Friday, January 30, 2015

Backpacker: Bangkok, Tips and Trick

Rasanya dah bertahun aku janji nak update tentang Backpacker tips dan trick untuk berjimat. Kali nie kita highlight-kan dulu percutian ke Bangkok, memandangkan ramai  yang suka sangat baca entry Backpacker Butterworth Bangkok via Train

FLIGHT
Untuk sampai ke Bangkok rasanya tak perlu aku katakan lagi, Semua orang dah tahu, boleh cuba naik keretapi macam aku kalau cuti panjang sangat. Naik bus atau van dari Hadyai kalau sanggup kematukan momtot Ataupun boleh beli je ticket Airsia yang selalu buat sales. Tapi jangan lupa comparekan dengan harga Airline lain seperti MasAirline, Malindo dan antara yang pernah aku cuba adalah Jordan Royal Airline.

Airasia murah memang lar murah, tapi jangan lupa check harga tue hingga masuk ke laman terakhir sebelum buat bayaran. Walaupun ko takat nak check harga je, disitular cara untuk korang dapat tau budget berapa yang perlu ada, sebab untuk Airasia charges untuk luggage, makanan dan insurance adalah additional. (semua pakai duit)


TRICK
***Cara berjimat, kalau korang pergi menaiki Airasia, jangan purchase luggage pergi. Purchase luggage untuk balik saja. Sebab selalunya balik isi bag memang akan beranak pinak.

Bawak je bagpack yang 30L tue, sumbat padat - padat, asalkan jangan isi barangan liquid. Sah sah boleh bawak masuk as handluggage, sebelum tue, sila pastikan saiz bag korang ngam  atau kurang dari saiz max  hand luggage yang ditetapkan.

Pada si cantik, kat sana pun ada jual barang shampoo segala, tapi kalau risau sangat share je dengan kawan isi dalam 1 bag masuk luggage. SETTLE
Trick ini hanya untuk menaiki pesawat tambang murah yang luggage kene bayar. Airline lain tak perlu risau sebab 30kg luggage pergi dan balik dah siap bagi free waktu korang bayar harga ticket.  

RANCANG PERJALANAN & PUBLIC TRANSPORT
Sebelum pergi wajib study dulu kemana tempat harus korang tuju, kalau rajin buat jer itinerary supaya terancang perjalanan tu.

Sediakan 1 buku note kecil tulis bagi padat, how to reach sesuatu tempat, maklumat penuh tempat tersebut, public transport map dan sebagainya.

Sebagai contoh ini adalah kitab aku. Aku memang bangsa detail. Sebab aku tak suka mengagau last minit. Dan aku rasa ia sangat effective.

Tak payah besar sangat, cukup takat muat masuk bag senang bawa ke hulu ke hilir. 
Nak bukak waktu dalam train pun tak segan sangat. 

Konon boleh dapat dimana saja, tapi percayalar route map nie sangat penting, untuk korang rancang perjalanan. Conteng tanda highlight je, yang penting mesti tampal dalam buku note, senang nak rujuk. 

WARNING, 
Ini contoh, aku nak tunjuk dah cukup baik. Jangan ada yang gatal kutuk handwritting aku. Orang lefthanded memang lar tulisan buruk. 

Nampak, macam mana detail ko jalan berapa meter pun aku tulis, sebab aku jenis kalau boleh nak avoid tanya orang. Untuk elakkan jadi target. 

IKLAN
(bercakap pasal target, tak kalau boleh tak payah berpakaian macam tourist sangat. Pakai biasa je dah lar, macam korang nak jalan - jalan dating. 

Bag kalau boleh tak payah lar siap berikat bagai, nampak beno gaya tourist nya, lagi senang orang aim korang. Cukup takat bawak sling bag biasa dah lar.) 
NOTE: Bangkok panas azab, pakai pakaian ringan dan loose, pakai sunblock dan topi.


Ada sesetengah tempat korang terpaksa reach dengan menaiki bus dan sebagainya, sebab train, BTS, MRT tak dapat reach. Kalau tempat tu tak jauh sangat, dan dari berasak naik bus macam sardin, aku cadangkan better naik teksi lagi senang. 

TRICK
Kenapa aku tak sebut naik TUK TUK, sebab bagi aku, naik tuk tuk lagi mencekik dari naik teksi. Tuk tuk sekali naik tak kira jarak sekangkang kera, nilainya adalah 100bath =RM10. Sebaliknya dengan teksi sah sah dia pakai meter buka pintu baru 20bath= RM2, kadang perjalanan ko tak sampai  pun 80bath pun. (teksi Thailand meter slow berbanding Malaysia). 



2 TAPI 

*sila berhati - hati dengan pemandu yang tak pakai meter, sebab sana pun ada penyakit nie. (nak kelar leher orang je keje kau kan)

**kalau jem sila elakkan pakai teksi, jem Bangkok boleh tahan sakit. Pakai tuk tuk boleh masuk celah - celah . (Bagi aku, aku prefer train, sebab train dia jarang delay). 


HOTEL
Bagi aku tak perlu lar untuk tinggal dihotel - hotel mewah siap berswimming pool bagai. Padalah bukan guna pun. Cukup  setakat dapat tidur dan mandi dengan selesa. Kalau bergi dalam kumpulan yang ramai, aku cadangan tinggal je di hostel. Conker terus 1 bilik yang ada 4 hingga 6 katil. Tido ramai-ramai lagi best. Jimat pun yer jugak. Kalau pandai cari boleh dapat hostel bawah RM20 untuk 1 kepala.

***Kalau boleh sebelum pergi book siap - siap hotel dekat Agoda, Booking.com or web web lain yang memang dah tentu - tentu tawar harga yang murah gila. Tapi kalau jenis otai dah selalu pergi, dia memang main gamble je, sebab dah tau port hotel murah.

1 kebaikan book hotel awal adalah korang tak akan teragak - agak bila sampai ke sana nanti. Tunjuk je alamat, teksi dah boleh terus bawak korang. Terutama korang yang dah sampai lewat malam.Bangkok  bukan kecik, dan jalannya bukan lurus.

TIPS
*Cari hotel berhampiran dengan public transport.Cadangan dekat dengan BTS with walking distance lesser then 500m. BTS-nya plak jangan lar sampai ke hujung dunia, kalau dapat area SUKHUMVIT iaitu daerah banyak skit  coverage. Sekitar BTS Asok - Chit Lom, sekurang - kurangnya malam tak tau nak pi mana boleh jalan dekat night market area situ.




Ada jugak yang suka tinggal area Bagpacker Khao San Road, tapi bagi aku, tak berapa nak suggestkan sangat lar, sebab area bising, susah nak tido.


*Untuk dapatkan gambaran persekitaran hotel , sila gunakan street view. Boleh view dari web hotel booking sendiri.  Cuba drag jalan - jalan dulu dengan street view tue, aku jamin korang tak kan sesat kalau korang ingat apa landmark yang korang nampak melalui street view tersebut.


MAKANAN 
Wajib untuk aku highlight tentang makanan, sebab 1st time aku pegi sana pun aku agak meraba - raba dalam bab makanan. 

Kalau korang tinggal area NANA, memang ada banyak makanan halal dekat sana, tinggal nak pilih dan keluar duit jer. Sebab boleh aku katakan makan nasi goreng daging 1 pinggan adalah 250bath - RM25. Sebab area situ rata - rata adalah kedai arab. 

Aku mamang cadangkan korang yang jenis cepat kebulur sila sediakan stock mee segera. Dan kalau jumpa kedai bertanda halal jangan teragak - agak nak makan, sebab korang mungkin takkan jumpa kedai lain untuk buat pilihan. Jarak antara kedai halal di Bangkok boleh kata jauh- jauh jugak. 

Kecuali dekat Chatuchak Market. Ada beberapa kedai yang diusahakan oleh orang islam. 

Landmark dia adalah dekat dengan CLOCK TOWER ada 2 gerai, area main road ada sorang mak cik jual nasi beriani, tak jauh dari situ ada kedai kebab. Dan ada sesat dekat dengan toilet corner makcik jual sosej halal bawah patung dan ayam goreng. 

Aku cadangkan once korang jumpa kedai Halal, jangan lupa bungkuskan lauk dan nasi (kalau jenis yang mesti nasi lar) Nanti balik hotel boleh makan skali. 

Area lain aku tak berapa mahir, dan tapi untuk pengetahuan korang, ada sesetengah kedai macam MaxValu ada jual nasi kosong panas - panas dan makanan dalam tin yang halal. Korang tinggal bukak tin je. 

24 hour, macam 7E


Max Value yang aku tahu ada di area Pratunam, bawah hotel Grand Diamond. Di sebelah malam seberang jalan hotel tue juga ada, gerai makanan halal yang agak stylo modern ala - ala taste orang muda mudi. Betul - betul bawah Shibuya 19 Mall. 

MUST
Nie kira wajib rasa okey, jangan lupa cuba makan 

ICE CREAM KELAPA (Nyaman amat) - Chatuchak Market

ICE TEA (Termimpi - mimpi) - Mana - mana boleh dapat, Chatuchak pun ada.

ORANGE JUS (pure habis) - tepi jalan merata

JUS DELIMA (tak dapat kat Malaysia) - tepi jalan merata

BUAH POTONG (banyak dan fresh gilos 30 bath - RM3, dia kasi 2 biji mangga dipotong, mana mau dapat) - tepi jalan merata

TOM YUM (memang lar wajib) - kedai makanan

TIPS
*Jangan terima pelawaan pemandu teksi yang kononnya nak bawak korang jalan - jalan dan bawa korang ke tempat makanan halal. Alasannya memanglar korang balik poket rabak. 

*Bawa portable rice cooker macam aku. Tak makcik-makcik sangat lar. Boleh masak nasi dan panaskan lauk) Ala kenut je pun. Tak sarat bag lar. (aku dengki tengok ada mak cik masak nasik dalam train, sebab tue aku cari jugak rice cooker nie) Picture tak ada, tapi boleh view sini kalau mau tengok rupa dia. SINI

*Beli bekal roti, cereal, susu, boleh buat breakfast sebelum keluar jalan - jalan. (dekat 7E pun boleh, 7E bersepah dekat sini cuma kalau boleh cari roti bertanda halal) 

Aku tak mahir bab makan sangat, sebab tue tak banyak info yang boleh dikongsi. Kalau bab berjalan koma(put inpurpose) makan memang aku letak tepi, harap sila banyakkan google baca pengalaman orang lain) 


TEMPAT MENARIK
Banyak  tempat menarik yang boleh dilawati di Bangkok ni, banyak jugak blog - blog yang boleh korang baca dan tengok. Aku rasa cukup lar takat ini saja aku share dengan korang. Kalau masuk bab tempat menarik, terpaksa aku buat part by part pulak entry ni, yang mana aku tak suka ada part bila menulis blog (takut mati idea). 

Sekian. 

CHOW jangan lupa tinggalkan komen. 









4 comments:

norsalihah shaleh said...

hi.. datang sini utk refer nk buat iti backpacking ke bangkok. thanks utk semua tips yg ada :-)

rabiatul adawwiyah said...

hi..thanks bg tips. Kne byk study ni lg 3mgu nk travel solo huhu

Elly said...

hi,

kita nak gi bulan 5 ni..soon :)

Anonymous said...

Tq info. Byk bntu.. Nk g juga nnt bulan 8..