Thursday, January 15, 2015

WORK OUT FOR ABS atasi perut bergegar

Agak cliche untuk katakan work out untuk dapatkan bentuk saiz idaman. Kalau ikutkan aku bukan jenis yang percaya benda tue semua. Bukan tak percaya pada work out itu sendiri tapi tak percaya pada diri sendiri untuk lakukan terutama untuk consistent lakukanya setiap hari.

Paling lama aku consistent adalah selama 3 bulan naik turun tangga setinggi 24 tingkat tapi tiada perubahan dapat dilihat. Selulit pada peha tak hilang jugak. Padahal bukan selulit tunjukkan perubahan. Mungkin kaedah salah, sebab tue tak menunjukkan kesan.

Tapi baru - baru nie, aku mula terhantuk bila menyedari saiz aku memang tak banyak beza tapi ukuran pinggang dan bentuknya dah mula lari. Terbayang gambaran perempuan PERUT BERGEGAR bila jalan di Shopping Mall.

Itu bukan gambaran luar biasa, mana - mana sekarang kira boleh tengok bukan laki saja yang memboroi tapi wanita (bukan mengandung) juga memborai. Bergegar isi perut bila berjalan. Nampak jelas terutama yang pakai baju ngam - ngam saiz.

Bila terhantuk baru ternadah, dalam pada tak percaya pada diri aku tetap kuatkan semangat. Kali nie kita tukar no more tangga, jogging aku memang tak der masa, masa aku cuma malam, dalam rumah sambil tengok tv.

Dari saiz 30 pinggang aku berjaya turunkan dia kembali ke 28 dalam masa 7 hari. Macam tak percaya tapi itu memang terjadi. Shape dah mula nampak kembali dan gegaran bila bergerak tak berapa kelihatan. Kalau tak dah macam belly dancer dah perut.

Aku kira berjaya lar kot. Padahal  buat apa pun. Amalkan 3 daripada ini dah cukup. Buat bila senang sambil nak tunggu mata lelap pun boleh. Sebab itulah masa yang aku ada. Yang penting buat hari - hari.


First aku cuma amalkan 3 dari  pada routine, Planking memang buat hari - hari, kadang 2 kali sehari, lain aku rotate je yang mana yang dan ingat dan senang. 

Sekarang dah up skit ke 5 routine, cari routine senang untuk ABS, tak perlu ikut rajah ni sangat pun tak pe. 

Google kan ada. 

Kalau nak tambah squating boleh jugak, aku rasa kesan dia boleh tahan ketara. Nak bukti?, buat dulu baru tau. (bukan buat 2 hari dah nampak kesan, tapi kene buat paling kurang seminggu biar sampai bila buat dah tak terasa sakit.)  

Percayalar, korang akan addicted bila dan nampak kesannya. Then jangan berhenti, makan kita tak pernah berhenti walau sehari pun. 



 Yang benar,

Si Gelebeh sekarang dah nampak pinggang. 

No comments: