Wednesday, January 28, 2015

TAK RUGI

Family aku memang tak pernah dibesarkan dengan Astro. Zaman dimana semua rumah pakat pakai piring atas bumbung rumah, rumah aku masih pakai area tv macam ranting pokok, bila hujan mula lar siaran berdesing aku suspect sama je masalahnya dengan Astro kan. Yang bezanya berdesing dan biru, no services.

Walaupun hakikatnya rumah mak aku sekarang tv dah makin besar, dia masih tetap pakai tv area  ranting pokok, sampaikan apek hantar tv pun pening nak setting carikan channel, selagi tv tak clear, jangan harap mak aku tak kasi balik. 

Duduk membujang pun begitu, aku tak jumpa dimana sebabnya aku harus ada Astro dirumah bujang aku. Sedangkan after work aku memang tak kemana boleh jer layan tv. Memang itular hakikatnya, balik malam terus layan tv sampai mata kuyu. Tak der kekurangan mana pun Channel free nie. sama je. Mungkin lagi kurang lagha nya.

*********************************

Sebab tue sampai sekarang pi rumah member ada Astro mengigil tangan nak tolong tukarkan channel. Sebab bagi aku Astro nie macam complecated je. Salah tekan tak keluar menu, salah tekan rancangan apa tah dibawanya, salah tekan biru je rupa dia, salah tekan terus terkatup.

Kalau tido rumah member, aku rela tido balik or hadap tv kosong kalau terjaga awal bila tuan rumah sendiri tak bangun lagi, sebab aku pening mana 1 remote TV mana 1 remote Astro. Sebab ada kadang tekan remote Astro tak nyala pun TV tue, tekan remote TV pun tak nyala. Dah tue nak tekan apa?

****

Waktu kecik mak aku salu pesan behave bila pi rumah orang (siap cubit pusing, jege'e'e' mata (cakap kedah membawa maksud besarkan mata), dan senyum kepit). Walaupun aku tau, aku tak akan menjahanamkan remote mahupun tv dia, Tapi aku tak nak jadi sebab tiba - tiba dia terjahanam, dan pandai - pandai di rumah orang. (memang ada istilah buatlar macam rumah sendiri, tapi cuba orang luar terlebih buat rumah ko macam rumah sendiri, best ke?)


***********************************

Rugi? Aku TAK pernah rasa rugi tak dapat tengok AF, tau - tau je dah ada artis baru suara kepit baget hot, konon fames gila dibelakangnya namanya ada AF. TAK rugi tak dapat tengok maharaja lawak, yang orang cakap lawak nak mampus rugi tak tengok. TAK rasa rugi tak layan drama - drama yang katanya stock melele air hidung siap yang sanggup amik cuti semata nak layan episode akhir takut termiss. TAK rasa rugi tak dapat layan movie terbaru, padalah aku boleh layan online , bila - bila masa aku nak. Yang penting aku TAK RUGI BAYAR BULAN- BULAN, boleh duit tue aku buat makan sushi tiap - tiap minggu.

Motif entry: Aku dah lama tak berkenan dengan Astro.


1 comment:

Azwan GP said...

Aku pulak rumah dari start Astro dah pakai Astro kahkahkah