Wednesday, March 11, 2015

Project Kain Pelikat


Ini adalah project peribadi, cubaan untuk melebarkan sedikit saiznya sambil mengajak yang lain untuk turut serta. Ada dikalangan kita yang tak tahu mana nak mula, tak der kawan untuk temankan, tak der masa padalah dalam hati ada keinginan, segan nak ikut outdoor tapi ada terdetik untuk membantu, teringin tengok lebih dekat, terasa untuk beramal. Banyak sangat pakaian di rumah nak buang sayang sebab masih elok, dan lain - lain. 


Sumbangan kami buka dalam bentuk barang saja
daripada buang berikan pada kami. Kita past pada mereka yang memerlukan
Saiz tak kisah asalkan condition bersih dan masih boleh digunakan. 

Sekian 

Lokasi : Sekitar Kuala Lumpur 



Tuesday, March 10, 2015

Kawasan Kemalangan

Siapa ingat papan tanda kawasan kemalangan. ?

Kalau tanya budak sekarang confim dorang cuma tau papan tanda berhati - hati di jalan raya iaitu lambang lembu. Padahal aku tak tahu apa rasionalnya gambar lembu di tengah - tengah highway. Bagi aku tak sampai pun massage dia kerana boleh membawa pelbagai maksud, Lembu Melintas, Kawasan Penternakkan, dan boleh jadi juga, Awas Lembu Liar. 

Mungkin imiginasi budak sekarang terlalu tinggi, sering dimomokkan dan menjaga sensitiviti menyebabkan kerajaan terpaksa memansuhkan papan tanda kawasan kemalangan yang kepala tengkorak itu. "Jap sapa yang sensitive dengan kepala skull tue? Black metal ke?"  


Entah bila dan bagai mana dorang cabut pun tak tau. Sedar tak sedar tau tau hilang je papan tanda nie dari pandangan. Tempat lain pun dah tak ada. Terasa sapa ada simpan benda alah nie, sila lar bagi kat aku, sebab aku rasa dia rare gila dah kot. Aku kan suka benda karut. 

Dulu papan tanda nie ada betul - betul, depan rumah jiran aku. Aku tak pasti kenapa dorang letak si lambang tengkorak yang membawa maksud kawasan kemalangan dekat situ, sedangkan jalan lurus je, tak jugak berlopak, dalam 200 meter baru ada simpang 3. Yang pasti ada beberapa kes kemalangan pernah dilaporkan di kawasan itu. Termasuklah kemangan yang melibatkan betul - betul bawah tiang papan tanda tersebut. 

*************

Hari tue hari jumaat. Selalunya hari jumaat selalunya membawa penuh senyuman pada keluarga En Mat Nor. Satu kerana semua anak -  anak cuti, (Kedah cuti Jumat Sabtu) ke2 sebab hari pasar malam. Maka si ibu jugak turut gembira sebab malam tak payah masak, boleh makan luar. 

Yong tau fuu, putu mayam, roti arab, sate, putu bamboo, candos, apam balik, cendol, tau foo fah, pulut udang, keow teow goreng cili lebih, semua dalam kepala.

Si bapak dan maknya dah laju kedepan dengan menaiki moto honda lampu bulatnya, tinggal 2 anak berbasikal mengekor di belakang. Zaman itu memang tak perlu risau kes penculikkan, rogol ke hapa. Kerana ketika itu belum wujud lagi laman sesawang lucah yang buat si hidung belang rasa tersiksa mencari mangsa. Lagipun kawasan kampung, sekali jerit satu kampung menyala lampunya. 

Si kakak sudah ke kedapan tinggal si adik mengayuh dengan penuh imiginasi dalam kotak. Tiba - tiba terasa melayang.  Terbang ke hadapan bagaikan superman terasa angin menyapa pipi lalu jatuh bedebub. 

Buka mata sedar - sedar di bawah tiang, bangun dan terus berdiri dengan barannya terus terpekik "Woi  buta ka?" Mata masih belum jelas, usap mata nampak senior yang merupakan musuh tradisi. Mungkin belum hilang birat dibadannya kes 3 hari lepas. Tiba - tiba bertembung lagi. 

Aku tak tau apa sebenarnya belaku, (find ini memang kisah aku, tak payah nak mukadimah over sangat) tapi yang aku tahu, aku baru saja terlibat dengan kemalangan di antara basikal dan basikal di betul - betul  papan tanda Kawasan Kemalangan. Jatuh tepat dibawah kaki tiang. 

Yang aku ingat aku sedang kayuh basikal sambil menyanyi dan terus hilang, sedar - sedar dah terbaring. Tak mungkin aku tertido waktu sedang mengayuh. Walapun tak der lebam, luka atau calar terkeluar. Yang buat tanda tanya sampai sekarang Kenapa mesti kat situ? 

Sekian, 

Jangan biarkan hidup anda diselubungi misteri. 

Wednesday, March 4, 2015

Senyum sempurna

Dalam dunia nie tak der benda yang sempurna. Kesempurnaan adalah bukan semulajadi. Kalau dilihat pada kelopak bunga sekalipun tak semua setiap kelopaknya sama. Dan tidak setiap lengkok jalurnya sama. Ketidak sempurnaan itulah yang buat sesuatu itu unik. Alam jadi indah sempurna apabila adanya ketidaksempurnaan itu. 

Sama, tegak, sekata hanya karya si mesin kilang.

Begitu juga penampilan kita sehari hari. Tidak seorang dari kita dilahirkan tangan sama panjang, kaki sama lebar, jari sama inci, rambut panjang sekata.

Ingin aku story tentang kekurangan aku yang aku rasa ramai yang mengenali aku perasan kekurangan tersebut.

Gambar pasport itu adalah ketakutan aku. Kerana kekurangan aku akan jelas bila dalam keadaan tegak.

Senyum adalah indah, orang yang suka senyum dianggap mesra, orang yang suka senyum hatinya indah. Kerana senyum itu sedekah. Senyum itu sedekah maka aku lar orang paling kurang bersedekah.

Dari kecil ada dah dimomokkan dengan kekurang tersebut, rasa rendah diri  muncul bila orang mempersoalkan kekurangan tersebut.

Aku cukup jelas kenapa dan apa yang menyebabkan bentuk muka aku berbeza diantara kiri dan kanan, bagi aku itu unik dan mungkin itu kelebihan aku. Tapi manusia orang keliling dan kadang kala keluarga sendiri yang mempersoalkan kekurangan tersebut.

Aku mula down.

**************


Pernah sekali mak cik aku bawak anak dia pergi buat rawatan alternative mencegah penularan cancer dengan mengunakan arus electrik berarus rendah. Setelah rawatan anaknya, dia menghalakan kearah aku,  "Abang, abang cuba tengokkan anak buah saya nie, muka dia senget sebelah, kot abang boleh betulkan" 

Ye, bentuk muka aku tak sama diantara kiri dan kanan. Bahagian kiri lebih tembam berbanding kanan yang lebih runcing atau kurus. Ini kerana pembentukan gigi yang yang tak berapa nak sempurna. Bahagian bawah terdapat gigi taring yang menghala keluar sedikit di belah kiri. Manakala bahagia atas gigi taring terkeluar di belah kanan, lalu menyebabkan bahagia bawah mulut kembung di belah kiri dan atas mulut kembung di belah kanan. Menampakkan seperti rahang yang bermasalah. 

Senget, herot perkataan yang paling aku benci dalam dunia nie. Kerana itulah gelaran ejekkan di sekolah dulu, 

Sambung cerita rawatan alternative.

Sumpah aku tersentak dengan permintaan mak cik aku. Tiada ruang untuk aku jelaskan dan lari dari situ. Walaupun sudah berkali aku jelaskan muka aku tak sama adalah kerana susunan gigi tapi dorang masih menafikan. Masih dengan pendapat karut yang menyatakan aku ada penyakit dalaman.

Tahu apa jadi ketika sesi rawatan tersebut? Pengamal tersebut  mengenakan arus elaktrik pada kepala aku dengan alasan aku selalu sakit kepala dan cuba melembutkan urat. Kesudahannya kepala aku secara automatik kene serangan migrain on the spot.

Rawatan belum berakhir.

Sekali lagi arus elektrik dikenekan pada bahagian pipi aku. Katanya untuk membentukkan semula otat pipi dan rahang yang kononnya senget . Sudahnya bukan otat pipi yang lari, Tapi ketika rawatan membawa kepada hiburan bagi siapa saja yang berada dalam bilik tersebut (terdiri daripada makcik aku, anak dia arwahyarham Qistina, dan along) sebab rahang bawah aku bagai terkene tarikan magnet ditarik oleh tangan pengamal tersebut. Yang buat lawaknya adalah mulut aku tenganga,  herot kekiri or kekanan ikut arus dikenekan sebab aku tak dapat kawal untuk tutup mulut aku ketika itu. Lalu mengeluarkan bunyi seperti orang bisu... "A aaaaaaaa aaaaaaa a a aaaaaaaa a a aaaaa aa aaaaaaaaa ........." Bayangkan si topeng filem Scream, macam tue lar.

Ko dah kenapa kene letrik ke mulut tue? 

Sampai tergolek arwah Qistina gelakkan aku ketika itu. Hinggakan sebelum ajalnya, itulah lawak dan masih tak basi buat dia gelak tergolek. Allah, rindunya pada arwah. Al - Fatihah. 

Jangan kata dia aku pun separuh mati gelak bila ingat balik moment tue.

Kejadahnya kau buat dekat aku nie. Kau dah kenapa nak betulkan bentuk muka aku yang lari sebab gigi tak sama dengan menyalahkan otot pipi dan rahang. Siap tanya samaada aku pernah jatuh  dan rahang aku pernah lari tak? Sumpah itu lawak.

Ada jugak seorang SENSEI (pakar perubatan cina, waktu teman boss beli ubat) cakap aku ada masalah jantung sebab tue muka aku senget. Katanya aku kene minor strok. Pepandai lar korang. Dah berkali aku cakap, woi ini masalah gigi lar bukan jantung. Sepak baru tau.

Kenapa korang yang runsing untuk aku, bukannya kalau muka aku elok boleh jadi Top Model pun.

Senyum adalah  penyelamat. Dengan senyum saja kukurang aku dalam dilindungi. Walaupun pada hakikaktnya aku adalah seorang yang kedekut senyuman. Tapi dengan senyum level confident aku meningkat dam menyorokkan kelemahan Si Herot, mulut senget.

Serious sebenarnya kau  tak kisah dengan masalah rupa aku nie. Aku dah cukup bersyukur, cuma kalau diberi peluang memang nak aku betulkan kekurangan ini. Kecik dilubuk hati cakap memang ini adalah ketakutan aku.

Tak nak lar gambar kawin tak lawa sebab senyum senget, pipi herot sebelah. Walaupun i know my angle tapi...... haruslah nak gambar candid untuk menampakkan moment indah itu. Eeeeeewah....


Sekian cerita membuka pekong di dada.



Monday, March 2, 2015

Kucing Mak Aku.

Ada aku cerita pasal kucing mak aku, si pick eater yang perasan diri dia adalah bukan seekor kucing tapi half manusia. Banyak boleh aku describe-kan tentang dia, si penggeli, si suka mandi, si ratu lilin, si diva, dan Mrs. Arrogant.

 Untuk pengetahuan aku bukan lar pencinta binatang berbulu seperti kucing. Aku lebih kepada si pemerhati je, bila tengok kucing. Rasa geram pada kecomelan memang ada, tapi naluri aku lebih kepada GELI dengan bulu halus yang suka bersepah tue. Dan disebabkan itu, boleh disimpulkan bahawa AKU TAK BERAPA SUKA KUCING sebab geli. (sorry pada pencinta kucing)

Tutup sekejap cerita di atas.


************************

Cuti panjang Raya Cina baru nie kan, aku balik kampung. Aman tenteram hidup walaupun tidur petang sering diganggu dengan bahang panas akibat daripada pertukaran monson.

Memang dah dijangka perjalanan pulang semula ke KL akan mengalami kesesakan melampau. Jadi aku dan along plan untuk gerak seawal jam 8 pagi. (awal lar bagi aku) Tapi biasalar melayu, tong teng tong teng jam 9 baru gerak. Sempat lar makan breakfast sekeluarga pagi tu.

Bila disebut sekeluarga, maka termasuk lar si kucing mak aku yang diberui gelaran Baby. Menu dia macam biasa nasi putuh  gaul bersama ikan kembung rebus yang direbus bersama secubit garam sebagai penambah rasa.

Seawal perjalanan, kami berhenti beberapa kali. Pertama di Masjid dekat dengan rumah, untuk salam abah. Sebab lepas makan dia terus keluar untuk pergi bersihkan masjid.

Perhentian ke2 adalah di Hentian Bukit Merah untuk isi minyak dan pam tayar. Maklum lar perjalanan jauh, minyak haruslar cukup, sebab depan kita tak tau jem macam mana, kang ada yang tersadai di tepi jalan buat iklan.

Manakala hentian ke3 adalah Hentian Sungai Perak, sebab along cakap perut tak berapa sedap. Aku pun on je, boleh beli buah.  Panas - panas makan buah memang masyuk. Jarak Hentian Sungai Perak dengan rumah aku  boleh  dikatakan ambil masa 45 min perjalanan jika perjalanan lancar.

Waktu nak mulakan semula perjalanan, tiba - tiba seekor makhluk muncul dari bawah di celahan dashboard depan sambil mengeow.

Reaksi perempuan tak der lain,  adalah menjerit. Bila along tanya kenapa, dah dua - dua terpekit dalam keta macam kene histeria. Nasib baik abang JPJ sebelah tak ketuk tingkap tanya apa khabar,

"apa kau buat dalam keta nie Baby? " antonasi menjerit

Kalau ikutkan jarak gamble untuk patah balik memang lar tak berapa jauh, lebih kurang ke KLIA je, tapi bila di plus minus-kan jarak dengan jem di Terowong Merorah, patah balik melalui Ipoh, dan kesesakkan yang bakal di tempuh akibat bilangan kereta di highway makin meningkat. KAMI BLUR. 

Dalam fikiran kosong, kami teruskan perjalanan. Sambil tue call mak, bagi tahu dan mintak pandangan. Belum apa - apa lagi dah tergelak besar orang tua tue. Memang dah di jangka mak suruh bela sekejap. Cuti sekolah bulan 3 dia datang amik bawak balik.

Dalam perjalanan menempuh jem dan panas terik sesekali terpacul soalan dan kata - kata rawak di tujukan pada si kucing, yang membawa kepada gelak besar kami 2 beradik.

"Baby, kenapa kau dalam keta...... kau buat apa? "

"Nie nak nalik KL tau, bukan nak pergi ecosave"

Nampak kereta sebelah                 "Bang, abang nak kucing?" 

"Baby, jangan berak dalam keta?" Sambil cuak tengok condition dia

"Padan muka lepas nie tak dapat tido dengan abah" 

" Habislar kau, boiprend cari tak jumpa" 

"Baby, kau nak lari dari rumah ke?" 

"Nak jadi orang KL ke?" 

etc

Dari 3 jam 1/2 perjalanan, kerana kesesakkan melampau membawa ke 8 jam. Sedikit demi sedikit otak waras mula berfikir.  Sampai KL kene cari Cage, pasir kucing dan makanan kucing. Si kucing kampung kene belajar dok apartment. Pembahagian kerja, along buang taik kucing aku tolong sediakan makanan. SETTLE

Itu memang senang nak pikir, tapi masalah timbul bila otw ke KL. Cuaca makin panas, aircond makin tak berasa mungkin sebab gas. Nafas makin makin sesak, lidah si kucing mula tersentel, Kejap -  kejap keluar mengeow lemah, mungkin dia dah panas membahang. Port bawah kerusi memang bukan pilihan bijak.

Dia dah mula kelihatan trauma, kenapa tak sampai - sampai lagi. Angkat letak atas back sit, lari ke bawah balik. Bagi air tak minum terpaksa basahkan towel bagi dia landing atas tue. Sah takut.


Nasib lar kau kucing, sapa suruh kau cari port salah untuk landing lepas makan. Bila masa dia masuk pun tak tau. Pandai plak cari ruang tersorok, dah boleh jadi KOMANDO dah nie.

Sampai KL jam 5 lebih terus shoot cari cage, pasir kucing dan makanan dia. No ikan for a while (malas nak cari sebab dah penat) blaja - blaja lar jadi kucing bando.

Masuk je rumah, terus tak bergerak. Dapat kekuatan skit, semua benda dia cium. "apasal tak der bau yang dikenali pun" 

Pantang ada bunyi pelik, TERKEJUT, bawah kerusi dia lari. Mujur tak der sakit jangtung. kalau tak dah lama kojol.

Itu belum lagi bunyi vacum, bersepah lari tak cukup tanah.

Malam pertama dan ke 2 tempatya adalah di dalam toilet. Takut berak.

Nie dah beberapa hari dah  mula teror, berak kencing di pasir yang disediakan, makanan pandai cari dalam cage. Semalam hari pertama tidak kurung dalam toilet. Nasib baik kau cepat belajar.


Kesian bila tengok dia macam teringat rumah. Sekali sekala panjat tingkap tengok luar. 

Tingkap kene salu tutup takut ada kejadiah bunuh diri. 


BTW lupa nak bagi tahu, kucing nie adalah ibu mengandung. 
Jangan lar terberanak kat KL, 
akak tak der pengalaman dek. Geli meremang bulu roma. 

Tapi masalah sekarang adalah, dia jenis suka meleseh dan landing/tido dekat tangan abah. Dekat sini sapa nak layan. Kami berdua adalah pengeli. Hai hai bye bye boleh lar, nak usap - usap harap maklum.


Sekian kisah horor aku, "orang dengar macam tak der apa".



THINK POSITIVE: 
Mungkin ada hikmah Allah nak bagio pada kebetulan nie. 
InshaAllah