Friday, February 27, 2015

Pasar Kemboja

Hari Jumaat dan Sabtu adalah hari yang di tunggu. Dari dari Johor, Perlis, Penang, Selangor semua turun ada yang sanggup ikut Rombongan Cik Kiah semata untuk mengunjungi Pasar Kemboja. Tak  kan aku sebagai anak jati nak tengok saja. PASAR KEMBOJA, memang dah jadi buah mulut orang terutama mak cik - mak cik geng marhaban untuk dijadikan tempat wajib pergi.  Pasar yang terletak di celahan lorong rumah penduduk setempat, dan didagangkan oleh warga Kemboja ini mula mendapat nama, hingga menjadi fenomena kalah crowd Venduer Festival.

Jumaat di Pekan Bandar Baharu, sepadan Kedah dan Perak (tepi sungai) manakala Sabtu di Permatang Tok Mahat, sempadan Perak, dan Penang.

Rupanya adalah seperti orang tak kenal erti panas membeli belah. Sehingga ada yang sanggup lumur sunblock untuk menahan terik matahari jam 11.

Kenapa ada yang sanggup menahan panas, serupa tiada waktu redup akan tiba?. Ini kerana pasar ini bermula dari jam 7 pagi hingga 1 petang SAHAJA.

Haruslar, mak cik berkejar takut tak sempat menawaf seluruh kawasan dan pusing balik untuk mendapatkan best price.



Kalau nak tau, golongan sasaran di sini adalah Mak Cik - Mak Cik dan mak mak. Jangan harap lar, kalau Cik Adik cuba pujuk Cik Abang dengan bermulut manis. "Nanti kita cari baju awak sekali k"

Itu memang golongan monority saja. Tak banyak kedai yang menjual barangan lelaki, rata - rata adalah untuk wanita saja. Bukan tak ada langsung, tapi bilanganya adalah a few saja.

Apa yang best sangat dekat sana?
Tanya balik apa yang mak mak suka pakai?

Kain ela sepasang 30,       4 pasang RM50,       3 pasang RM100      nak ada batu, tak der batu, cotton, silk, Japanese silk, Korean silk, Jojet, Bunga atas, bunga kaki, kain kerajaan kain swasta, parti pembangkang, bulan bintang semua ada. Baju pasang dah siap pun bersepah. Minta saiz jer, semua ada.

Itu baru bab kain, belum lagi tudung, Baru tadi tengok nona tudung Pareeda belit, datang sini dan ada macam - macam color dah, harga tak payah cakap lar. Cuba cong skit kata nak meniaga memang  terus dapat harga murah. Share lar dengan kawan- kawan ambil lebih skit.


Pashmina, shawl, syiria, memang sebut je pap muncul. Tapi tak dapat dinafikan yang mendapat tempat adalah tudung tingkat kain langsir color blocking. Merata bersepah - sepah orang jual tudung tingkat tie naik rambang biji mata melihat. Sampaikan mak aku pun terpengaruh. (sorry mak, please jangan beli, bukan mak pakai pun) 

Apa lagi yang mak - mak suka?

Telekung. Nak color apa? Nak kain apa. Nak renda lagu mana? Harganya cuma RM30 saja untuk telekung kain lycra kain sejuk dap dap bush angin masuk.

Blouse mak  mak pun banyak sebab tue mak mak memang suka datang sini. Memang port dia lar. 

Iklan: Hargai mak kita, bawa lar dia ke sini memang senyumnya sampai ketelinga balik nanti. 

Kalau lapar nak makan mana?

Jangan risau, dah kata kawasan kampung. Tempat plak ramai pengunjung siap berbus bagai. Selain memperoleh pendapatan ke atas sewaan tapak, kawasan lapang depan rumah, backyard dan sebagainya kepada peniaga kemboja nie. Penduduk tempatan cuba mengambil kesempatan untuk meniaga makanan. Dah kata kampung, makanannya memang tak kedekut rasa. Kalau laksa, cukup bunga kantan, asam, daun sellom, nenas bawang dan cilinya.  Memang tak kedekut.

Kalau rasa macam pagi sangat tak boleh nak makan berat. Teh tarik, kopi layan sama roti bakar pun asyuk jugak. Pendek kata, kedai makan memang bersepah sini.

Boleh dikatakan kedai makan di sini, rata-  rata padat. Padat dengan orang yang makan minum, padat juga dengan orang minum dan menunggu. Biarkan para isteri bahagia dengan shopping sessionnya, para tak larat ikut, lepak sambil kenyangkan perut.

Lokasinya tak susah, gunalah waze. Pasar Kemboja Parit Buntar, Atau search saja, Permatang Tok Mahat. Pada hari SABTU SAJA.

Untuk hari JUMAAT. lokasinya tepi sungai sempadan Kedah, Perak. Kalau search Jambatan Sg Kerian mungkin boleh dapat. Tapi sini tak best sangat lar, sebab bilangan peniaga masih boleh kira.

Taste aku? , untuk salin salin pakai raya boleh lar beli, sebab kain cantik harga menarik.

Sekian.





No comments: