Wednesday, February 25, 2015

Cuti Raya Cina

Cuti raya cina memang best, terutama bagi mereka yang ada kampung halaman. Bila lagi nak dapat cuti panjang meleret - leret selain hari Raya.

Bagi yang berada di Key Ell mungkin tak banyak activiti yang boleh dibuat selain baring atas jalan. Benda paling rare boleh dilakukan hanya setahun sekali. Nak ke shopping complex memang bukan pilihan yang tepat sebab complex kebanyakkan dan serupa rumah tinggal. Maklumlar tauke - tauke di Malaysia kebanyakkan sedang beraya sakan dengan makan limau dan memberi ang paw.

Berada di kampung memang terasa nyaman, terutama bila masa sekarang, padi abah sedang cantik menghijau. Angin luar sepoi - sepoi sapa pipi, sambil makan moktan (rambutan= bahasa kedah) yang berbaki di atas pokok. Sekali sekala damai dengan bunyi bising angsa di belakang rumah, kicau burung, kokokan ayam daaaaaaaaaan preng moto dari mat rempit  menguji jalan.


Entah berapa lagi aku dapat tengok pemandangan nie, urusan dah dimulakan. Pembahagian telah ditetapkan. Si tamak haloba inginkan kesenangan paksa. 
Owh aku bakal rindu. 


Sekali sekala merungut cuasa terasa panas membahang serupa kat Key Ell tak panas. Kononnya panas kampung terik mengigit padahal di Key Ell, kau keluar matahari baru nak naik, balik matahari dah berada di ufuk barat memang lar tidak merasa.

Balik kampung memang tidak sah tanpa masakan mak, walaupun hanya sekadar ikan goreng, kesedapannya kalah nasi ganja di pekan Ipoh. 5 pot nasi sekeluarga berebut. Jangan salahkan cheese burger yang kau gemuk, naik berkilo salahkan ikan goreng kicap yang buat kau terliur.

Sebut pasal ikan memang seumur hidup aku memang tak pernah tau dekat kampung aku ada pelantar ikan laut mendarat. Kalau di Key Ell hingga ke Bagan Lalang sanggup di terjah semata nak makan ikan segar.  Rupanya tak jauh dari kampung ada tempat best dimana ikan dari laut didaratkan. (yelah kalau di kampung jarang 20km dah kata jauh, sebenarnya tak tau jalan, saja bagi alasan.) Harganya, orang kata murah, tapi bagi aku yang jarang - jarang membeli barang basah terasa eh ada beza ke?



Murah lar kot, ikan dekat 14 ekor RM5, itu untuk stock kucing mak aku. Si pick eater tue, kemain makan nak nasi dengan ikan rebus je. Ikan plak harus mata biru, kalau mata dah merah booooo.. layan.

Hari yang paling di tunggu adalah Jumaat dan Sabtu. Kenapa? Tunggu.................................... memang bukan senang nak dapat terutama untuk anak merantau macam aku. (Next Entry)

Indahnya kampung tak terasa 5 hari mudah berlalu. Sakitnya nak hadap hiruk pikuk kota. Paling tak menahan hadap jalan jem pulang ke sarang. Dari 3 1/2 jam perjalanan amik masa 8 jam. Kematu montot, rasa tobat tak nak  balik pagi makin tengahari panasnya serupa terkurung dalam oven. 

Selamat kembali ke REALITY.


MODE: Ingat kampung halaman, terutama bila pikirkan apa yang dah terbawa pulang nie. NEXT ENTRY

Sekian,



4 comments:

Kira Sakura said...

oiii orang kedah ke? kami pun duduk kedah. *lelambai sikit* ekekekeke.

Lizzie Yasmin said...

@Kira Sakura: Hei orang kedah

Azwan GP said...

Apasal delete semua entri baru?

Lizzie Yasmin said...

@wan, mana ada detale.