makan, sebab korang mungkin takkan jumpa kedai lain untuk buat pilihan. Jarak antara kedai halal di Bangkok boleh kata jauh- jauh jugak. 

Kecuali dekat Chatuchak Market. Ada beberapa kedai yang diusahakan oleh orang islam. 

Landmark dia adalah dekat dengan CLOCK TOWER ada 2 gerai, area main road ada sorang mak cik jual nasi beriani, tak jauh dari situ ada kedai kebab. Dan ada sesat dekat dengan toilet corner makcik jual sosej halal bawah patung dan ayam goreng. 

Aku cadangkan once korang jumpa kedai Halal, jangan lupa bungkuskan lauk dan nasi (kalau jenis yang mesti nasi lar) Nanti balik hotel boleh makan skali. 

Area lain aku tak berapa mahir, dan tapi untuk pengetahuan korang, ada sesetengah kedai macam MaxValu ada jual nasi kosong panas - panas dan makanan dalam tin yang halal. Korang tinggal bukak tin je. 

24 hour, macam 7E


Max Value yang aku tahu ada di area Pratunam, bawah hotel Grand Diamond. Di sebelah malam seberang jalan hotel tue juga ada, gerai makanan halal yang agak stylo modern ala - ala taste orang muda mudi. Betul - betul bawah Shibuya 19 Mall. 

MUST
Nie kira wajib rasa okey, jangan lupa cuba makan 

ICE CREAM KELAPA (Nyaman amat) - Chatuchak Market

ICE TEA (Termimpi - mimpi) - Mana - mana boleh dapat, Chatuchak pun ada.

ORANGE JUS (pure habis) - tepi jalan merata

JUS DELIMA (tak dapat kat Malaysia) - tepi jalan merata

BUAH POTONG (banyak dan fresh gilos 30 bath - RM3, dia kasi 2 biji mangga dipotong, mana mau dapat) - tepi jalan merata

TOM YUM (memang lar wajib) - kedai makanan

TIPS
*Jangan terima pelawaan pemandu teksi yang kononnya nak bawak korang jalan - jalan dan bawa korang ke tempat makanan halal. Alasannya memanglar korang balik poket rabak. 

*Bawa portable rice cooker macam aku. Tak makcik-makcik sangat lar. Boleh masak nasi dan panaskan lauk) Ala kenut je pun. Tak sarat bag lar. (aku dengki tengok ada mak cik masak nasik dalam train, sebab tue aku cari jugak rice cooker nie) Picture tak ada, tapi boleh view sini kalau mau tengok rupa dia. SINI

*Beli bekal roti, cereal, susu, boleh buat breakfast sebelum keluar jalan - jalan. (dekat 7E pun boleh, 7E bersepah dekat sini cuma kalau boleh cari roti bertanda halal) 

Aku tak mahir bab makan sangat, sebab tue tak banyak info yang boleh dikongsi. Kalau bab berjalan koma(put inpurpose) makan memang aku letak tepi, harap sila banyakkan google baca pengalaman orang lain) 


TEMPAT MENARIK
Banyak  tempat menarik yang boleh dilawati di Bangkok ni, banyak jugak blog - blog yang boleh korang baca dan tengok. Aku rasa cukup lar takat ini saja aku share dengan korang. Kalau masuk bab tempat menarik, terpaksa aku buat part by part pulak entry ni, yang mana aku tak suka ada part bila menulis blog (takut mati idea). 

Sekian. 

CHOW jangan lupa tinggalkan komen. 









Wednesday, January 28, 2015

TAK RUGI

Family aku memang tak pernah dibesarkan dengan Astro. Zaman dimana semua rumah pakat pakai piring atas bumbung rumah, rumah aku masih pakai area tv macam ranting pokok, bila hujan mula lar siaran berdesing aku suspect sama je masalahnya dengan Astro kan. Yang bezanya berdesing dan biru, no services.

Walaupun hakikatnya rumah mak aku sekarang tv dah makin besar, dia masih tetap pakai tv area  ranting pokok, sampaikan apek hantar tv pun pening nak setting carikan channel, selagi tv tak clear, jangan harap mak aku tak kasi balik. 

Duduk membujang pun begitu, aku tak jumpa dimana sebabnya aku harus ada Astro dirumah bujang aku. Sedangkan after work aku memang tak kemana boleh jer layan tv. Memang itular hakikatnya, balik malam terus layan tv sampai mata kuyu. Tak der kekurangan mana pun Channel free nie. sama je. Mungkin lagi kurang lagha nya.

*********************************

Sebab tue sampai sekarang pi rumah member ada Astro mengigil tangan nak tolong tukarkan channel. Sebab bagi aku Astro nie macam complecated je. Salah tekan tak keluar menu, salah tekan rancangan apa tah dibawanya, salah tekan biru je rupa dia, salah tekan terus terkatup.

Kalau tido rumah member, aku rela tido balik or hadap tv kosong kalau terjaga awal bila tuan rumah sendiri tak bangun lagi, sebab aku pening mana 1 remote TV mana 1 remote Astro. Sebab ada kadang tekan remote Astro tak nyala pun TV tue, tekan remote TV pun tak nyala. Dah tue nak tekan apa?

****

Waktu kecik mak aku salu pesan behave bila pi rumah orang (siap cubit pusing, jege'e'e' mata (cakap kedah membawa maksud besarkan mata), dan senyum kepit). Walaupun aku tau, aku tak akan menjahanamkan remote mahupun tv dia, Tapi aku tak nak jadi sebab tiba - tiba dia terjahanam, dan pandai - pandai di rumah orang. (memang ada istilah buatlar macam rumah sendiri, tapi cuba orang luar terlebih buat rumah ko macam rumah sendiri, best ke?)


***********************************

Rugi? Aku TAK pernah rasa rugi tak dapat tengok AF, tau - tau je dah ada artis baru suara kepit baget hot, konon fames gila dibelakangnya namanya ada AF. TAK rugi tak dapat tengok maharaja lawak, yang orang cakap lawak nak mampus rugi tak tengok. TAK rasa rugi tak layan drama - drama yang katanya stock melele air hidung siap yang sanggup amik cuti semata nak layan episode akhir takut termiss. TAK rasa rugi tak dapat layan movie terbaru, padalah aku boleh layan online , bila - bila masa aku nak. Yang penting aku TAK RUGI BAYAR BULAN- BULAN, boleh duit tue aku buat makan sushi tiap - tiap minggu.

Motif entry: Aku dah lama tak berkenan dengan Astro.


Tuesday, January 27, 2015

Isu Rotan

Hangat diperkatakan tentang isu rotan, bakal jadi kesalahan jenayah.

Kalau hal ini, diluluskan kebinet 20 - 30 tahun lepas, aku rasa lebih ramai kutu kutu rayau di Malaysia, tak der lar banggunan tinggi di Malaysia, dan masih mundurlar Malaysia. Kerana rata - rata anak - anak dibesarkan tanpa ibubapa (kerana semau pakat kene penjara) dan tanpa hukuman kerana salah laku dan disiplin yang longgar.

Tak dapat aku bayangkan jika aku membesar tanpa rotan, jangan kata rotan, getah paip, cebok air, ranting kayu, bulu sabut, asal capai je je pernah hinggap kat kaki dan tangan aku. Sekali sekala ada jugak sampai ke badan.

Sakit memang sakit, ada juga perasaan mak bapak aku tak sayang aku bila kene pukul, memberontak, sakit perit, tapi kalau tak kene maka tak serik. Setiap kesalahan ada balasan supaya tak dilakukan berulang.

Kisah rotan dah aku, adalah dari umur 4 tahun. Abah dah start ajar membaca. Kalau tak der rotan mungkin aku tak pandai  membaca pada umur lima tahun dan hafal surah pendek. Kenangan paling pahit aku dan rotan adalah bila kene baca sifir. Rotan memang jadi makanan dia, salah sikit terus kene bidas. Makan kekallar didalam otak setiap  jawapan tersebut.

Last kene rotan umur 15 tahun. Zaman dimana cuba - cuba nak keluar dengan kawan konon - konon nak lepak dekat taman. Tak sedar diri hari dah makin gelap, buka jer pintu rumah terus kene piat. Tak  payah nak berdrama sangat tanya apa salah saya. Sendiri dah tahu kenapa, kalau merajuk pun tak bawak kemana. Lain kali ingat jangan buat lagi.

Abah aku memang besarkan kitaorang adik beradik dengan rotan, cuma zaman adik - adik aku dah slow and steady skit, mungkin sebab faktor umur dia dah tua. Kalau merotan adalah kesalahan jenayah pada ketika itu, aku rasa aku adalah anak seorang banduan kesalahannya adalah mengajar anaknya untuk hidup berdisiplin.

Kalau  ditanya pada aku, adakah aku akan mengajar anak aku dengan rotan  jawapan aku adalah YE dan TAK. TAK jika dia adalah seorang yang yang dengar kata, kita mulakan pendidikan awalnya dengan bersikap tegas dari bentuk antonasi suara dan kata - kata, Tidak menjerit dan memberi arahan dan larangan yang jelas.

YE jika keadaan sudah terkawal, cakap tak dengar hukuman lain tak makan, itu memang jalannya. Biar ada yang terasa serik. Rotan sebagai pengajaran.

*************

Zaman mak ayah kita, mak bapak serahan anak ke sekolah dengan sebatang rotan. Tak der plak kes patah renyuk, terencat mahupun cacat anggota badan. Takat lebam - lebam jika diadukan di rumah makin bertambah jalurnya.

Terdapat perbezaan antara  rotan  untuk pengajaran dan rotan melepaskan geram. Output yang terhasil juga berbeza. Sebagai manusia yang patut, disiplin dan terdidik ataupun sebagai manusia yang pendendam, geram dan beremosi.

Sekian




Thursday, January 15, 2015

WORK OUT FOR ABS atasi perut bergegar

Agak cliche untuk katakan work out untuk dapatkan bentuk saiz idaman. Kalau ikutkan aku bukan jenis yang percaya benda tue semua. Bukan tak percaya pada work out itu sendiri tapi tak percaya pada diri sendiri untuk lakukan terutama untuk consistent lakukanya setiap hari.

Paling lama aku consistent adalah selama 3 bulan naik turun tangga setinggi 24 tingkat tapi tiada perubahan dapat dilihat. Selulit pada peha tak hilang jugak. Padahal bukan selulit tunjukkan perubahan. Mungkin kaedah salah, sebab tue tak menunjukkan kesan.

Tapi baru - baru nie, aku mula terhantuk bila menyedari saiz aku memang tak banyak beza tapi ukuran pinggang dan bentuknya dah mula lari. Terbayang gambaran perempuan PERUT BERGEGAR bila jalan di Shopping Mall.

Itu bukan gambaran luar biasa, mana - mana sekarang kira boleh tengok bukan laki saja yang memboroi tapi wanita (bukan mengandung) juga memborai. Bergegar isi perut bila berjalan. Nampak jelas terutama yang pakai baju ngam - ngam saiz.

Bila terhantuk baru ternadah, dalam pada tak percaya pada diri aku tetap kuatkan semangat. Kali nie kita tukar no more tangga, jogging aku memang tak der masa, masa aku cuma malam, dalam rumah sambil tengok tv.

Dari saiz 30 pinggang aku berjaya turunkan dia kembali ke 28 dalam masa 7 hari. Macam tak percaya tapi itu memang terjadi. Shape dah mula nampak kembali dan gegaran bila bergerak tak berapa kelihatan. Kalau tak dah macam belly dancer dah perut.

Aku kira berjaya lar kot. Padahal  buat apa pun. Amalkan 3 daripada ini dah cukup. Buat bila senang sambil nak tunggu mata lelap pun boleh. Sebab itulah masa yang aku ada. Yang penting buat hari - hari.


First aku cuma amalkan 3 dari  pada routine, Planking memang buat hari - hari, kadang 2 kali sehari, lain aku rotate je yang mana yang dan ingat dan senang. 

Sekarang dah up skit ke 5 routine, cari routine senang untuk ABS, tak perlu ikut rajah ni sangat pun tak pe. 

Google kan ada. 

Kalau nak tambah squating boleh jugak, aku rasa kesan dia boleh tahan ketara. Nak bukti?, buat dulu baru tau. (bukan buat 2 hari dah nampak kesan, tapi kene buat paling kurang seminggu biar sampai bila buat dah tak terasa sakit.)  

Percayalar, korang akan addicted bila dan nampak kesannya. Then jangan berhenti, makan kita tak pernah berhenti walau sehari pun. 



 Yang benar,

Si Gelebeh sekarang dah nampak pinggang. 

Tuesday, January 6, 2015

2014

Selamat Tahun Baru, selamat berazam baru dan moga tercapai target yang di harapkan. 

Setiap  tahun Azam tahun baru aku adalah nak rajin update blog, tapi makin tahun ke tahun blog aku makin terabai konon kerana kekangan kerja. 

Tahun 2014 adalah tahun putaran 180darjah dalam hidup aku. Aku mula terjun dalam bidang yang aku sendiri tak jangka. Alhamdulillah terima kasih bagi aku merasa duduk belakang stage teater, atas stage ASK (padahal orang tak nampak aku pun). Asah kemahiran komunikasi  rambang dan event management. Berlari kesana kesini mencari kreativiti, fikir diluar kotak untuk merealisasi. 

Memang azam 2014 aku adalah nak tambah koleksi kawan, dan terima kasih ia berhasil dengan putaran 180 darjah ini. Ramai yang aku mula kenal, yang berada diluar skop biasa aku. Dari  serendah - rendah diri manusia hingga ke sebangga - bangga diri orang, aku mula kenal dan analisis yang mana baik akan aku contahi, dan  yang buruk aku pandang ke cermin dan tanya diri sendiri.

Business plak Alhamdulillah 1 step kecil makin ke depan, walaupun aku sendiri tak pasti kemana arah tujunya. Tapi dengan sokongan dan permintaan aku mungkin takkan berhenti disini. 

2015, aku tak mengharapkan apa -  apa, yang pasti aku mahukan lebih penambah rasa.