Tuesday, August 30, 2016

PERHATIAN IBU BAPA

Hari tu, anak buah aku balik dari tadika dia. Dalam tengah kalut - kalut bercerita perihal harinya, tiba - tiba terbuka satu cerita.

"Mommy, tadi Aina (bukan nama sebenar) cerita dia nampak mak dia tido atas bapak dia, lepas tue buat kuda kuda..... " lepas cerita dia gelak "Hi hi hi" 

Ibu mana tak terkejut kalau anak umur lima tahun balik dari tadika dan bawa balik cerita macam tu. 

Aku rasa siapa saja, dah boleh agak apa yang si anak itu nampak. 

Si mommy bertindak cool dan cuba selidik lebih dalam, sambil berdolak dalih, memberi cerita yang logik untuk telinga si anak.  

" Tak mommy, dia tido waktu tu, tiba - tiba terjaga dia nampak mak dia buat macam tue, lepas tue dia pura - pura tutup mata lar" 

Mana - mana ibu pun, pasti akan cuba jelaskan perkara logik yang bersesuian dengan cerita anak tersebut.  

Tapi sebagai budak yang tengah curious kau rasa  cukup ke penjelasan itu?. Bertambah teruk esok dia bawa balik CERITA LAIN pasal si Aina ni. 

"FRENCH KISS" 
(ko dah kenapa Aina?) 


**************

Kadang KITA KATA, pengaruh gadget yang buat anak kita rosak. Tapi kalau ini gayanya. Adakah disebabkan gadjet.

Tapi agak keterlaluan juga jika mak bapak jenis ini yang bila ditegur, langsung menyombong. DASAR.

Jangan salahkan anak, DASARnya perlu dikaji.


**************

Please parents, ini sebabnya perlu asingkan tempat tidur, bila anak dah berginjak cerdik. Dah pandai cakap, boleh ingat apa yang dilihat, dan boleh tafsir apa yang dilihat. 

JANGAN NAK PENTING DIRI, NANTI SENDIRI MAKAN DIRI

Friday, August 26, 2016

SARBJIT cerita terbaik selepas Bajrangi Bhaijaan

Kenapa aku baru tau cerita ini. Cerita best gila selepas Bajrangi Bhaijaan lakonan Salman Khan.

Movie yang juga berkaitan India dan Pakistan. KISAH BENAR ini, mengisahkan seorang kakak yang cuba mendapatkan semula identiti adiknya yang dipenjarakan di Pakistan. 




Kisah bermula selepas Sarbjit yang ketika itu mabuk telah temasuk ke sempadan Pakistan yang dipisahkan dengan batu sempadan saja dengan kampungnya, lalu ditangkap.

Selepas 3 hari ditahan baru Sarbjit mengedari di mana dia sebenarnya dan apa sebenarnya telah berlaku. Dia dimasukkan ke dalam penjara batu bersaiz kotak tv dan dipaksa untuk mengaku sebagai Sarjit Singh iaitu salah seorang pemberontak India Pakistan.

 Akibat tidak tahan dengan seksaan yang dikenakan, dia terpaksa mengaku sebagai Ranjit Singh tanpa mengetahui siapa sebenarnya Sarjit Singh ini.

Dunia mula menggelar dia sebagai Ranjit Singh, si pemberontak.



Waktu dalam tahanan Sarbjit telah curi curi menulis surat kepada kakak dia dan memberi tahu apa yang terjadi. Pada masa yang sama media sudah mula heboh  pasal Ranjit Singh yang telah ditahan dan mula dibicarakan di Pakistan.

Sebagai seorang kakak, Dalbir buat apa saja untuk melepaskan adik dia dari tuduhan dan penjara tersebut.

Sebelum ditahan, Sarbjit  telah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak perempuan yang masih kecil dan bayi.

Selama 23 tahun berusaha akhirnya Sarbjit 




aku tak nak spoilkan cerita.

***************

Kalau nak tengok cerita ni, aku nasihatkan sediakan air masak dan tisu banyak - banyak. Asal nak nangis je cecepat minum air.

Terasa rugi plak, tak tau cerita ni waktu ditayangkan di pawagam. Kalau tengok dalam panggung mesti lagi feel.

Cerita yang tak rugi ditengok.
Aku bukan kaki cintan cintun dan inilah genre movie aku (biography, history)


Wednesday, August 24, 2016

Diet Progress

Buat masa sekarang aku dah cukup puas hati dengan result diet aku. Kalau nak adjust mungkin little bit of fit, stamina and hardworking to add on saja. Sebab aku ada keghiarahan untuk melakukan activiti berpeluh pada waktu pagi.

Macam biasa, kerajinan perlu, supaya lepas subuh aku tak berlengah, terus sarung sport attire dan mula BERLARI dalam 30 min, sebelum mandi dan siap untuk ke office. (kalau tak, subuh  enjak lagi, dekat jam 645 baru bangun) 

Buat masa sekarang seminggu dapat lar 3 kali, iaitu selasa, rabu, dan jumaat. Sabtu, ahad lebih pada masa untuk diri sendiri (ikut mood) . Isnin  dan khamis hari puasa sunat. Kecuali off day.

Amalan puasa Isnin Khamis, aku memang tak boleh skip, sebab aku tak berdiet sangat. Jadi aku harapkan 2 hari nie saja untuk aku lupakan pasal craving makanan.

Padahal kalau ikutkan hari biasa pun bukan makan sangat, tapi sapa boleh jangka. Tiba - tiba buka drawer office nampak biskut chocolate. Hati mula tak senang.

Biskut tue bukan apa, stanby kalau - kalau isnin dan khamis terpaksa balik lambat. Buat bekal berbuka dulu. Kadang bukan makan sangat pun, sebab dah set otak tak makan benda manis. Tapi biasalar, setan mudah pengaruh.

Kalau tak makan buat apa beli? Aku beli biskut ni, sebab aku selalu cravingkan biskut OREO, tapi oleh kerana OREO nie, bapak manis, aku beli jer biskut chocolate murah ni. Dah lar murah, bapak banyak. Satu bungkus besar ada dalam 30 bungkusan individu, yang mengandungi 4 biji biskut setiap satu. Kira ok lar, kalau lapar sangat, makan je 1 bungkus, kalau makan lebih, mulalar maki diri sendiri.


Pagi, kadang memang aku akan breakfast. Ikutlar apa yang ada. Cornflekes ke pisang ke, telur ke. Lunch tak makan, makan biskut (kalau malas) or pi beli apple kat kedai belakang office, or makan yagurt je. Kadang tak makan langsung, sampai dinner. Air kosong kene minum banyak.

Dinner memang makan. Kadang wajib nasi, tapi try avoid makanan berminyak. Sekarang addict on nasi kak wok, taman dato harun, dan ayam penyet auzubillah (both  sambal power tak boleh tolak) . Lain - lain, sushi, salad, tacos etc ikut tekak nak makan apa. (sendiri control nafsu)

Makanan dan minuman manis masih NO NO .. Selain on cheat day. Tapi selalunya pun tak juga.

Ice, carbonate drink, dan air botol ice lemon tea etc  langsung tak minum.

Cara makan masih kene jaga, based on weight scale. Kalau boleh nak maintain je. Bukan senang nak dapat saiz ni balik kalau tersasar sikit pun.

Current normal 46 kg,
Abnormal 48 kg. (kalau 2 hari makan tak berhenti)
(masih dalam jaga - jaga)

Satu - satunya tips diet aku  SINI

Auzubillah minashaitan nirajeem

Aku perkenalkan satu kedai makan favourite yang kalau sebut saja, pasti meleleh air liur minta ditadah. Stock sambal dia, boleh bikin angau. Padahal lauknya ayam goreng/ ikan goreng, tempe goreng, tauhu goreng dan sayur ulam pelbagai dan of coz di saji bersama sambal belacan mak indon.

Boleh tahan berantu jugak sambal dia ni. Makan sekali boleh teringat ingat. Stock sambal belacan makan dengan ulam saja pun dah boleh termimpi - mimpi.

Disebabkan tahap angau dia boleh bawak ke tahap meracau, aku akan pastikan sebelum makan baca doa penuh. Moga dijauhkan dari syaitan yang direjam.

Kalau nak cuba, boleh cari area Dataran Mentari, tepi pagar flat, berhadapan dengan shell.

Nak makan jangan lupa baca doa penuh. Takut angau.



*******
"Aku berlindung kepada Allah dari Syaitan yang direjam" 

*******

So far, dah baca doa penuh pun, masih berantu. Kira memang power lar kot.

Sekian.


Thursday, July 14, 2016

Cerita Raya

Bagi aku, semua orang ada kisah raya unik masing - masing. Ini kisah raya keluarga kecil aku, menjadi routine hampir 4 5 tahun kebelakangan ini. Tahun depan kalau bertambah ahli keluarga bermenantu bagai, mungkin ada yang beza, harap tak banyak berubah.

Mak  abah memang boleh dikatakan orang kuat masjid dah pun. Apa semua memang masjid yang didahulukan, hinggakan sebulan berpuasa, maka sebulan lar berbuka dimasjid. Berbuka dengan  hidangan gotong - goyong jemaah.

Puas  adik - adik aku makan sedap hari - hari. Hari nie nasi mandhi, ayam bakar, esok kurma kambing, lusa lemak ketam, 30 hari 30 juadah berbeza. (tak percaya, tahun depan pi cuba tengok, best ooo, berbuka ramai- ramai. Lepas makan terus  sholat berjemaah)

*************

Tahun ni, aku dengan along balik kampung, lagi  2 hari nak raya. Cukup - cukup masa untuk kemas rumah je. Persiapan kuih muih dah disiapkan dari KL lagi. Mak aku memang tak der masa nak siapkan semua tu.

Persiapan masak makanan berat untuk raya. selalunya dibuat serentak di masjid.

Seperti tahun - tahun sebelum ni, setiap kali lepas sholat aidulfitri, masjid di tempat aku akan mengadakan jamuan raya. Juadah seperti lemang dan kari daging, nasi himpit dan kuah kacang, bihun goreng, laksa, sate, kambing golek (kalau ada sponsor), ice cream calit, pelbagai jenis kuih muih, memang antara hidangan yang disediakan. (hidangan basic raya) 

Setiap tahun bahagian mak aku adalah, lemang dan kari daging(dah boleh teka lar, lauk raya pertama kami, nak fancy - fancy tunggu raya kedua dan seterusnya).

Sebenarnya not so lemang, mak aku buat pulut, bungkus dalam daun pisang, bunjut macam bentuk pocong, dan kukus. Orang kedah panggil pulut dakap. (tak pasti). Kalau potong, bentuknya sebijik macam lemang, cuma tak der kerak keras. Pulut dia lebih lembut, padat dan berlemak.

Selalunya malam sebelum raya kami adik beradik dah sebuk di masjid untuk settekan 10 kilo daging untuk kari dan bahan - bahannya dan 15 kilo pulut untuk dibalut. (Masak semua di dapur masjid)  Process prep untuk bahan mentah, seperti cari daun pisang, mesin kelapa dan perah santan, basuh daging, kupas bawang and blend,  memang siap sebelum berbuka, kalau lewat mau sampai ke pagi tak habis bergumpal.

Ingat lagi, 2 tahun lepas, sebab lewat siap masak, kami sekeluarga balik dari masjid jam 3 pagi. Last - last sebelum tido aku mandi sunat aidulfitri, esok pagi bangun cuci muka terus ke masjid. Tak gaduh nak mandi dah. -___-

Port sholat sunat Aidulfitri.. mak, aku, along, kinah selalunya tetap, tepi pintu bahagian bawah, dekat luar. Supaya senang nak escape.

Lepas solat terus ke dapur, untuk potong pulut, senduk lauk dan buat prep (isi pulut dalam pinggan) sebanyak  yang boleh.

Sebab selalunya lepas habis khutbah, tak tunggu tahlil orang dah serang meja jamuan. Maka berbondon - bondon orang mintak daging lebihlar, kentang lar, pinggan sudu extra, plastic nak tapau dan lain - lain.

(ko ingat plastic nak tapau DAPAT? )

Masa inilar, aku rasa iman sikit lagi nak goyah. Baru je mintak maaf tadi, terasa nak maki lepas 10 minit, berdiri senduk makanan. sebab ...

- tak beratur, walaupun dah tua bangka
- mintak makanan macam kat rumah tak der makanan
-  tambah 40 kali.
- request bukan - bukan.
- panas terik, (kak jah, tak sempat betulkan tudung)
"ahhhh.. ada jejaka kacak kat depan" muka i selebet


Settle bab jamuan raya, pulanglar para jemaah kerumah masing - masing dan sambung beraya.

Yang tinggal hanyalar ajk dan jemaah kuat masjid, yang tengah tapau makanan sorok dan lebihan untuk dibawa pulang. Termasuk air pelbagai rasa, cendol, ais, air gula, tembikai tak potong lagi, kuah laksa walaupun laksa habis, dan apa saja yang boleh digunakan dari membazir.
(waktu inilah adalah waktu hiburan kami adik beradik, tengok ragam orang, sambil mulut kunyah makanan, berselfie, dan melayan mata kuyu, lepaskan lelah.)

Kerja kami tak settle lagi, belum boleh balik beraya.

Bila semua pulang, yang tinggal hanyalar, bekas bihun tumpah atas meja, sampah terkeluar dari plastic, cawan merata cerok, kerusi yang bergelimpangan dan sana sini bekas makanan tak habis, termasuk dalam pasu bunga. Atas meja tak payah cakap lar.

Siapa nak settlekan?
Tak semua orang ada kesedaran sivik, termasuk di masjid.

Kalau nak datang beraya rumah aku  pagi raya pertama, pastikan datang jam 12 keatas. Kalau tak, pi cari dekat masjid. Kita cari pahala sama - sama.

Ini lar sebabnya aku tak pernah nak pakai baju raya beria dipagi raya. Cukup takat baju kurung bibik, sebab senang nak selinsing kain dan lengan.

Lepas zohor pintu rumah dah tertutup semua sambung ZZZZzzzzZZz . Memang tak der orang nak datang rumah raya pertama.

---------------------------------------------------------------------

Amacam cerita raya aku, happening tak? 

Bagi aku inilah moment paling best, sebab family aku been together. 
Gelak, marah, kutuk orang bersama.

Raya bukan sekadar baju lawa, makan sedap. Bagi aku raya adalah 
ANOTHER MOMENT BERSAMA KELUARGA

<<>>




Thursday, June 23, 2016

Buffet Ramadan 2016

Harga buffet Ramadan Di Hotel - Hotel untuk 2 orang boleh menyamai, belanja isi rumah yang sederhana selama sebulan

***tepuk dada tanya perut. Makanan sehari tue mampu kenyang sebulan tak?
***otw ke ke tempat berbuka tue, pandang keliling, nampak ada orang bakal tak berbuka tak?
***buka fb RAJA SHAMRI, tengok berapa ramai yang bakal tak raya
***Tanya diri untuk apa bayar mahal, makanan sedap? pilihan banyak? lapar sangat? seronok dapat show off di media social? baru ada standard?



Mood: Ingatan untuk diri sendiri juga, moga sama - sama peroleh kebaikan. 

Tuesday, May 17, 2016

DIET GULA berat turun mendadak

Dengan hanya CUT gula dalam diet seharian aku mampu menurunkan berat badan sebanyak 4 kg. Mungkin ada yang cakap, ala 4 kg je kot, aku nak buang 14 kg. Apa kata korang cuba dulu. Ini maksima aku boleh pergi.

Tujuan utama aku diet gula adalah untuk kesihatan. Sebab aku mula sedar, tahap kebergantungan aku pada gula agak tinggi.

     Did you know that sugar and processed foods are as addictive as heroin or cocaine?

Serupa nak mati, kalau tak dapat minuman manis. Terutama bila terlalu letih, lepas working out dan cuaca panas dehydrate.

Kita semua sedar, gula bukanya baik sangat untuk badan. Dan selalunya kita sendiri salah tafsir apa yang diperlukan oleh badan melalui craving for something.


Baiklar, aku bukannya orang yang layak cakap bab permakanan sihat nie. Sebab aku sendiri suka skip meal dan makan benda merapu.

Cuma aku nak share dengan semua macam mana aku dapat kurangkan berat badan hanya dengan cut sugar dalam diet harian, dan caranya.

Tak nafikan aku memang dah setahun lebih cuba nak kurangkan berat badan. Ala bukan banyak pun. Aim aku memang 48kg dari 52kg. Untuk  tinggi aku 162, berat ini memang tak  patut ada masalah pada aku. Tapi biasalah manusia tak pernah puas.

Banyak cara aku cuba (tanpa amik supplement ) , diet memang aku tak boleh, sebab aku sendiri take heavy meal (termasuk nasi) sehari sekali sahaja. lain hanyalah snack in between. Snack pulak memang aku jenis take healty food, carrot, salad, kurma, dll. Makanan seperti keropok, jajan memang dah lama aku lupakan. Makan bila dah teringin sangat. Itupun cuit sikit jer, tak boleh tahan tahap msg. (corak biasa pemakanan aku) 

Untuk pengetahuan cara di atas memang tidak ada effect pada aku. Berat aku maintain, walaupun i do work out. Mungkin badan dah redha dengan berat normal nie dan atas faktor umur sama. Ikut history berat minimum aku dalam masa 5 tahun ini adalah 46kg.

Ok dah faham cara diet aku sebelum aku amalkan cut sugar.

***********

Aku memang peminum green tea. Tapi aku bukan peminat green tea tegar sebelum nie. Aku tak pasti dimana mulanya. Dengan pengambilan green tea secara consistent aku dapat elakkan craving sugar. Aku boleh minum green tea sepanjang hari macam minum air masak. Kalau weekend aku boleh pegi ke 3 sachet sehari.

Pada awalnya, aku minum konon nak detox jer. Sampai lar 1 tahap baru perasan kalau aku craving for sweet food hilang lepas minum green tea

Lama kelamaan , rasa keinginan untuk makan benda manis hilang.

Gula - gula, ice lemon tea dalam botol, carbonate drink, milo etc  memang dah tak boleh terima sekarang. Rasa macam terlalu manis. Kalau dulu ok jer. Banyak contoh benda manis aku dah reject sekarang. Rasa macam dah tak boleh terima. Which is good kan.

Selalunya setiap pagi aku akan sediakan 1 botol besar 1.5l  dengan 1 sachet green tea. Untuk dibawa ke office. Minum macam minum air masak. Dan malam 1 sachet lagi dengan segelas air sebelum tidur, sebagai detox. Weekaend, pagi buat 2 cawan besar. 1 minum waktu breakfast, 1 minum sambil - sambil kemas rumah. Malam 1 cawan lagi.



Macam aku cakap awal tadi, tujuan utama aku minum GREEN TEA adalah untuk detox. Tapi bila timbang aku terkejut, berat badan aku turun dengan pantas dalam masa sebulan, turun 2kg. Dengan mengamalkan diet yang sama, bezanya cut gula sahaja.

Bukan nak cakap yang dengan minum green tea dapat turun berat badan. Tapi dengan minum green tea secara consistent aku mampu control diri aku dari makan makanan manis dan bergula seterusnya menurunkan berat badan. 

Aku dah cuba, kalau boleh aku nak orang lain pun cuba jugak.

Jangan salah paham aku bukan nak jual teh pun. Aku minum green tea biasa TEH BOH je pun. Tak kisah jenama apa pun asalkan green tea. Tapi jangan pulak minum dengan letak gula. MINUM TANPA GULA. Tak pahit mana pun, bukan macam yellow tea.


INGAT 
MINUM TANPA GULA 


*diet ini untuk orang - orang kental sahaja, mampu lawan hidup tanpa gula




Friday, May 13, 2016

Tips Mudah Bangun Subuh #1

#1. Perlahankan kipas or aircond sebelum tidur.

Mungkin ramai yang mengabaikan benda ini. Berdasarkan pengalaman sendiri. Aku akan lemau bangun pagi kalau suasana keliling aku sejuk. Lagi sejuk lagi sedap tarik selimut, itu lumrah.

Kita abaikan kalau musim hujan. Itu sejuk tak dapat nak elak.

Jika  kita biasanya tidur dengan kekuatan kipas pada tahap 3, apa kata kurangkan ke no 2 atau 1. Try untuk beberapa hari. Panas memang panas, kalau panas tak payah lar pakai selimut. Kalau jenis tidur mesti nak pakai selimut, apa kata tukar selimut atau conforter tu kepada selimut lebih nipis.

Tak der lar pertempuran main tarik selimut aka (kulit babi) bila nak bangun subuh, sebab tak sejuk mana pun, kurang sikit rasa lemau.

*** aku tidur dengan kipas siling no 1, asal ada ventilation dah cukup untuk aku untuk elak rasa lemas. Kalau nak tahu, aku tidur pakai conforter dah stokin. Kalau rasa panas aku terajang conforter atau tutup kaki je. Bila terjaga, memang cukup segar untuk celik mata terus.

Kadang pukul 3 pagi aku bangun dah rasa sangat fresh, tapi sambung tido balik.


Friday, April 22, 2016

Baju yang didermakan kepada HOMELESS atau Carity NGO lain

Perempuan memang kuat shopping, baju penuh almari tetap lar cakap  tak der baju nak pakai. Benda dah memang cliche semua orang tau itu perangai perempuan. Aku sendiri pun macam tue. Ikut nafsu, pakainya pun tidak jugak.

Kuat shopping dah tentu, tak der baju nak pakai sampai terpaksa beli beli dan beli dah memang perangai. Nak meletup almari.

Hati dia orang jugak paling baik, kuat tersentuh. Kalau orang nak kumpul baju untuk didermakan, dorang jugak paling semangat mengumpul baju. Selokar almari, selongkar stor, selongkar cari baju nak didermakan. Baju kurung, blouse, seluar, skirt, t-shirt, cardigan, jacket, itu belum masuk tudung yang pelbagai pattern, . .


Tapi tapi tapi.......

Bila sampai dekat si pengumpul, percaya tak, semua yang kami nampak adalah sampah. Tak kira lar berapa mahal korang beli, apa nama brand baju tue. Kalau dah jenis baju kurung boleh buat jala ikan, kain  reput sebab dah lama simpan, blouse tak der tangan, ruffle macam nak buat konsert dangdut, leher lohak, skirt belah sampai peha, jacket tutup semata tangan dan dada, spagetti, baju hanging nampak pusat, tudung ruffle parida nampak leher, selendang jambul siti nur haliza, blazer bling bling. dan banyak lagi.

Apa yang sebenarnya korang nak bagi. Tak kan nak bagi homeless pakai baju macam tue. Memang orang dah bagi baju, sebagai amanat untuk  kami sampaikan. Tapi kalau amanah dah serupa "apa nie, nak pakai pi mana? " Kita nak bagi mereka HOPE untuk hidup lebih baik, membantu, meringankan beban, bukan untuk kepentingan kita.

Kepentingan untuk kosongkan almari dengan cara paling mudah tanpa rasa belasah untuk let go baju - baju yang dah tak nak pakai. 

Dorang bukan mintak, kita yang bagi, tapi bila bagi, biar lar elok, dalam masa yang sama kita beribadah. Bagi  yang elok maka elok lar mereka pakai, bagi yang melohak, buka sana sini, korang pikir sendiri lar.

Sebenar aku masih menjalan kerja - kerja tanpa NGO tolong homeless sekitar KL. Aku memang menerima baju - baju terpakai DALAM KEADAAN ELOK, BERSIH, BERSESUAIAN  untuk aku sampaikan  pada dorang.

Kenapa aku mesti besarkan perkataan itu, sebab aku tak banyak masa, nak asingkan, buang , dan basuh baju yang orang bagi.

BERSIH - please please bersih. Kalau bau almari dah 5 tahun terperap itu tidak boleh dikatakan bersih. Mungkin bersih dari rupa tapi BAU pitam.

Aku duduk apartment, nak tolong basuh memang bercinta, sedangkan baju aku sendiri pun basuh seminggu 2 kali sahaja. Sebab space limited. Ini nak basuh jeans, saiz 42, dekat 10 helai, baju t-shirt berpuluh helai yang bau lemari, itu tak termasuk lain - lain mak nenek.

Boleh untuk aku hantar dobi or self dobi. Tapi dari aku  membazir duit untuk dobi baik aku tambah makanan or keperluan untuk mereka. Buat masa nie memang aku tolong basuh jugak, kalau  condition elok tapi kotor. Kalau tak dapat selamatkan memang ke sampah jugak tempat dia.

BERSESUIAN - bagi apa yang korang pakai, bukan sweater bulu kambing biri (cth)

Harap paham.
aku bukan merungut, aku cuma jalankan tugas aku 
kerana Allah Taala

Ini note bukan sahaja untuk sumbangan pada aku, tapi suara semua kami yang kumpul termasuk rumah anak yatim dan asnaf. Nak bagi biar lar elok 


Sabtu nie ada trip, kalau nak selit, aku still ke tandusan seluar panjang saiz normal lelaki. Yang ada saiz 40 - 50 (super big size) . (Itupun tak sure sapa yang nak dapat, macam tak der candidate je, tapi bawak jugak). Lain - lain baju memang nak banyak, pelbagai saiz. Kalau ada nak bagi baju budak dalam umur 2 tahun keatas boleh . Baby, aku tak sure. Baju perempuan biarlar berjenis (bukan baju kurung) 
Barang lain kalau nak bagi belt, beg, kasut pun boleh. Kita bagi jer. Sapa dapat kira nasib. 

Friday, April 8, 2016

IKON

Ada kebaikan sebenarnya jadi orang famous nie, sebab kita  akan jadi IKON. Apa kita buat orang pandang, yang baik orang akan ikut, yang jahat tak  payah cakap lar, dah tentu kene smash.

Dah alang - alang orang nak ikut apa kata kita mendidik. Mendidik macam mana nak jadi masyarakat yang lebih baik. 

Cuba kau suruh dorang beratur, mesti dorang ikut punya. Kalau tak ikut dorang lar rugi, tak dapat tudung meletop. (budak tadika pun pandai)


Daa...

Friday, February 19, 2016

1.5 juta

1, 2 minggu ini sebuk kes 1.5 juta. Kalau dulu kes 2.6 billion.
Issue kontraversi Malaysia memang suka main angka besar yer.

Kalau 2.6 billion adalah duit, tapi 1.5 juta adalah orang itu bezanya.

Tapi bagi aku ia masih sama, nilainya kalau dikaitkan dengan business ia masih menjadi 1 nilai berupa pulangan wang.

Business untuk siapa? Of  coz untuk orang yang dapat CONTRACT yang bawa 1.5 juta tue. Ingat free ke?

Si Bangla kene bayar untuk Processing Fee sampai sini, dan si majikan juga kene bayar untuk ambil perkerja.

Sapa lar yang bakal kaya dapat contrat besar bapak tue.

Kalau 1 kepala dibayar RM2000 paling busuk,
1.5 juta?

1,500,000.00 x 2,000.00
3,000,000,000.00


...........................

Ada sambungan, masih dalam DRAFF malas nak edit, ayat bersepah.
Lama tak menulis, asyik bercakap jer untuk berbahas.